Artikkeli kuva

Politico

“Euro on 1800-luvun valuutta”

29.06.2015 |15:40

Ekonomisti Peter Oppenheimer muistuttaa Politico-lehdessä julkaistussa Euron kirous -kirjoituksessaan, että sujuvasti toimivia yhteisvaluuttajärjestelmiä on ollut käytössä viimeksi 1800-luvulla. Ensimmäisen maailmasodan jälkeen maailma kuitenkin muuttui, eikä eurojärjestelmän kaltaiset valuuttaliitot enää kestäneet kovin pitkään. Oppenheimerin mielestä eurojärjestelmän purkaminen olisi suotavaa.

Oppenheimer on toiminut taloustieteen opettajana Oxfordissa yli 40 vuotta.

Oppenheimer listaa muutaman yhteisvaluuttajärjestelmää helpottaneen tekijän 1800-luvulta. Tuolloin Euroopassakin järjestelmänä toimi kultakanta, johon valuutat sidottiin kiinteällä vaihtoarvolla. Toissavuosisadalla ammattiyhdistysliike oli olematonta. Tämä helpotti palkkaleikkausten tekemistä aina, kun talous alkoi piiputtaa. Sen lisäksi valtioiden menot pysyivät kurissa, koska valtiot eivät juurikaan huolehtineet vanhuksista, sairaista, lapsista, koulutuksesta tai työttömistä. Talouskriisien iskiessä valtioiden menot pysyivät siten kurissa.

Viime vuosisadalla yhteiskunnat kuitenkin kehittyivät yhteisvaluutoille epäsuotuisampaan suuntaan. Työntekijöiden edunvalvonta parani, eivätkä palkat enää joustaneetkaan alas kysynnän hiipuessa. Toiseksi valtioiden menot alkoivat kasvaa, ja taantumien iskiessä ne kasvoivat hurjasti verotulojen samalla supistuessa. Valtiontaloudet eivät olleetkaan enää tasaisesti tasapainossa, ja valuutoille alkoi muodostua paineita joustavuuteen. Kiinteät valuuttajärjestelmät alkoivat tulla lyhytikäisiksi.

Oppenheimer näkee euromaiden ongelmaksi sen, että yhteisvaluutassa on liiaksi erilaisia maita. Eteläisissä euromaissa euron arvo on liian korkea, ja erityisesti Saksassa taas liian alhainen. Etelä-Eurooppa onkin ongelmissa kilpailukykynsä kanssa. Koska työmarkkinat eivät jousta taantumissa enää 1800-luvun tapaan palkoissa niin helposti alas, syntyy kannattamattomia yrityksiä. Kun nämä menevät nurin, työttömyys kasvaa.

Hän toteaa, että euromaissa tarvitaan joku rohkea valtio poistumaan järjestelmästä ensimmäisenä. Aiemmassa kokeilussa Suomi poistui ensimmäisenä syyskuussa 1992 silloisesta ECU-kytketystä markasta ja päästi markan kellumaan. Tämän jälkeen moni muukin ECU-maa seurasi perässä ripeässä tahdissa.

Eurojärjestelmässä ensimmäiseksi lähtijä on arvioiden mukaan Kreikka.

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
3.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää