

Italian pääministeri Matteo Renzi 23.9.2016. / Andreas Solaro
Euroopan maiden pakka sekaisin – poliittinen soppa porisee tulikuumana
Missä EU-maa, siellä myllerrys. Espanjan poliittinen takalukko on kestänyt viime joulukuusta asti. Uusintavaalit eivät selventäneet tilannetta paljoakaan. Italia on muuntunut eurovastaiseksi talouden poljettua paikoillaan vuosikaudet. Maassa käydään loppuvuonna kansanäänestys, joka voi horjuttaa Eurooppaa pahemman kerran sitten brexit-äänestyksen – ja mahdollisesti päihittää sen seuraamuksiltaan.
Euroopassa järjestettävistä lähiajan vaaleista huomio on keskittynyt lähinnä Saksan ja Ranskan ensi vuoden vaaleihin. Molemmissa maissa tilanne on poliittisesti jännittynyt. Saksassa vaihtoehtopuolue AfD on rynninyt osavaltiovaaleissa, ja on tätä menoa kaventamassa merkittävästi kahden valtapuolueen enemmistöä. Kansallinen rintama puolestaan hämmentää eurovastaisuudella Ranskassa.
Italian kansanäänestyksessä kovat panokset
Saksa ja Ranska ovat kaksi suurinta euromaata. Seuraava kaksikko on Italia ja Espanja. Näissäkin maissa poliittinen soppa porisee tulikuumana. Italiassa järjestetään loppuvuodesta kansanäänestys parlamentin uudistuksista, mutta se on samalla luottamusäänestys maan pääministeri Matteo Renzille. Politiikan tutkijat pitävät käytännössä selviönä hävityn kansanäänestyksen tarkoittavan Renzille samaa kuin mitä brittien kansanäänestystulos tarkoitti ex-pääministeri David Cameronille. Cameron erosi pääministerin paikaltaan.
Italian velkataakka on massiivinen. Velkakello osoittaa sen olevan yli 2 biljoonaa euroa, eli kaksituhatta miljardia euroa. Eurokriisistä pelästyneet euromaat sopivat automaattisista taloustoimista, ettei vastaavaa paniikkia nähtäisi enää koskaan uudelleen. Italian laskettua talouskasvuennusteitaan paine tiukempaan talouskuriin kasvaa. Lisäksi sijoittajat epäilevät Italian pankkien tilaa. Nämä tekijät ovat huonoja uutisia Renzille hänen valmistautuessaan kansanäänestykseen.
Mielipidekyselyt povaavat tuloksen olevan melkein kolikon heittoa. Italiassa on edessä poliittinen kriisi, jos italialaiset äänestävät Renzin uudistukset kumoon. Mikäli Renzi päättäisi jatkaa, valtataistelu hänen johtamansa sosialidemokraattipuolueen sisällä kiihtyisi. Eurovastainen protestipuolue Viiden tähden liike tuskin jättää tilaisuuttaan käyttämättä kannatuksensa vahvistamiseen. Italian velkojien mielestä poliittinen epävarmuus on tuskin kovin ihanteellinen tilanne.
Italia on eurovastaisin euromaa
Italialaisten kasvava eurovastaisuus näkyy Renzin otteissa. Hän on useassa kohtaa näpäytellyt EU:ta. Renzin hampaankolot täyttyvät pakolaiskriisistä ja talouskurista. EU:n ja Turkin palautussopimuksen jälkeen pakolais- ja siirtolaisliikenne Libyasta Italiaan on kasvanut. Talouskurisopimus on vesittänyt pahoin hänen vaalilupauksiaan, ja hänen suosionsa onkin laskenut merkittävästi.
EU ja euroalue on ilmeisessä kriisissä, mikäli eurovastaiset puolueet onnistuvat valtaamaan maan parlamentin. Italian ero eurosta, EU:sta tai molemmista olisi brexitiä suurempi kolaus.
Renzin jatkuva näpäyttely hermostuttaa muita EU-johtajia, vaikka he tiedostavatkin Italian kansanäänestyksen panokset. Muilla EU-mailla on omat sisäpoliittiset paineet olla pokkuroimatta Renzin edessä.
Espanjan sosialistit massairtisanoutuivat
Espanjan toiseksi suurimman puolueen (sosialistipuolue PSOE) puoluehallituksessa käy viima. Peräti 17 jäsentä 35-jäsenisestä hallituksesta erosi. Tällä pyritään savustamaan ulos puolueen johtaja Pedro Sánchez. Toistaiseksi Sánchez ei ole suostunut eroamaan.
Espanjan poliittinen umpikuja on jatkunut viime joulukuusta, kun kaksipuoluejärjestelmä muuttui nelipuoluejärjestelmäksi. Yhteistyökulttuuri on vierasta, eikä maahan olla saatu muodostettua hallitusta. Maa on hyvää vauhtia joutumassa toisiin uusintavaaleihin, mitkä järjestettäisiin joulupäivänä.
Espanjan poliittinen pakka on sekaisin myös Katalonian itsenäistymisaikeiden vuoksi. Katalonia on Espanjan vaurain alue ja itsenäistyessään EU ja euroalue olisivat todellisessa myrskyssä.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurooppa natisee liitoksissaan: Katalonia aikoo äänestää itsenäisyydestä Espanjasta riippumatta
Viikon suosituimmat

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.