
Euroopan komissio esittää kahta erilaista taakanjakomallia turvapaikanhakijoiden jakamiseksi jäsenmaihin
Euroopan komissio kertoo suunnittelevansa ja perustavansa keskitetyn turvapaikkakeskuksen EU:n jäsenmaille. Keskusen hyväksymät turvapaikanhakijat siirrettäisiin jäsenmaiden hoidettavaksi.
Malli vaatisi toteutuessaan EU:n perussopimuksen päivittämistä. Itäiset jäsenmaat vastustanevat pakollisia kiintiöitä. Iso-Britannia jäisi todennäköisesti sopimuksen ulkopuolelle, sillä maalle on myönnetty erivapaudet sisä- ja oikeusasioissa.
Samalla jäsenmaiden tulisi evätä viime vuonna nähty vaellus Schengen-maasta toiseen. Laittomia ja perusteettomia rajanylityksiä tehtiin viime vuonna 1,8 miljoonaa kappaletta Schengen-maiden sisärajoilla. Pääosin nämä koostuivat Kreikasta alkaneen Balkanin reitin rajaylityksistä.
Komissiolla on myös hieman vesitetympi malli. Siinä toimittaisiin nykyisen Dublin-käytännön mukaan, mutta keskitetty turvapaikanhakuprosessi käynnistyisi, jos jokin jäsenmaa joutuu kohtaamaan suuren ja äkillisen määrän turvapaikkahakemuksia.
Komission esityksellä arvellaan olevan merkittävä vaikutus Ison-Britannian kansanäänestykseen maan EU-jäsenyyden jatkumisesta. Maassa järjestetään kansanäänestys asiasta kesäkuussa. Pelätään, että kesällä nähdään viime vuoden tapaan suuria ihmismääriä rantautumassa eteläisiin EU-maihin. Tämä voisi kasvattaa EU-eroa haluavien brittien määrää.
Komissiolla on kuitenkin kiire saada turvapaikkatilanteen nykyinen kaaos hallintaa. Komissio odottaa, että Schengen-maiden sisäisillä rajoilla saadaan rajatarkastukset poistettua viimeistään vuoden loppuun mennessä. Komission laskelman mukaan rajatarkastusten paluu maksaisi jäsenmaille 5-18 miljardia euroa vuosittain muun muassa tavarankuljetuksen takkuamisena ja turistiliikenteen vähentymisen vuoksi.
Perussuomalaiset on vastustanut pakkokiintiöitä voimakkaasti. Hallitusohjelmaan kirjattiin perussuomalaisten vaatimuksesta merkintä siitä, että Suomi osallistuu kansainväliseen taakanjakoon itse määrittelemänsä kiintiöpakolaisjärjestelyn kautta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Komission ehdotus ylimielinen – “EU:n pitäisi pikemminkin maksaa Suomelle turvapaikanhakijoista”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää