

LEHTIKUVA
EU:n puheenjohtajuuskauden maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevä kokous Helsingissä – Puheenjohtajana toimiva Purra: Maahanmuutto on EU:n kohtalonkysymys
Helsingissä järjestetään Suomen EU:n puheenjohtajuuskauden maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan keskittyvä parlamentaarinen kokous 8-9. syyskuuta. Kokous kerää Suomeen erityisesti maahanmuuttopolitiikan parissa toimivia parlamentaarikkoja kaikkialta EU:sta.
Eduskunnassa järjestävänä tahona toimii hallintovaliokunta ja kokouksen puheenjohtajana valiokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra.
Suomen delegaatioon kuuluu perussuomalaisista myös puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
– Tavoitteenamme on keskustella laajasti ja toivottavasti konkreettisesti koko turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikasta. Asialistalla on myös EU:n yhtenäinen politiikka näissä kysymyksissä – tai oikeastaan sen puute, Purra sanoo.
EU:lta puuttuu yhtenäinen politiikka
Suomen ensimmäisellä EU:n neuvoston puheenjohtajuuskaudella 20 vuotta sitten hyväksyttiin Tampereen ohjelma. Sen tavoitteisiin on kuulunut yhtenäisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän toteuttaminen.
Purran mukaan siitä, miten turvapaikanhakijat kulkevat eri maihin tai ylipäätänsä, millaisia käytännön toimia eri jäsenmaissa tehdään, voidaan yksinkertaisesti päätellä, että EU:lla ei ole yhtenäistä politiikkaa turvapaikka- ja maahanmuuttoasioissa.
– Yhteistä lainsäädäntöä toki on, mutta varsinaiset ongelmat ovat ratkaisematta. Myös Suomen puheenjohtajuuskaudella on tarkoitus edistää taakanjakoa, mutta en varsinaisesti usko sen onnistumiseen. Ei taakanjako ole mikään ratkaisu. Tilanne on Euroopassa tällä hetkellä stabiili vain siksi, että ulkorajojen yli tuleva liike on edes jotenkin hallinnassa, ainakin verrattuna vuoden 2015 tapahtumiin, Purra selittää.
– Toisaalta Turkin raja falskaa, ja myös Italian sisäpoliittiset muutokset saattavat hyvin nopeasti vaikuttaa unionin alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden määrään. Suomi tietysti toivoo, että etenkin Ruotsin ja Tanskan väliaikaiseksi suunniteltu rajavalvonta pitää, sillä omaa meillä ei länsirajalla ole.
Turvapaikasta on tullut maahanmuuttoa
Purran mukaan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa ei useinkaan voida erottaa toisistaan.
– Turvapaikasta on tullut maahanmuuttoa. Siitä on tullut pysyvä tie kansalaisuuteen. Turvapaikkamaahanmuutto ei siis ole väliaikaista vaan pysyvää, ja se vaikuttaa merkittävällä tavalla vastaanottajavaltioiden yhteiskuntiin, demografiaan, talouteen ja kulttuuriin – ja tietysti myös valtioihin, joista liike lähtee, Purra kertoo.
Halla-aho on samaa mieltä.
– 2000-luvulla ihmisiä ajaa liikkeelle ennen kaikkea hallitsematon väestönkasvu Afrikassa ja Lähi-idässä. Turvapaikkamenettelystä on tullut massasiirtolaisuuden väylä, mikä nakertaa järjestelmän uskottavuutta, Halla-aho sanoo.
– Järjestelmän legitimiteettiä olisi mahdollista parantaa tehokkaalla palautuspolitiikalla. Keinoja sopimusten aikaansaamiselle on olemassa, mutta ne vaativat rohkeutta ja aktiivisuutta EU:lta ja jäsenmailta. Aion kokouksessa ottaa asian esille, Purra sanoo.
Tosiasiat on uskallettava sanoa
Halla-aho muistuttaa, että tulijoiden integroituminen Eurooppaan on myös erittäin heikkoa.
– Nämä tosiasiat on uskallettava sanoa ääneen ja otettava huomioon, kun rakennetaan yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää, Halla-aho sanoo.
– Maahanmuuttopolitiikka on jo korkeaa politiikkaa. Myös toimenpiteiden pitäisi olla sen mukaisia. Tuskin on liioiteltua sanoa, että maahanmuutto on EU:n kohtalonkysymys, Purra toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lähi-itä väestönkasvu Rajavalvonta Riikka Purra Eurooppa Afrikka Integraatio Kansalaisuus Tanska Turvapaikanhakijat Turkki Ruotsi perussuomalaiset Jussi Halla-aho EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusi kansanedustaja Petri Huru kaipaa maalaisjärkeä eduskuntaan: ”Suomi potkii itseään nilkkaan yrittäessään pelastaa koko maailmaa”

Turvapaikkashoppailu ei ole perusoikeus

Juvonen: Empatian loputtava – pakkopalautukset ja paluumuuton edistäminen Suomeen kotoutumattomien maahanmuuttajien kohdalla käyttöön

Tavio: Ulkomaalaisten raiskausaalto pysäytettävä

Peltokangas: Hallituksen haluttomuus laittomien siirtolaisten palauttamiseen kotimaihinsa on sylkemistä oman maan heikompiosaisten päälle

Mäkynen: Ulkomaille lähtevät rahansiirrot saatava kuriin – Kelan tuilla rahoitetaan muiden maiden kansalaisia

EU:n puheenjohtajuuskauden maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevä kokous alkoi – Purra: Turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan toimimattomuus riskeeraa koko EU:n tulevaisuuden

Varapuhemies Eerola: Kehitysapua vastaanottavat maat tulee saada noudattamaan korkeintaan kahden lapsen politiikkaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää