LEHTIKUVA
Euroalueen talous jäämässä taas Yhdysvaltain ja Kiinan toipumisesta jälkeen – kaksoistaantuma häämöttää
Euroalueen talous näyttää jäävän taas muiden talousmahtien kasvusta jälkeen. Euroalueen talous kääntyi loppuvuodesta 2020 jälleen laskuun. EU:n rokoteohjelman vastatuuli merkitsee kaiken järjen mukaan sitä, että eurotalous valahtaa uudelleen taantumaan.
Euroalueen nuupahtavan talouden lisäksi erityistä murhetta aiheuttaa jäsenmaiden talouksien eritahtinen kehitys. Kun Saksan ja Espanjan taloudet pitävät Eurostatitn ennakkokatsuksen mukaan pintansa, rojahti Italian ja Ranskan taloudet pahasti pakkaselle. Eri tahtiin kulkeneet taloudet ovat luoneet jännitteitä euroalueen sisälle.
Talous toipuu hitaasti
Euroopan keskuspankki arvelee euroalueen saavuttavan pandemiaa edeltävän talouden vasta vuoden 2022 aikana. Kiina on jo tässä mielessä jo toipunut pandemiakriisistä. Yhdysvallat toipuisi tänä vuonna.
Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan euroalue on monella tapaa haavoittuva koronaviruksen aiheuttaman pandemian edessä. Etelä-Euroopan maat ovat nojanneet vahvasti turismiin. Toiseksi Euroopassa on lukuisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Pandemiarajoitukset ovat iskeneet myös näihin yrityksiin suuryrityksiä voimakkaammin.
Berengerg-pankin pääekonomisti Holger Schmieding huomauttaa, että talouden kangertelu voi johtaa myös poliittisiin ongelmiin. Italian hallitus on jo kaatunut ja uuden hallituksen muodostaminen näyttää hyvin vaikealta.
Toiveet pandemian päättymiseen
Uutistoimisto Bloomberg huomauttaa, että euroalueen talouden toipumisvaikeudet toistavat tuttua kaavaa. Euroalue vajoi vuosiksi eurokriisiinsä finanssikriisin säikähdettyä markkinat.
EU:n rokoteohjelman käynnistysvaikeuksista huolimatta toiveet on kasattu pandemian päättymiseen. Kyseessä on eräänlainen viivytystaistelu.
Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kertoo Bloombergille, että euroalueella on kyllä kaikki tarvittava ripeäänkin toipumiseen. Se vaatii vain pandemian päättymistä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Valuuttaliittojen vaihtoehdot: Tulonsiirrot tai hajoaminen
Poliittinen paine ajamassa EU:n elvytysrahat sirkushuveihin
Euroopan talous ja moraali jakaantumassa taas kahtia
FT laski: Euromaiden budjettialijäämä lähes biljoona euroa
Puisto ja Immonen: Suomen talouden kantokykyä ajetaan koetukselle
Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi
Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n
Rahaa painetaan – riski inflaatiosta ja korkojen noususta kasvaa
Politico: Kiina ärähti Saksalle – Saksan pitäisi keskittyä kauppaan, eikä ihmisoikeuskysymyksiin
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.