Helsingin keskustassa kokoontui sunnuntaina iltapäivällä monisatapäinen ihmisjoukko juhlimaan diktaattori Bashir al-Assadin hallinnon luhistumista Syyriassa. Tunnelma oli suorastaan riehakas, kun rummut löivät tahtia ihmisten huutaessa iskulauseita, joiden keskeinen sisältö oli ”vapaus”.
Arabikevät ja sitä vuonna 2011 seurannut Syyrian sisällissota aiheutti 2010-luvun pahimman pakolaiskriisin ja miljoonat ihmiset joutuivat pakenemaan kotimaastaan.
Maanantaina Syyrian uusimmat tapahtumat ja reaktiot niihin herättivät väistämättömän kysymyksen myös siitä, voisivatko miljoonat syyrialaispakolaiset viimein palata kotimaahansa. Vai olisivatko hyvinvointivaltion pidäkkeet liian vahvat.
Hakemusten vastaanotto keskeytetty
Suomi ja lähes kaikki muut pohjoismaat ovat keskeyttäneet syyrialaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn. Vastaavan päätöksen ovat tehneet ainakin Belgia, Saksa, Kreikka, Britannia ja Itävalta.
– Olen ohjeistanut ministeriötä valmistelemaan järjestelmällisen palautus- ja karkotusohjelman Syyriaan, riensi Itävallan sisäministeri Gerhard Karner kertomaan medialle heijastaen näin yleisiä tuntoja Keski-Euroopassa.
Itävallassa asuu noin 100 000 syyrialaista.
”Kotiin maata rakentamaan”
– Nyt on hieman aikaista sanoa, mihin tilanne Syyriassa kehittyy. Enkä ole kovin optimistinen, mutta ehdottomasti tilannetta tulee seurata tarkkaan, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.
– Lähtökohtaisesti ajattelen, että jos tilanne kotimaassa on muuttunut siten, ettei aihetta turvalle toisaalla ole, niin silloin kotiin maata rakentamaan.