Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

EU:n suurten maiden johtajat tekevät mitä haluavat

04.11.2019 |11:53

Oli vuosi 2015, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel päätti avata Euroopan ovet miettimättä seurauksia muille unionin maille. Viime aikoina omatoimisuuden rintamalla on kunnostautunut myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Angela Merkel tiedotti ainoastaan Itävallan silloista liittokansleri Werner Faymannia aikeistaan avata Euroopan ovet. Puoli miljardia EU-kansalaista sai tiedon päätöksestä pystymättä mitenkään vaikuttamaan siihen. Pienempien jäsenmaiden johtajatkin heräsivät vain uuteen Eurooppaan.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei ilahtunut katseltuaan noin miljoonan ihmisen kulkua läpi maansa. Orbán rajoitti tätä marssioikeutta kansalaisten tuella. Orbán valittiin jatkokaudelle, kun taas Merkelin äänestäjiä on valunut eri teille.

Orbán joutui EU:n kuripitomenettelyn alle. Merkel sen sijaan ei joutunut oma-aloitteisesta toiminnastaan.

Macron kuin Aurinkokuningas

Talouslehti Financial Times nostaa esille kipeän kohdan: EU:n suurten jäsenmaiden johtajat tekevät mitä haluavat. Pienempien jäsenmaiden rooli on sopeutua, ei vaikuttaa.

FT kuvaa Macronia lainausmerkeissä komentelevaksi. Macron torppasi Albanian ja Pohjois-Makedonian liittymisen EU:hun, hän on riiannut Venäjän presidentti Vladimir Putinia huolimatta Krimin valtauksesta ja on ollut äänekäs brexit-aikarajan kanssa.

Lehti arvelee, että juuri tällaisen ylimieliseltä näyttävän sooloilun vuoksi europarlamentaarikot torppasivat hänen komissaariehdokkaansa. Ihan vain näpäyttääkseen.

Macronin käytös näyttää kuin Ludvig XIV “Aurinkokuninkaan” toiminta. Macron toki ymmärsi vain puhuvansa suuta suuremmalla ilmaistaessaan haluton olevan myöntämään brexitille lisäaikaa. Hän tiesi olleensa vaarassa tulla muistetuksi EU-maan johtajana, joka sysäsi Yhdistyneet kuningaskunnat sopimuksettomaan eroon toimiessaan uhoamallaan tavalla.

Vihreät käärmeissään

Macronin toimintatapa on ärsyttänyt ainakin vihreät. Vihreiden europarlamentaarikkoryhmän johtaja Philippe Lamberts kuvasi Macronia Star Wars -elokuvasarjan keisari Palpatineksi, joka on päihtynyt vallastaan.

Vihreät oli yhtenä europarlamenttiryhmänä torppaamassa Ranskan komissaariehdokkaan Sylvie Goulardin nimeämistä. Macron tuohtui.

Macron saattaa olla myös turhautunut. Hänen toimintatapansa viittaa “joko tehdään niin kuin sanon tai ei tehdä ollenkaan” -menetelmiin. Hän on kertonut haluavansa rahavirtoja tasaavan euroalueen liittovaltion. Ilonpidon kustantajamaat eivät ole innostuneet asiasta.

Macronin asenne on harmittanut myös oman maan kansalaiset. Keltaliivien protestit pakottivat nuoren johtajan perääntymään. Macron ei välttämättä ole joka asiassa väärässä, mutta hänen toimintatavoistaan ei pidetä.

 

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon

26.03.2025 |18:41
3.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”

25.03.2025 |19:18
6.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”

29.03.2025 |13:59
9.
Suomen uutiset logo

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle

25.03.2025 |12:54

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää