Euroopan komissio pitää protektionismia suurena uhkana
Kehittyvät maat ovat Euroopan komission tutkimuksen mukaan lisänneet rajusti kaupankäynnin rajoitteita. Huonot ajat ovat lisänneet kansalaisten tyytymättömyyttä, ja se aiheuttanut painetta poliittisille päättäjille. Keinot ovat intuitiivisia: vienti saa tukea ja tuontituotteet korotettuja tullimaksuja. Jotkut toimialat suojataan kokonaan ulkopuoliselta kilpailulta.
Protektionismin selkein haittapuoli on, etteivät parhaat tuotteet välttämättä päädy kansalaisten käsiin. Sen sijaan tilalle tulee vahvasti tuettu tai suojattu heikkolaatuisempi tuotevalikoima. Kansantalouden kannalta tilanne on monimutkaisempi. Moni alijäämäinen kehittyvä maa on huomannut viime aikoina massiivisen pääomapaon ikävät seuraukset. Laskussa ovat olleet niin valuutta, osake- kuin velkakirjamarkkinatkin. Maiden hallitukset ovat tehneet valuuttamarkkinoille interventioita sekä alkaneet lisätä ulkomaankaupan rajoitteita. Kehitys huolettaa Euroopan komissiota, joka kertoo asiasta jättiraportissaan.
Asia saattaa tulla esille Pietarissa 5.-6.9. suurten talousmaiden G20-kokouksessa.
Vaihtotaseet kuriin
Pahimman markkinamyllerryksen ovat kokeneet maat, joilla on alijäämäinen talous. Moni kehittyvä maa velkaantuu ulkomaan valuutalla, pääosin Yhdysvaltain dollarilla. Jatkuvat budjettialijäämät ja vaihtotaseen vaikeudet ovat saaneet sijoittajat hermostumaan. Samalla kun Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten henkitoreissaan olleet asuntoluottoyhtiöt Fannie Mae ja Freddie Mac raportoivat miljardiluokan voitoista, ovat sijoittajat kääntyneet takaisin Yhdysvaltoihin.
Vuolaisiin pääomavirtoihin ”tottuneet” maat ja niiden päättäjät ovatkin olleet hädissään. Ongelman lähestymistavassa on eroavaisuuksia. Euroalueella alettiin jättimäiset säästötalkoot, mutta kehittyvät maat ovat mielummin peukaloineet kansainvälisen kaupan pelisääntöjä. Tavoite on molemmilla lähestymistavoilla sama: saada vaihtotaseet kuriin. Ongelmat ovat osittain yhteneväisiä. Euromaat velkaantuvat pääosin euroissa, kehittyvät maat dollareissa. Kummatkaan eivät velkaannu omalla valuutalla. Velkaantuneen maan on mahdollista ajautua maksukyvyttömäksi, koska esimerkiksi Indonesialla ei ole suuressakaan hädässä oikeutta painaa Yhdysvaltain dollareita velkojensa maksua varten.
Yhdelle uhka – toiselle mahdollisuus
Euroopan kannalta on todellakin hyvin huolestuttavaa, jos maanosan kaupankäynnin maat rupeavat tehtailemaan yhä suurempia rajoitteita eurooppalaisille tuotteille pyrkimyksenä säilyttämään tuotannon kotimaassaan. Samaten näiden maiden kansalaisille koituu vaaraksi joutua tyytymään heikkolaatuisempiin tuotteisiin. Protektionismi voi olla perusteltua silloin, jos kotimaan tuotanto kehittyy.
Valuuttalainat oikeastaan pakottavatkin kehittymään. Huonoja tuotteita ei saada kaupaksi kansainvälisesti, ellei niitä sitten tueta. Vientituki on noussut, mutta samalla se toki lisää painoarvoaan alijäämien kohdalla.
Ankarassa markkinamyrskyssä on myös ollut omat mahdollisuutensa. Kun Brasilian real heikkeni tuntuvasti nostaen tuontihintoja, niin erityisesti tuotujen elintarvikkeiden ripeästi nousseet hinnat mahdollistivat kotimaisen maanviljelyn aivan uusille kannattavuuslukemille. Brasilian maatalous voikin nyt paljon paremmin. Investointeja tehdään ja työpaikkoja syntyy.
Malka omassa silmässä?
Euroopassa sorrutaan usein protektionistisiin toimenpiteisiin. Ranskan valtio tuli rahallisella panostuksellaan korjaamaan ranskalaistelakan kilpailukykyä. Seurauksena tilaus valui pois Suomesta. Maataloutta tuetaan Euroopassa tuntuvasti niin EU:n keräämillä rahoilla kuin paikoin kansallisestikin. Kypros on pääomamarkkinoiden kannalta ollut koko kesän karanteenissa.
Suurimmat tuensaajat Euroopassa ovat viime aikoina olleet kuitenkin pankit. Yksistään kreikkalaisia pankkeja on tuettu lähes 50 miljardilla eurolla. Tukea ovat välillisesti saaneet myös rikkaana pidetyn Saksan pankit, jotka ovat saaneet tukipakettien ansiosta saatavansa täysimääräisenä, ja vielä Kreikan velkasaneerauksessakin korvamerkittiin 30 miljardia tukea näille velkojille, jotta saneeraus toteutuisi ”vapaaehtoisesti”.
Jättituet eivät välttämättä ole aina haitallisia, kuten Yhdysvaltain asuntoluottoyhtiöt kertovat tuloksissaan. Olosuhteet eivät euroalueella ja Yhdysvalloissa ole kuitenkaan samat. Yhdysvalloissa hermoiltiin ns. talousjyrkänteen vuoksi. Tämä tarkoitti automaattisia budjettileikkaukia velkakattokiistan ollessa kuumimmillaan. Republikaanien mielestä olisi pitänyt säästää keskellä lamaa, kuten Euroopassa on nyt tehty. Demokraatit taas halusivat joustoa velkakattoon. Talousjyrkänneuhka katosi kun velkakattoa nostettiin.
Pahiten kärsineet euromaat ovat vaatineet alkuvuodesta alkaen yhä enenevissä määrin höllennyksiä ja elvyttävää politiikkaa. Ennakoivien talouslukujen valossa tämä on ollut hyväksi. Nähtäväksi jää se, kuka tämän elvytysintoilun suostuu maksamaan. Peruskäsityksien mukaan siihen ei ole olemassa kuin yksi ainoa lähde: se, jolla on rahaa maksaa.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää