Euroopan ex-eliitin matkatyöt mahtimaalla herättävät kysymyksiä kytkennöistä
Euroopan entiset pääministerit, liittokanslerit ja ihan riviministeritkin ovat löytäneet elämän ehtoolla vihreän oksan Venäjältä. Paikallinen energia- ja pankkisektorisektori on turvautunut merkittävässä mitassa harmaiden poliittisten panttereiden asiantuntemukseen. Joku epäluuloon taipuvainen saattaa ihmetellä moista menoa.
Kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita oli vuodenvaihteessa valppaana Ukrainan rajoilla, kun Ranskan entinen pääministeri François Fillon otti vastaan ”riippumattoman johtajan” pestin venäläisen Sibur-energiajätin palveluksessa. Aiemmin kesällä hänet oli valittu valtiollisen öljy-yhtiö Zaroubejneftin hallitukseen – pääministeri Mihail Mishustinin ehdotuksesta.
Pääministerikaudellaan 2007–2012 Fillon tuki Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ja Venäjän sotatoimia al-Assadin apuna. Presidenttiehdokkaana hän vaalilupasi poistaa Venäjään Krimin valtauksen jälkeen kohdistetut EU-pakotteet.
Itävallan entinen ulkoministeri Karin Kneissl tanssi häitään vuonna 2018 wienervalssin ja presidentti Vladimir Putinin tahdissa. Kneissl istuu tänään Venäjän vaikutusvaltaisimman energiayhtiö Rosneftin hallituksessa. Raskaan hallitustyön tauoilla Kneissl voi vaihtaa kuulumiset äidinkielellään kollegansa, Saksan entisen liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa.
Ja niin edelleen.
Punamulta valvoo etujaan
Svenska Dagbladetin mukaan on niukemmin tiedossa, että entiset suomalaiset huippupoliitikotkin ovat Kremlin suosiossa. Ex-pääministerit Esko Aho ja Paavo Lipponen ahkeroivat hekin äiti-Venäjän pankki- ja energiasektorin huipulla.
Lipponen on tehnyt keikkaa Gazpromin Nord Stream -kaasuputkiprojektin tiimoilta. Lipposen huippuvirka EU:ssa törmäsi vuonna 2009 seinään, kun Puola heilutti valinnan yhteydessä Venäjä-korttia. Esko Aho on vuodesta 2016 istunut venäläisen Sberbankin hallituksessa. Hallituksen jäsenen peruspalkkio nousi 30 prosenttia vuodeksi 2022.
EU-parlamentti on suhtautunut hyvinkin varauksellisesti entisten huippupoliitikkojen jäähdyttelyyn Venäjänmaalla. Ehkä pisimmälle meni puolalainen europarlamentaarikko Witold Waszczykowski, joka näki entisen eliitin eläkevirkoihin liittyen ”mahdollisuuden poliittiseen korruptioon”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nord Stream Sberbank Sibur Gazprom Witold Waszczykowski Karin Kneissl Euroopan parlamentin jäsen MEP Esko Aho Bashar al-Assad Mihail Mishustin kaasuputki Gerhard Schröder François Fillon Euroopan parlamentti Vladimir Putin Paavo Lipponen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kun EU kääntää selkänsä Balkanille, paikalle kiiruhtaa Kiina
Eversti antoi kasvot Venäjää jäytävälle korruptiolle – kahmi lahjuksilla 22 kiinteistöä, 8 loistoautoa, 2 valtaistuinta sekä kultaisen vessanpöntön
Yhdysvallat ja Ukraina huolissaan Venäjän joukoista rajaseudulla – Ukraina pelkää uutta hyökkäystä talvella
Aikaisemmin ydinenergia yhdisti Eurooppaa, tänään se hajottaa – erityisen hankalaa on se, että Ranska ja Saksa ovat vastakkaisissa ryhmissä
Halla-aho: Keskusteluyhteyttä Venäjään täytyy pitää yllä, mutta on oltava tarkkana siitä, mistä neuvotellaan – ”Venäjä pyrkii siirtämään maalitolppia ja keskustelun aihetta”
PS-Nuoriso vaatii pääministeriä selvittämään Saksan liittokanslerin lausuntoja: EU-kärkimaat eivät päätä suvereenien valtioiden puolesta
Onko kriisi Ukrainan rajoilla eskaloitumassa? – Halla-aho arvioi, että Venäjä hakee myönnytyksiä ja puntaroi riskejä: ”Venäjällä arvioidaan, millainen hinta hyökkäyksestä pitäisi maksaa”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.