Philippe Legrain kehottaa kreikkalaisia pysymään lujina vastustaessaan vyönkiristystä, ja tarpeen tullen vaikka eroamaan yhteisvaluutasta. Legrainin mielestä muut euromaat pyrkivät sysäämään vaaleilla pääministerivastuuseen äänestetyn Syriza-puolueen pois vallasta.
Legrain on toiminut Euroopan komission ex-puheenjohtaja José Manuel Barroson talousneuvontajana. Hän kertoi näkemyksistään Foreign Policy –lehdessä.
Legrain muistuttaa, että toukokuun 11. päivänä Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble totesi Kreikassa voitavan järjestää kansanäänestys tukiohjelmasta, jos maan hallitus katsoo sen tarpeelliseksi. Kun Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ilmoitti viime lauantaina kansanäänestyksen pitämisestä, kiirehti euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä – Schäuble mukaanlukien – vetämään sopimusehdotuksensa pois.
Tsipras on kertonut kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta ja on valmis allekirjoittamaan velkojien sopimusehdotuksen, jos äänestystulos niin määrää. Velkojien mielestä Tsipras ei ole kuitenkaan luotettava neuvottelukumppani, eikä sopimusta tarjota uudelleen. Legrain sanoo tämän olevan selkeä viesti siitä, että muut euromaat haluavat vallan vaihtuvan Kreikassa.
Myös ex-pääministeri Giorgos Papandreou halusi aikanaan viedä tukiohjelman kansanäänestykseen. Silloin eurojohtajat junailivat Kreikan johtoon teknokraattipääministeri Loukas Papademosin. Legrainin mielestä toiste näin ei voida Kreikan kohdalla tehdä, sillä se halveksisi liikaa demokratiaa.
Mikäli kansanäänestys tuottaa selkeän “ei”-tuloksen, voisi tämä saada europäättäjät järkiinsä. Jos näin ei käy, Kreikan on Legrainin mukaan parempi jättää euroalue ja ponnistaa kasvuun kilpailukykyisellä omalla valuutallaan.
Krugman: äänestäkää “ei”
Talousnobelisti Paul Krugman on samoilla linjoilla. Tilanne ei hänen mukaansa voi enää kaoottisemmaksi mennä, ja eurosta irtautumisen myötä maa saisi mahdollisuuden uuteen alkuun. Hän suosittelee kreikkalaisia äänestämään kansanäänestyksessä “ei”.
Hän kertoo blogissaan, että troikka teki Kreikalle ns käänteiset Corleonet eli kuuluisaa mafiaelokuvaa mukaillen – teki maalle tarjouksen, josta sen oli pakko kieltäytyä. Krugmanin mukaan troikka teki tämän vaikka se tiesi ettei ehdotus voi mennä maan parlamentissa läpi. Tästä hän päättelee, että europäättäjien todellinen tarkoitus on ollut vaihtaa Kreikan hallitus.
Krugmanin mukaan tämä on erittäin ongelmallista ja ristiriidassa eurooppalaisten arvojen kanssa.