

LEHTIKUVA
EU:n vihreä agenda vastatuulessa – poliitikot vaativat yrityksille hengähdystaukoa uusien lakien paineesta
EU:n vihreän kehityksen ohjelma on saanut osakseen kritiikkiä monilta Euroopan johtavilta poliitikoilta, jotka vaativat yrityksille hengähdystaukoa uusien lakien paineesta. Europarlamentin suurin ryhmä EPP uhkaa kaataa kohutun metsien ennallistamisasetuksen. Vihreän lainsäädännön vyöryä halutaan hidastaa ennen ensi vuoden eurovaaleja, jotta äänestäjät eivät hermostuisi.
Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelma eli Green Deal on saanut osakseen kritiikkiä monilta Euroopan johtavilta poliitikoilta. Vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on tehdä EU:sta hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, mutta nyt monet pitävät tätä tavoitetta liian kunnianhimoisena.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati puheessaan Pariisissa viime viikolla, että EU:n ympäristölainsäädännössä on pidettävä tauko, jotta yrityksillä on aikaa sopeutua uusiin lakeihin. Myös Italian pääministeri Giorgia Meloni on sanonut EU:n ympäristötavoitteiden vahingoittavan taloutta.
Teollisuusyritysten liitto Orgalimin puheenjohtaja luonnehtii tilanne “lakiesitysten hyökyaalloksi”. EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan sisältyy kymmeniä erilaisia lakeja, jotka liittyvät talouden eri osa-alueisiin.
Komission puheenjohtaja: Aikataulua harkittava
Nyt jopa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää, että EU:n on harkittava uudelleen kykyään ottaa käyttöön uusia lakeja, kirjoittaa talouslehti Financial Times. Ursula von der Leyen on kuitenkin iloinen tähän asti saavutetuista edistysaskeleista.
Europarlamentin suurimman ryhmän EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber kommentoi von der Leyenin puheita sanomalla, että hänenkin mielestään on hyvä pysähtyä miettimään hiilineutraaliustavoitteen laajuutta ja toteutusaikataulua.
– Jos ilmasto voittaa mutta muu yhteiskunta häviää, me emme saavuta hiilineutraaliutta, Weber sanoi.
EPP-ryhmä uhkaa kaataa metsien ennallistamisasetuksen
Keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä – johon myös Ursula von der Leyen kuuluu – ilmoitti äskettäin aikovansa kaataa kohutun metsien ennallistamisasetusesityksen. Lisäksi EPP haluaa kaataa maataloudessa käytettävien torjunta-aineiden käyttöä leikkaavan asetusesityksen.
– Ennallistaminen täytyy kaataa, koska se uhkaa vakavasti ruuantuotantoa Euroopassa. Tästä on taisteltu parlamentissa pitkään ja nyt peli täytyy viheltää poikki, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok./ EPP) kommentoi Maaseudun tulevaisuus -lehdelle.
– Ennallistamisessa on niin paljon hulluja juttuja, että se saa puolestani kaatua, jollei kokonaisuutta saada muokattua selvästi järkevämpään suuntaan, kommentoi keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen.
Kesän loppuun mennessä selviää, kaatuuko ennallistamisesitys. Kaatuessaan asetus palaisi uudelleen EU-komission valmisteluun, joten vääntö metsien ennallistamisesta tulee jatkumaan.
Eurovaalit tulossa ensi vuonna – paljon lakeja vaiheessa
Yksi syy siihen, että poliitikot vaativat nyt tuumaustaukoa lainsäädäntöön on se, että seuraavat europarlamenttivaalit järjestetään vuonna 2024. Sitä ennen olisi hyvä vähän rauhoittaa tilannetta, jotta äänestäjät eivät polta päreitään “vihreän siirtymän” kanssa.
Europarlamentissa on tällä hetkellä työn alla melkoinen määrä lakiesityksiä, joista jotkut ovat jo aiheuttaneet kiivasta keskustelua jäsenvaltioissa. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi ja polttomoottoriautojen myyntikielto, johon Saksa on vaatinut poikkeusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttomoottoriautojen myyntikielto europarlamenttivaalit 2024 2050 vihreän kehityksen ohjelma hiilineutraalisuustavoite 2050 hiilineutraaliustavoite rakennusten energiatehokkuus Giorgia Meloni Green Deal Petri Sarvamaa hiilineutraalius Ursula von der Leyen Euroopan unioni Elsi Katainen Manfred Weber Emmanuel Macron europarlamentti Euroopan komissio EPP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Vihreä siirtymä ristiriidassa kotimaisen huoltovarmuuden kanssa – ”Hiilikasoja ja turvetta tarvitaan edelleen”

Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?

Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”

Purra muistutti överin ilmastopolitiikan karuista seurauksista – ympäristöministeri Ohisalolle ei kelpaa Nasan tutkimus, joka osoittaa Suomen jo olevan hiilinielu

Keskustelu EU-jäsenyyden eduista ja haitoista kiihtyy – merkittävät ratkaisut kansanäänestykseen

Pääkaupungin liikenne kaaoksessa – vihreiden kuntapoliitikko sanoi sen suoraan: ”Vihreät on alusta saakka ollut yksityisautoilun vastainen liike”

Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Ennallistaminen etenee: Euroopan parlamentin sekava kanta valmistui – ”Vihreä hulluus ei näköjään osoita laantumisen merkkejä”

Huhtasaari: Köyhä EU ei pysty puolustamaan länsimaisia arvoja – ”Mikään rahamäärä ei riitä, jos maassa on huono hallinto ja tukivarojen käyttö on tehotonta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää