Helsingissä järjestettiin sunnuntaina 2.6. Elämän marssi -tapahtuma, jolla vastustettiin antisemitismiä ja osoitettiin tukea Israelille. Kuva: Pirjo Karttunen IRR-TV
Euroopan unionin perusoikeusviraston laaja antisemitismitutkimus vuodelta 2018: Äärimuslimit ovat suurin tunnistettu juutalaisvihaan syyllistyvä ryhmä
Helsingissä vastustettiin juutalaisvihaa Elämän marssilla. Elämän marssi -liike syntyi Saksassa vuonna 2007 pastori Jobst Bittnerin ja hänen vaimonsa Charlotten aloitteesta. Nimi juontaa juurensa toisen maailmansodan kuoleman marsseihin, joille keskitysleirien vangit joutuivat pakotettuina. Tuoreen tutkimuksen mukaan ääri-islamilaisuus on lisännyt juutalaisvastaisuutta Euroopassa.
Elämän marsseja on järjestetty yli 20 maassa noin 400 paikkakunnalla. Tänä vuonna se järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä. Marssi kulki 2.6. sunnuntaina Eduskuntatalolta Tähtitorninmäen 6.11.1942 natsien käsiin luovutettujen juutalaisten muistomerkille.
Juutalaisvastaisuus nousee Euroopassa
Euroopan unionin perusoikeusviraston, Europan Union Agency of Fundametal Rights, (FRA) teetti laajan kyselytutkimuksen antisemitismistä vuonna 2018. FRA haastatteli sitä varten 16 395 juutalaista 12 EU-maassa: Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Britanniassa. Näissä maissa asuu arviolta 96 prosenttia Euroopan juutalaisväestöstä.
Yhdeksän kymmenestä kertoo antisemitismin nousseen viimeisen viiden vuoden aikana
Kysely on unionin historian laajin aiheesta toteutettu tutkimus. Kyselyyn vastanneista 89 prosenttia sanoi antisemitismin nousseen omassa kotimaassaan viimeisen viiden vuoden sisällä. 85 prosenttia koki sen olevan vakava ongelma.
Vastaajien mukaan antisemitismi on iso sosiaalinen ja poliittinen ongelma heidän elinympäristössään.
Ongelma koettiin voimakkaaksi netissä ja somessa (89 prosenttia), julkisilla paikoilla (73 prosenttia), mediassa (71 prosenttia) ja politiikassa (70 prosenttia).
Äärimuslimit ja vasemmisto juutalaisvihamielisimpiä
Juutalaisvihaa ilmentävistä teoista tekijöiksi paljastui 31 prosentissa tapauksista joku, jota ei tunnettu. 30 prosentissa tapauksista tekijänä oli äärimuslimi, 21 prosentissa tapauksista tekijä oli poliittisen vasemmiston kannattaja, 16 prosentissa tapauksista tekijä oli koulu- tai työkaveri, 15 prosentissa tapauksista tekijä oli tuttava tai ystävä. Vain 13 prosenttia tekijöistä oli poliittisen oikeiston kannattajia.
Tyypillisimmin antisemitismiset herjaukset pitävät sisällään nämä väittämät: “Israelilaiset käyttäytyvät kuin natsit palestiinalaisia kohtaan”, “juutalaisilla on liikaa valtaa” ja juutalaiset käyttävät hyväkseen Holokaustia omien tarkoituksiensa ajamiseen.
Israelin parlamentin Knessetin edustaja: SDP:n kansanedustajan juutalaisviha tyypillinen esimerkki
Eduskuntatalon edestä käynnistyneessä tapahtumassa oli puhujana tapahtuman perustaja Jobst Bittner. Hän kiitti suomalaisia Israelin ystäviä ja rohkaisi heitä pysymään Israelin tukena.
Tapahtumassa kuultiin myös Israelin parlamentin, Knessetin Christian Allies Caucus -ryhmän johtajan Josh Reinsteinin puhe, jossa hän otti kantaa antisemitismiin ja Israel-vastaisuuteen. Hän otti puheessaan esiin myös Israelissa uutisiin nouseen SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taeen juutalaisvastaiset kirjoitukset, joissa hän rinnasti Israelin esimerkiksi terroristijärjestö Isisiin.
Marssi sujui rauhallisesti
Marssin koordinaattori Kari Teittinen kertoo tapahtuman sujuneen rauhallisesti.
– Paikalla oli Helsingin poliisin mukaan noin tuhat osallistujaa. Tapahtuman järjestelyissä oli mukana juutalaisia ja kristittyjä, hän kertoo.
Teittinen sanoo, että tapahtuman koskettavin hetki oli kenties, kun saksalaisen SS-miehen tytär, Andrea Werth esitti tilaisuudessa juutalaisyhteisölle julkisen anteeksipyynnön isänsä tekemisistä.
Teittinen muistuttaa, että Elämän marssi ei ole poliittinen tapahtuma. Se ei ole mielenosoitus tai evankeliointitapahtuma, vaan sovintoa rakentava rukous- ja muistohanke.
– Tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna. Ajankohta ei ole vielä selvillä, mutta alkukesän viikonlopusta olemme keskustelleet, hän tarkentaa.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rantanen Isis-äitien ja -lasten noutamisesta Syyriasta: ”Miksi ulkomailla sairastunut suomalainen ei saa apua?”
Tuleva talouskomissaari Gentiloni haluaa poistaa yksimielisyysvaateen pienten EU-maiden verotusasioissa
Ekstremistimuslimien Israel-viha kasvattaa antisemitismiä Euroopassa
BLM:n riveistä lietsotaan juutalaisvastaista retoriikaa
Rikostutkinta Malmössä – mellakoitsijat huusivat kuorossa juutalaisvastaisia iskulauseita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.