Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä

05.02.2021 |14:14

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää viimein, että koronarokotteen valmistus vie aluksi aikaa. Hän myöntää myös komission tehneensä virheen mahdollistaessaan rokoteviennin rajoitukset unionin ulkopuolelle. EU:n rokoteohjelman vaikeudet olivat syöstä unionin ilmiriitoihin.

EU:n toimintatapa vaikeuksissa on muiden syyttely. Ursula von der Leyen syytti muun muassa varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisia rokoteohjelman farssista. Osansa ovat saaneet myös rokotevalmistajat.

EU pyöritti ajatusta estää rokotteiden vienti unionin ulkopuolelle. Tätä liikettä kauhisteltiin niin Irlannissa kuin Isossa-Britanniassakin. Kiista oli vaarantaa jopa Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välisen pitkäperjantain rauhansopimuksen. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti rokotenationalismin hidastavan pandemian taltuttamista.

EU vihjasi epäilevänsä rokotevalmistajien salakuljettavan rokotteita pois unionista.

Kritiikkiä piiloon

Von der Leyen on aivan ymmärrettävästi pettynyt EU:n rokoteohjelman tahmaiseen alkuun. Komissio halusi kuitenkin itse olla rokoteohjelman ruorissa.

Mahtipontiset puheet koko maailman rokottamisesta osoittautuivat varsin nopeasti poliittisten irtopisteiden keräilyksi. Rokoteohjelmasta piti tulla eurooppalainen menestystarina. Komissio itse melko varmasti kaavaili tehtäväkseen kunnian pokkaamisen.

Von der Leyen kipittikin piiloon hiljaisuuteen vastatuulen iskiessä, Politico kirjoittaa. Saksan entisellä puolustusministeri von der Leyenillä ei ole johtajakokemusta. Sen puute saattaa selittää sen, ettei hän osannut kantaa virheistään vastuuta.

Komissio Saksan hallinnon satelliitti

Komission puheenjohtajan radiohiljaisuus ei koske saksalaismediaa. Hänen pitäisi toimia 27 jäsenmaan toimitusjohtajana. Olisi perin omituista, jos suuryrityksen toimitusjohtaja keskustelisi esimerkiksi vain yrityksen markkinaosaston kanssa.

Saksan kanssa tehtyä viestintää lukuunottamatta von der Leyenin viestintä on jopa ala-arvoista.

Politico kirjoittaa Euroopan komission päämajan olevan Saksan hallinnon satelliitti. Saksa ei kaihda käyttää tätä kätevää valtaansa koko unionin taluttamiseen.

Saksalle on esimerkiksi melko yhdentekevää, mitä Venäjällä tapahtuu. Kuka salamurhataan, kuka myrkytetään – Saksa ei taivu Nord Stream 2 -kaasuputken rakennuksesta, vaikka esimerkiksi Euroopan parlamentti näin ei-sitovasti vaatiikin.

Saksan painostuksesta EU kiirehti solmimaan Kiinan kanssa investointisopimuksen, vaikka Kiinan ihmisoikeuksien taso on vähintäänkin kyseenalaisella tasolla. Yhtä lailla Hongkongin demokratian murskaaminen rautasaappaan alle ei huoleta Saksaa.

Korupuheilla ei näitä mahtimaita saada lopettamaan ihmisoikeuksien polkemista.

Muut EU:n jäsenmaat saavat pörhistellä rintojaan ja kehua olevansa kaikissa tärkeissä ja päättävissä pöydissä – kunhan kanta on sama kuin Saksalla. Ranska saa äänensä satunnaisesti kuuluviin.

Asiantuntijoilla ei niin väliä

Politico kirjoittaa von der Leyenin avustajakaartin tärkeimmän ominaisuuden olevan lojaalius häntä ja EU:ta kohtaan. Asiantuntemuus on toissijaista.

Nopeampien rokotesopimusten sijaan EU kitsasteli ja lähetti vielä kaupankäynnin neuvottelijan riitelemään valmistajien kanssa pilkkujen sijainneista pykäläviidakossa. Sopimusneuvottelut venyivät tämän vuoksi kuukausilla ja ensimmäiset rokotteet menivätkin ketterille ja maksuvalmiille maille.

Politico kirjoittaa: “Jos koskaan niin nyt EU:n olisi pitänyt olla valmis heittämään rahaa vaikka ikkunasta ulos. Miljoonat ihmishenget olivat kirjaimellisesti liipaisimella.”

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää