LEHTIKUVA
Eurooppa helisemässä – yhä useampi maa sulkee rajansa
Saksa on päättänyt sulkea väliaikaisesti rajansa Schengen-sopimuksen vastaisesti voidakseen hallita maahanmuuttoa. Päätös on saanut muut kauttakulkumaat vaikeuksiin. Schengen voidaan poikkeustilanteissa purkaa väliaikaisesti. Näin on tehty esimerkiksi tärkeiden kokousten yhteydessä.
Itävallassa pelätään, että Saksan sulkiessa rajansa maa joutuu itse huolehtimaan kymmenistä tuhansista ihmisistä. Tämä pakotti Itävallan sulkemaan Unkarin vastaisen rajan.
Unkari on itse sulkemassa rajansa tiistaina. Uuden lain voimaantulo tarkoittaa, että maahan pääsee vain rajanylityspaikoilta. Muualla rajanylitys tulkitaan tunkeutumiseksi, ja siitä seuraa vankeutta tai karkoitus. Unkari otti maanantaina käyttöön rajatarkastukset jo yhdellä suurella rajanylityspaikalla Serbian vastaisella rajalla.
Suomessa kohotetaan valmiuksia rajatarkastuksiin, sillä Tornion kautta Ruotsista tulee satoja turvapaikanhakijoita päivittäin.
Myös Slovakia on ilmoittanut aloittavansa rajatarkastukset Itävallan ja Unkarin rajoillaan. Puola ilmoitti olevansa valmis turvautumaan rajatarkastuksiin.
Saksan U-käännös ihmetyttää
Saksa on tähän asti esiintynyt vastaanottavaisena turvapaikanhakijoille. Kriitikot väittävät, että nimenomaan Saksan suopea vastaanottopolitiikka on rohkaissut yhä useamman hakeutuvan Eurooppaan Lähi-idästä.
Saksan sisäministeri Thomas de Maizière ei kertonut sitä, kuinka kauan maa ylläpitää rajatarkastuksia. Saksan syy palauttaa rajatarkastukset ovat samat kuin muilla Euroopan mailla, joihin maahanmuuttajat ovat hakeutuneet: hallitsematon maahanmuutto poistaa viranomaisten tiedot siitä, keitä maassa on, kuinka paljon heitä on ja missä päin maata he ovat.
Müncheniin tuli 12 000 turvapaikanhakijaa lauantaina. Maan joiltain vastaanottokeskuksilta on loppunut tila ja tarvikkeet.
Saksalaispäättäjien puheet vihjaavat, että he toivovat muidenkin maiden osallistuvan taakanjakoon. Se tarkoittaa pääosin Lähi-idästä tulevien ihmisten tasaamista pitkin Eurooppaa. Euroopan komission ehdotuksen mukaan taakanjakoa pitäisi kasvattaa tuntuvasti, sekä tehdä siitä pakollisen.
Saksaan jopa miljoona
turvapaikanhakijaa tänä vuonna
Saksan varakansleri Sigmar Gabriel nosti arvioita maahan tulevista turvapaikanhakijoista kuluvan vuoden aikana. Arviota nostettiin neljänneksellä 800 000:sta miljoonaan.
Gabriel kuitenkin korosti, ettei rajatarkastuksia palautettu turvapaikkaa hakevien määrän vuoksi. Tarkastuksiin piti palata maahanmuuttajien saapumisvauhdin käytyä kestämättömäksi.
Rajatarkastukset kuitenkin puurouttavat maahanmuuttovirran kauttakulkumaissa. Vaarana on, että ketjureaktion lailla Kreikkaan salakuljetetut turvapaikanhakijat myös joutuvat jäämään Kreikkaan. Maa painii valmiiksi suurten talousvaikeuksien kanssa ja on kykenemätön huoltamaan omin avuin näin suuria määriä turvapaikanhakijoita.
Sisäministerien kokouksessa
ei yksimielisyyttä
Saksan ja Ranskan toiveena on saada komission ehdotus pakollisista pakolaiskiintiöistä voimaan. Tsekin tasavalta ja Unkari vastustivat kuitenkin vastustivat jyrkästi ehdotusta. Romania ja Slovakia eivät myöskään suostuneet pakollisiin kiintiöihin.
Kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa ei päästy yksimielisyyteen. Lokakuussa järjestetään uusi kokous kiintiöiden tuntuvasta korottamisesta. Talouslehti Financial Timesin mukaan kokousta edeltää todennäköisesti diplomaattinen painostus saada komission esitys läpi.
Komission ehdotuksen takana seisovat maat voivat yrittää saada kiintiöt voimaan määräenemmistöpäätöksellä. Enemmistöpäätös on EU-lakien mukainen, mutta sitä ei tavata käyttää poliittisesti arkaluonteisissa asioissa.
Unkari ilmoitti kärsivänsä turvapaikkaa hakevien ihmisten vyörystä, koska Kreikka ei ole onnistunut kontrolloimaan maahantuloa. Unkarista voi tulla turvapaikan hakijoille loukku, koska maahantulijat eivät haluaisi jäädä Unkariin.
Maa pyrkii siirtämään asian käsittelyä EU-johtajien kokoukseen. Pääministeritason kokouksissa vaaditaan yksimielisiä päätöksiä.
Pakkokiintiöitä ajetaan
väkisin läpi?
Euroopan komissiossa myönnetään tilanteen kiperyys. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin mukaan rajoja ei voida laittaa säppeen. Toisaalta hän pitää epärealistisena ajatuksena rajojen pitäminen avoimena niin, että kuka tahansa voi liikkua missä tahansa.
– Silloin kun emme onnistu, yritämme uudelleen, summaa maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos komission päättäväisyyttä saada voimaan pakolliset kiintiöt.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tanska kieltäytyi komission ehdottomasta turvapaikanhakijoiden jakamisesta
Hallitus pureutuu toden teolla turvapaikkakriisiin – massiivinen toimenpidelista
Siirtolaisia tulee nyt 180 000 hengen vuosivauhdilla – Halla-aho vaatii Ruotsin-vastaisen rajan sulkemista
ISIS-taistelijat ostavat syyrialaispasseja
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.