Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Euroopan talous ja moraali jakaantumassa taas kahtia

07.10.2020 |08:22

Eurooppa on taas jakautumassa kahtia. Tuttu pohjoisen ja eteläisen Euroopan jakolinja kulkee taloudessa eurokriisivuosien tapaan. Uusi jakolinja käydään moraalisesta oikeudesta. Pohjoiset maat haluavat olla tarkkana oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa.

Viimeisimmät talousluvut paljastavat, että Saksan talous on toipumassa historiallisen rajusta taantumasta koronarajoitusten jälkeen. Vaikka maan palvelualojen kasvu on tyrehtymässä, tarjoaa valmistusteollisuus tukevaa kasvua.

Sen sijaan Espanjan talous on kivikkoisemmalla reitillä. Maan talous on kärsinyt turismin lähes täydellisestä luhistumisesta tänä vuonna.

Taloudet eriytyvät

Taloudet eriytyvät kuten eurokriisin aikaan, mikä johti laajoihin ja tulenarkoihin tukipaketteihin. Elpymispaketti noudattaa pääosin samoja linjoja. Yhteisvastuuta ujutetaan paitsi EU:n yhteisellä jättivelalla myös Euroopan keskuspankin painotettujen arvopaperiostojen avulla. EKP kohdistaa ostonsa pääosin Etelä-Euroopan velkakirjoihin.

– Pandemia on laajentanut rakenteellisia eroja pohjoisen ja eteläisen euroalueen välillä. Se alleviivaa yhdenmukaisen rahapolitiikan asettamisen vaikeuksia koko euroalueella, sanoo G+ Economicsin pääekonomisti Lena Komileva Fincancial Timesille.

– Jos emme halua päätyä tilanteeseen, missä EKP omistaa puolet kaikesta euroalueen velasta, tätä railoa täytyy kaventaa, hän jatkaa.

GnS Economicsin tuoreimmassa talouskatsauksessa arvioidaan, että elpymisvälineen kokoa pitää kasvattaa tuntuvasti, mikäli euroalue halutaan pitää ehjänä. Eteläisen Euroopan paisuvat kustannukset voivat johtaa 750 miljardin euron elpymisvälineen viisinkertaistamiseen.

Moraali parempi torppausase?

Analyysiyhtiö Euro Intelligencen johtaja Wolfgang Münchau kirjoittaa EU:hun muodostuneesta uudesta jakolinjasta. Pohjoiset maat – Suomi mukaan lukien – ovat vaatineet elpymisrahojen tiukkaa sidontaa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen kanssa. Euroopan parlamentti vaatii täsmälleen samaa.

Saksa esitti EU:n puheenjohtajamaana oikeusvaltioperiaatteen suhteen vesitettyä linjaa. Oikeusvaltioperiaatetta ikään kuin pidetään tärkeänä, mutta sen laiminlyönnistä ei rangaista millään muotoa. EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät Saksan esittämän vesitetyn paketin EU:n määräenemmistöpäätöksellä.

Yhteen nidotut EU:n monivuotinen rahoituskehys (budjetti) ja elpymisväline voivat silti kaatua. EU-budjettikauden pitäisi alkaa vuoden vaihteessa.

Münchau huomauttaa Alankomaiden pääministeri Mark Rutten ymmärtäneen, ettei elvytysrahaa oikein voi pandemian vuoksi torpata ilman Etelä-Euroopan katkeruutta. Sen sijaan moraalinen oikeus vaatia oikeusvaltioperiaatteen noudattamista sopii paljon paremmin elvytyspaketin torppaamiseen.

Lihava riita horisontissa

Münchau kirjoittaa, ettei kyse ole pelkästään esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orbánin toimien valvonnasta. Münchaun mukaan ei olisi lainkaan tavatonta, että elvytysrahoja päätyisi Italian mafian taskuihin tai jokin muu taho voisi kavaltaa kyseisiä varoja. Hänen mukaansa olisi suoranainen ihme, jos EU:n massiivinen elvytyspaketti kohdentuisi kuten on tarkoitettu.

Mikäli elpymispaketti ylipäätään ratifioidaan ja sen rahat kanavoituvat vaikka mafialle niin elpymispaketin hätäjarrulauseke on nopeasti Rutten huulilla. Rahahanojen jäädytys voidaan äänestää nurin, mutta se kylvää joka tapauksessa suuren riidan euromaiden välille.

Münchau muistuttaa, että yhteisvaluutta on luonut syvät jakolinjat Eurooppaan ja elpymisväline voi tehdä täysin samaa repeämää. Liittovaltiohetken syntyä juhlivien on syytä olla varuillaan siitä, mitä toivovat, hän kirjoittaa.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää