
Euroalueen pankkiirit käyvät uuteen taistoon negatiivisten talletuskorkojen poistamiseksi
Euroalueen pankkiirit yrittävät uusilla argumenteilla saada Euroopan keskuspankin pään kääntymään ja luopumaan negatiivista talletuskoroista, talouslehti Financial Times kertoo. Pari isoa eurooppalaista pankkia aikoo laajentaa negatiiviset talletuskorot koskemaan tavallisia kansalaisia.
Pankkiirit ovat jo parin vuoden ajan yrittäneet saada muutoksen EKP:n negatiivisiin talletuskorkoihin. Tällaisia miinusmerkkisiä korkoja kutsutaan NIRP:ksi (engl. Negative Interest Rate Policy).
He ovat kertoneet, että pakkaskorot syövät pankkien kannattavuutta, koska ne joutuvat maksamaan korkoa EKP:n tilille tallettamistaan ylimääräisistä varoista. EKP on vastannut, että pankkiirien tulisi tehostaa pankkiensa toimintaa kannattavuutensa parantamiseksi.
Nyt pankkiirit käyvät uusin keinoin taivuttamaan EKP:n päätä.
Säästöt kasvavat – eivät luotot
Pankkiirien uusi strategia on omien yritystensä kannattavuusongelmien sijaan huomioida NIRP:n sivuvaikutuksia. Näihin vaikutuksiin lukeutuvat muiden muassa säästämisasteen kasvu ja arvopaperien roima ylihinnoittelu.
Säästämisaste kasvaa siitä syystä, että olemattomilla koroilla säästäjät joutuvat säästämään suurempia määriä eläkepäiviään varten. EKP:n toiveena on ollut, että rankaisemalla varojensa päällä istuvia pankkiireita negatiivisilla koroilla ryhtyisivät he mielummin myöntämään luottoja investointeihin.
Suuren espanjalaispankki Santanderin toimitusjohtaja Ana Botin tyrmää luotottamisajatuksen.
– Ihmiset eivät ano aiempaa enemmän luottoja ja tallettajat ovat ymmärrettävästi huolissaan siitä, miten he pärjäävät tulevaisuudessa, Botin sanoi.
EKP pumppaa arvopaperikuplaa
Pankkiirit huomioivat myös eläkevakuutusrahastojen ongelman. Nämä rahastot sijoittavat tulevien maksusitoumustensa vuoksi varojaan perin konservatiivisesti turvallisiksi miellettyihin kohteisiin kuten euromaiden velkakirjoihin.
Nyt velkakirjojen korot ovat niin pohjilla, ettei näistä velkakirjoista muodostu riittävästi tuottoja tuleviin eläkemenoihin. Vaihtoehtoja on tällöin kaksi. Joko säästämisastetta pitää kasvattaa tai sijoitukset tulee suunnata entistä enemmän riskipitoisimpiin kohteisiin.
Säästämisasteen kasvu merkitsisi eläkevakuutusmaksujen korotusta. Se voidaan toteuttaa joko suoraan korotuksin tai lykkäämällä eläköitymisikää aina vain tuonnemmaksi.
Toisessa vaihtoehdossa sijoitusvarallisuus päätyy taantumissa hankalasti kaupaksi käyviin kohteisiin, kuten kiinteistöihin tai pieniin yrityksiin. Tällöin sijoitukset ovat alttiita jopa jättitappioille. Se ei tietäisi hyvää eläketurvalle.
Turvallisiksi mielletyt sijoituskohteet käyvät kysynnän kasvaessa tuottamattomiksi, joten yhä useampi sijoittaja ajautuu riskipapereihin. Tällöin myös riskipitoiset sijoitukset kallistuvat. EKP pumppaa toimellaan arvopaperikuplaa.
Rahapolitiikkaan havahtuminen
Kaksi isoa eurooppalaista pankkia laatii suunnitelmia siirrättää EKP:n negatiiviset korot tavallisille kansalaisille. Toistaiseksi pankkiirit ovat pidättäytyneet tästä ja rokottaneet NIRP:llä vain joitain yrityksiä.
Pankkien koroilla rokottamisen yläraja putoaa NIRP:n kestäessä.
– Koko markkinatilanne näyttää tältä. Ajan saatossa meidän täytyy madaltaa veloittamisemme rajaa, eräs pankkiiri kertoo FT:lle viitaten talletusten “sakkorajaan”.
Pankkiirit tiedostavat, että sakkorajan madaltaminen voi aiheuttaa poliittisen myrskyn. He toivovat, että se herättäisi yleisen kiinnostuksen keskuspankin rahapolitiikkaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Fed laski odottamatta korkotasoaan – EKP puun ja kuoren välissä

Ekonomistit: Euroalueen talous kituuttaa tämänkin vuosikymmenen ajan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.