

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Euroopan komissio näyttää jo valinneensa yhä syvemmän velkaunionin
Euroopan komission esitys vakaus- ja kasvusopimuksen uudistamisesta tähtää kolmeen muutokseen. Uudistuskohteista päätellen unionin velkamäärät eivät kohtuullistu, vaan pikemminkin velat ovat vaarassa kasvaa entisestään. Suomen linjaus talouskurista hävinnee viimeistään komission viivytystaistelun jälkeen.
Komissio on lähettänyt jäsenmaille esitysluonnoksensa, ja se odottaa vastauksia vuoden loppuun mennessä. Politico arvelee, että jäsenmailla on vain näennäistä vaikutusta lopputulokseen. Päätökset tehdään suljettujen ovien takana. Erimielisyyksien varalta komissio turvautunee viivytystaisteluun pitäen talouskurista joustavaa tulkintaa yllä.
Osittain komission uudistukset ovat pakon sanelemia, mutta ehdotuksista paistaa lävitse myös toive höllempään talouskuriin. Talouskuri hyllytettiin pandemiarajoitusten vuoksi. Hyllytys päättyy tammikuussa 2023, jolloin jäsenmaiden tulisi palata talouskurin tielle.
Velkaa on jo liikaa
EU-jäsenmaiden tulisi pitää velkansa korkeintaan 60 prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Rajan ylittävä velkamäärä pitäisi saada kahdessakymmenessä vuodessa lyhennettyä tasaerin jokaisena vuonna.
Italian massiivinen velkamäärä tietäisi suuria toimia, mikäli vanhaan talouskuriin palattaisiin. Ongelma ei kuitenkaan rajoitu Italiaan. Monilla jäsenmailla on velkarajaan nähden liian paljon velkaa. Kreikan velkaisuusaste on yli 200 prosenttia. Maa odottaa sopimusmuutoksia, jotka kaikki “tekevät palveluksen” Kreikalle.
Talouskurin noudattaminen tietäisi lukuisissa EU-maissa yhtäaikaisia budjettijarruja, mikä todennäköisesti johtaisi rajuun taantumaan.
Velkaongelma on euromailla vielä kaikkia EU-maita pahempi. Velkaa on jo aivan liian paljon, jotta sitä voitaisiin mielekkäästi lyhentää edes kahdenkymmenen vuoden aikana.
Vihreää velkaa ei laskettaisi
Vakaus- ja kasvusopimuksen rikkeistä ei ole seurannut rangaistuksia. Syy voi olla se, että sääntöjä voidaan tulkita halutulla tavalla.
Säännöissä on poikkeuksia, joita ei voida mitata. Tulkinnanvaraisista määreistä luopuminen helpottaisi sääntöjen seuraamista. Tällöin mustaa olisi hyvin vaikeaa selittää valkeaksi.
Komissio haluaisi lisätä yhden tulkinnanvaraisen määritelmän sopimukseen. Ideana on, että julkisen sektorin vihreitä investointeja ei laskettaisi sopimuksen alijäämärajaan. Nykyisen sopimuksen mukaan budjettialijäämä ei saisi ylittää kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta.
Vihreät investoinnit syövät samaa rahaa kuten muutkin investoinnit. Karrikoidusti voidaan ajatella, että alijäämärajaan asti valtiot voisivat tehdä kaikenlaisia investointeja – myös “typeriä investointeja”. Valtioiden ei tarvitsisi siten karsia huonoja investointeja pois tehdäkseen tilaa vihreille investoinneille.
Velan suunta on ylös
Poliittisia irtopisteitä keräävät hallitukset tuskin kieltäytyisivät suosituista, mutta talouden ja vihreyden kannalta epäoleellisista investoinneista. Oletettavaa on, että niitä tehtailtaisiin niin paljon kuin mahdollista.
Tämä taas merkitsee sitä, että EU-maiden velkatasot jatkavat kasvuaan, mikäli satojen miljardien vuotuiset vihreät investoinnit jätetään alijäämistä huomioimatta. Velan kasvu kiihtyisi, mikäli vakaus- ja kasvusopimuksen velkakuria höllennetään nykyisestä.
Italian ja Ranskan johtajat ovat jo aikeissa liittoutua velkajuhlijoiden esikuviksi. Maiden johtajat kertoivat, että Euroopan keskuspankin pitäisi jatkaa löysää rahapolitiikkaa, mikä helpottaa velkaantumista. Lisäksi heidän mielestä velkaa tarvitaan talouskasvun nopeuttamiseen.
Komission italialainen talouskomissaarikaan ei liiemmin peittele närkästymistään talouskurille.
Väsytystaktiikalla talouskuri nurin
Politico uskoo komission turvautuvan viivytystaktiikkaan siinä tapauksessa, ettei vakaus- ja kasvusopimuksesta päästä yhteisymmärrykseen. Lehden mukaan komissio käyttäisi sopimuksen joustavaa tulkintaa aloittaessaan uuden neuvottelukierroksen tulevaisuudessa.
Siinä ajassa velan määrä ehtii jo kasvaa, ja nykyisen sopimuksen maalitolpat vain loittonisivat entisestään.
Suomen hallituksen toive paluusta maltilliseen talouspolitiikkaan tullaan EU:ssa näillä näkymin jyräämään rumasti yli. Komissio näyttää jo valinneen velkaunionin tien. Suomen tie on taipua EU:n linjaan – jälleen kerran.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen kysyi EU-komissiolta metsäsektorin ylisääntelystä: ”Jään odottamaan tulevaa tiedonantoa”

Perussuomalaiset jättivät eriävän mielipiteen unionin hiilirajamekanismiesityksestä: Kyseessä uusi ympäristövero, jonka perimisoikeus annettaisiin EU:lle

Hallituksen uskomaton ilmastorahastoväistely – Tuppurainen: “suhtaudumme erittäin kriittisesti”, Marin: “erittäin kriittisesti”, Mikkonen: “erittäin kriittisesti” – Jani Mäkelä: “eli hyväksytte sen”

Vihreiden Niinistö puolusteli EU-tukipaketteja ja Suomen nettomaksuja: ”Suomelle valtava taloudellinen hyöty” – Huhtasaari tyrmäsi: ”Kaupankäynti ei vaadi tulonsiirtoja”

Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – “Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”

EKP huolissaan aiheuttamistaan riskeistä – kehottaa kansalaisia nielemään kiltisti elämisen kallistumisen

Heikki Koskenkylä varoittaa hätäilemästä EU:n talouskurisääntöjen uudistamisen kanssa: “Näissä kuvioissa Suomelle on tiedossa vain nettomaksajan roolin kasvu”

EU höllentää talouskuria entisestään – perussuomalaiset eivät hyväksy vastuutonta EU:n velkapolitiikkaa

PS kritisoi EU:n taloussuunnitelmien heikkouksia: Eurojäsenyys ei ole ikuinen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää