
Euroopan ex-eliitin matkatyöt mahtimaalla herättävät kysymyksiä kytkennöistä
Euroopan entiset pääministerit, liittokanslerit ja ihan riviministeritkin ovat löytäneet elämän ehtoolla vihreän oksan Venäjältä. Paikallinen energia- ja pankkisektorisektori on turvautunut merkittävässä mitassa harmaiden poliittisten panttereiden asiantuntemukseen. Joku epäluuloon taipuvainen saattaa ihmetellä moista menoa.
Kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita oli vuodenvaihteessa valppaana Ukrainan rajoilla, kun Ranskan entinen pääministeri François Fillon otti vastaan ”riippumattoman johtajan” pestin venäläisen Sibur-energiajätin palveluksessa. Aiemmin kesällä hänet oli valittu valtiollisen öljy-yhtiö Zaroubejneftin hallitukseen – pääministeri Mihail Mishustinin ehdotuksesta.
Pääministerikaudellaan 2007–2012 Fillon tuki Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ja Venäjän sotatoimia al-Assadin apuna. Presidenttiehdokkaana hän vaalilupasi poistaa Venäjään Krimin valtauksen jälkeen kohdistetut EU-pakotteet.
Itävallan entinen ulkoministeri Karin Kneissl tanssi häitään vuonna 2018 wienervalssin ja presidentti Vladimir Putinin tahdissa. Kneissl istuu tänään Venäjän vaikutusvaltaisimman energiayhtiö Rosneftin hallituksessa. Raskaan hallitustyön tauoilla Kneissl voi vaihtaa kuulumiset äidinkielellään kollegansa, Saksan entisen liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa.
Ja niin edelleen.
Punamulta valvoo etujaan
Svenska Dagbladetin mukaan on niukemmin tiedossa, että entiset suomalaiset huippupoliitikotkin ovat Kremlin suosiossa. Ex-pääministerit Esko Aho ja Paavo Lipponen ahkeroivat hekin äiti-Venäjän pankki- ja energiasektorin huipulla.
Lipponen on tehnyt keikkaa Gazpromin Nord Stream -kaasuputkiprojektin tiimoilta. Lipposen huippuvirka EU:ssa törmäsi vuonna 2009 seinään, kun Puola heilutti valinnan yhteydessä Venäjä-korttia. Esko Aho on vuodesta 2016 istunut venäläisen Sberbankin hallituksessa. Hallituksen jäsenen peruspalkkio nousi 30 prosenttia vuodeksi 2022.
EU-parlamentti on suhtautunut hyvinkin varauksellisesti entisten huippupoliitikkojen jäähdyttelyyn Venäjänmaalla. Ehkä pisimmälle meni puolalainen europarlamentaarikko Witold Waszczykowski, joka näki entisen eliitin eläkevirkoihin liittyen ”mahdollisuuden poliittiseen korruptioon”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nord Stream Sberbank Sibur Gazprom Witold Waszczykowski Karin Kneissl Euroopan parlamentin jäsen MEP Esko Aho Bashar al-Assad Mihail Mishustin kaasuputki Gerhard Schröder François Fillon Euroopan parlamentti Vladimir Putin Paavo Lipponen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kun EU kääntää selkänsä Balkanille, paikalle kiiruhtaa Kiina

Eversti antoi kasvot Venäjää jäytävälle korruptiolle – kahmi lahjuksilla 22 kiinteistöä, 8 loistoautoa, 2 valtaistuinta sekä kultaisen vessanpöntön

Yhdysvallat ja Ukraina huolissaan Venäjän joukoista rajaseudulla – Ukraina pelkää uutta hyökkäystä talvella

Aikaisemmin ydinenergia yhdisti Eurooppaa, tänään se hajottaa – erityisen hankalaa on se, että Ranska ja Saksa ovat vastakkaisissa ryhmissä

Halla-aho: Keskusteluyhteyttä Venäjään täytyy pitää yllä, mutta on oltava tarkkana siitä, mistä neuvotellaan – ”Venäjä pyrkii siirtämään maalitolppia ja keskustelun aihetta”

PS-Nuoriso vaatii pääministeriä selvittämään Saksan liittokanslerin lausuntoja: EU-kärkimaat eivät päätä suvereenien valtioiden puolesta

Onko kriisi Ukrainan rajoilla eskaloitumassa? – Halla-aho arvioi, että Venäjä hakee myönnytyksiä ja puntaroi riskejä: ”Venäjällä arvioidaan, millainen hinta hyökkäyksestä pitäisi maksaa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.