Ruotsin valtio halusi karkottaa miehen, jota maan turvallisuuspoliisi piti mahdollisena terroristina ja uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Samaa mieltä henkilön vaarallisuudesta oli Maahanmuuttovirasto. Mies valitti kohtelustaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) – ja sai jäädä maahan.
Marokkolaismiehen tapaus alkoi vuonna 2005, jolloin hän sai oleskeluluvan. Mies oli ilmeisesti turvallisuuspoliisi Säpon seurannassa, sillä vuonna 2016 hänet katsottiin Ruotsin tietotoimisto TT:n artikkelin mukaan riskiksi kansalliselle turvallisuudelle ja hänet päätettiin karkottaa takaisin kotimaahansa.
Mies valitti ihmisoikeuksiensa loukkauksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle sillä perusteella, että hän saattaa kotimaassaan joutua vankilaan ja jopa kidutetuksi – siitä syystä, että ruotsalaisviranomaiset pitävät häntä terroristina.
EIT oli samoilla linjoilla ja ilmoitti päätöksessään, ettei valittajan mainitsemia uhkia hänen turvallisuudelleen voida sulkea kokonaan pois. EIT:n päätöksen mukaan karkotustuomio oli Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3. artiklan vastainen.
– Potetiaaliset terroristit ovat ongelma koko Euroopalle, toteaa tutkija Magnus Ranstorp.
Turvallisuuspoliisi on suositellut vuosi vuodelta yhä useamman henkilön oleskeluluvan kumoamista. Monet kuitenkin jäävät Ruotsiin, sillä kotimassaan heitä mahdollisesti uhkaisi kuolemantuomio ja kidutus.
Turvallisuuspoliisi ei kerro näiden karkottamatta jääneiden henkilöiden lukumäärää. Kyse ei kuitenkaan ole sadoista turvallisuusuhkista, sen verran Säpo täsmentää lukuja.
Maahanmuuttovirasto oli marraskuuhun mennessä viime vuonna ilmoittanut turvallisuuspoliisille 961 mahdollisen turvallisuusuhan muodostamaa henkilöä. Vertailun vuoksi: näitä vaaralliseksi luokiteltuja henkilöitä tilastoitiin koko vuonna 2014 kaikenkaikkiaan 109 tapausta.