Ranskan teollisuusministeri Arnaud Montebourg kertoi ranskalaislehti Le Parisienille euron olevan liian kallis ja liian saksalainen. Hänen mukaansa euron ulkoisen arvon tulisi olla enemmän ranskalainen, italialainen ja eurooppalainen.
Heinäkuusta euro on vahvistunut Yhdysvaltojen dollariin nähden ja se rikkoi 1,38 kurssirajan. Euroopan vienti uhkaa sakata. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n maailman talouskatsauksessa mainitaan Euroopan toipumisen olevan pitkälti euroalueen viennin varassa. Saksan ja Espanjan osalta vienti euroalueen ulkopuolelle on vastannut 40 ja 50 prosentin välillä maiden kasvusta, mutta Portugalin osalta kauttaaltaan.
Portugalin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden yhdistyksen johtaja Paulo Vaz on harmissaan euron korkeasta kurssista:
− Meillä pitäisi olla tasapainoisempi valuutta – tarkoittaen alle 1,20 dollaria – jotta olisimme pysyvästi kilpailukykyisiä maailman markkinoilla.
Tekstiiliteollisuuden merkitys on Portugalille suuri. Maan viennistä 9 prosenttia tulee tältä toimialalta. Alan yritykset ovat lipumassa euroalueen ulkopuolelle, sillä kysyntä Euroopassa on vaimeaa.
Euron korkea kurssi hidastaa inflaatiota, joka on jo nyt selkeästi alle EKP:n tavoiterajan. IMF pelkääkin euroalueen vajoamista deflaatioon. Järjestön talouskatsauksen mukaan deflaatio hidastaisi kasvua entisestään, kun kuluttajat jarruttavat ostoksiaan huokeampien hintojen toivossa.
Euron vahvistuminen johtuu pääosin muiden suurten keskuspankkien löysemmästä rahapolitiikasta. Yhdysvalloissa Federal Reserven arvellaan jatkavan arvopaperien ostoja 85 miljardin dollarin kuukausivauhdilla. Japanissakin keskuspankki puskee uunituoretta rahaa ulos. EKP:n tase sen sijaan kutistuu. Kutistuminen on merkinnyt likvidin vähenemistä. Korkojen pelätään nousevan, mikäli likvidi käy niukaksi.