

LEHTIKUVA
EU:n suurten maiden johtajat tekevät mitä haluavat
Oli vuosi 2015, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel päätti avata Euroopan ovet miettimättä seurauksia muille unionin maille. Viime aikoina omatoimisuuden rintamalla on kunnostautunut myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
Angela Merkel tiedotti ainoastaan Itävallan silloista liittokansleri Werner Faymannia aikeistaan avata Euroopan ovet. Puoli miljardia EU-kansalaista sai tiedon päätöksestä pystymättä mitenkään vaikuttamaan siihen. Pienempien jäsenmaiden johtajatkin heräsivät vain uuteen Eurooppaan.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei ilahtunut katseltuaan noin miljoonan ihmisen kulkua läpi maansa. Orbán rajoitti tätä marssioikeutta kansalaisten tuella. Orbán valittiin jatkokaudelle, kun taas Merkelin äänestäjiä on valunut eri teille.
Orbán joutui EU:n kuripitomenettelyn alle. Merkel sen sijaan ei joutunut oma-aloitteisesta toiminnastaan.
Macron kuin Aurinkokuningas
Talouslehti Financial Times nostaa esille kipeän kohdan: EU:n suurten jäsenmaiden johtajat tekevät mitä haluavat. Pienempien jäsenmaiden rooli on sopeutua, ei vaikuttaa.
FT kuvaa Macronia lainausmerkeissä komentelevaksi. Macron torppasi Albanian ja Pohjois-Makedonian liittymisen EU:hun, hän on riiannut Venäjän presidentti Vladimir Putinia huolimatta Krimin valtauksesta ja on ollut äänekäs brexit-aikarajan kanssa.
Lehti arvelee, että juuri tällaisen ylimieliseltä näyttävän sooloilun vuoksi europarlamentaarikot torppasivat hänen komissaariehdokkaansa. Ihan vain näpäyttääkseen.
Macronin käytös näyttää kuin Ludvig XIV “Aurinkokuninkaan” toiminta. Macron toki ymmärsi vain puhuvansa suuta suuremmalla ilmaistaessaan haluton olevan myöntämään brexitille lisäaikaa. Hän tiesi olleensa vaarassa tulla muistetuksi EU-maan johtajana, joka sysäsi Yhdistyneet kuningaskunnat sopimuksettomaan eroon toimiessaan uhoamallaan tavalla.
Vihreät käärmeissään
Macronin toimintatapa on ärsyttänyt ainakin vihreät. Vihreiden europarlamentaarikkoryhmän johtaja Philippe Lamberts kuvasi Macronia Star Wars -elokuvasarjan keisari Palpatineksi, joka on päihtynyt vallastaan.
Vihreät oli yhtenä europarlamenttiryhmänä torppaamassa Ranskan komissaariehdokkaan Sylvie Goulardin nimeämistä. Macron tuohtui.
Macron saattaa olla myös turhautunut. Hänen toimintatapansa viittaa “joko tehdään niin kuin sanon tai ei tehdä ollenkaan” -menetelmiin. Hän on kertonut haluavansa rahavirtoja tasaavan euroalueen liittovaltion. Ilonpidon kustantajamaat eivät ole innostuneet asiasta.
Macronin asenne on harmittanut myös oman maan kansalaiset. Keltaliivien protestit pakottivat nuoren johtajan perääntymään. Macron ei välttämättä ole joka asiassa väärässä, mutta hänen toimintatavoistaan ei pidetä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranskan itsenäisyyspäivän vietto meni Pariisissa mellakaksi

Komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on pahempi federalisti kuin edeltäjänsä Juncker

Uusi pelinavaus: Vähintään neljännes EU-budjetista ilmastonmuutoksen torjuntaan

Macron unelmoi “Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä

Saksalaisministeri vaatii komission aloittavan meripelastukset Välimerellä ja jopa Libyan maaperällä – Päätös vaikka ilman jäsenmaiden yksimielisyyttä

Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko

Ulkopuolisesta vaalivaikuttamisesta närkästynyt Tusk sotkeentui brittipolitiikkaan

Marine Le Pen Financial Timesille: “Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”

Merkel ja Macron ideoivat 500 miljardin euron yhteisellä velalla toimivan lahjoitusautomaatin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää