Euromaat haluavat vaihtaa Kreikan vallanpitäjät – Legrain: “vallankaappaus”
Philippe Legrain kehottaa kreikkalaisia pysymään lujina vastustaessaan vyönkiristystä, ja tarpeen tullen vaikka eroamaan yhteisvaluutasta. Legrainin mielestä muut euromaat pyrkivät sysäämään vaaleilla pääministerivastuuseen äänestetyn Syriza-puolueen pois vallasta.
Legrain on toiminut Euroopan komission ex-puheenjohtaja José Manuel Barroson talousneuvontajana. Hän kertoi näkemyksistään Foreign Policy –lehdessä.
Legrain muistuttaa, että toukokuun 11. päivänä Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble totesi Kreikassa voitavan järjestää kansanäänestys tukiohjelmasta, jos maan hallitus katsoo sen tarpeelliseksi. Kun Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ilmoitti viime lauantaina kansanäänestyksen pitämisestä, kiirehti euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä – Schäuble mukaanlukien – vetämään sopimusehdotuksensa pois.
Tsipras on kertonut kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta ja on valmis allekirjoittamaan velkojien sopimusehdotuksen, jos äänestystulos niin määrää. Velkojien mielestä Tsipras ei ole kuitenkaan luotettava neuvottelukumppani, eikä sopimusta tarjota uudelleen. Legrain sanoo tämän olevan selkeä viesti siitä, että muut euromaat haluavat vallan vaihtuvan Kreikassa.
Myös ex-pääministeri Giorgos Papandreou halusi aikanaan viedä tukiohjelman kansanäänestykseen. Silloin eurojohtajat junailivat Kreikan johtoon teknokraattipääministeri Loukas Papademosin. Legrainin mielestä toiste näin ei voida Kreikan kohdalla tehdä, sillä se halveksisi liikaa demokratiaa.
Mikäli kansanäänestys tuottaa selkeän “ei”-tuloksen, voisi tämä saada europäättäjät järkiinsä. Jos näin ei käy, Kreikan on Legrainin mukaan parempi jättää euroalue ja ponnistaa kasvuun kilpailukykyisellä omalla valuutallaan.
Krugman: äänestäkää “ei”
Talousnobelisti Paul Krugman on samoilla linjoilla. Tilanne ei hänen mukaansa voi enää kaoottisemmaksi mennä, ja eurosta irtautumisen myötä maa saisi mahdollisuuden uuteen alkuun. Hän suosittelee kreikkalaisia äänestämään kansanäänestyksessä “ei”.
Hän kertoo blogissaan, että troikka teki Kreikalle ns käänteiset Corleonet eli kuuluisaa mafiaelokuvaa mukaillen – teki maalle tarjouksen, josta sen oli pakko kieltäytyä. Krugmanin mukaan troikka teki tämän vaikka se tiesi ettei ehdotus voi mennä maan parlamentissa läpi. Tästä hän päättelee, että europäättäjien todellinen tarkoitus on ollut vaihtaa Kreikan hallitus.
Krugmanin mukaan tämä on erittäin ongelmallista ja ristiriidassa eurooppalaisten arvojen kanssa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää