Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/ KUVITUSKUVA

EU:n puheenjohtajamaa Ranska haluaa tiiviin rintaman Kiinaa vastaan – Saksalta ristiriitaisia ulostuloja

07.01.2022 |14:57

EU:n puheenjohtajamaana vuoden alusta toiminut Ranska haluaa EU:n toimivan yhdessä Kiinaa vastaan Kiinan Liettua-toimien vuoksi. Kiina on hyllyttänyt Liettuan kaupan ja se haittaa tuotantoketjujen vuoksi muitakin EU-maita. Saksan uuden hallituksen kanta Kiinan kiusaamiseen on epäselvempi.

Ranskan mukaan EU:n tulee vastata nopeasti Kiinan kauppaboikotteihin. EU on suunnittelemassa painostuksenvastaista välinettä, jonka tarkoitus on hillitä EU-jäsenmaiden painostustoimia. Kiinan ja Liettuan välinen kauppakiista toimii malliesimerkkinä siitä, mihin sitä voisi käyttää.

”Kyse ei ole vain Liettuasta”

Väline on silti kaukana keinovalikoimasta, eikä se saa yksimielistä tukea kaikilta jäsenmailta. Ranskan mukaan vastatoimia tulee asettaa Kiinaa vastaan ennen varsinaista välinettä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken nosti asian esille yhteisessä tiedotustilaisuudessa Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin kanssa.

– Kyse ei ole vain Liettuasta, vaan jokaisen maan oikeudesta tehdä omaa ulkopolitiikkaansa ilman painostusta, Blinken totesi Kiinan ja Liettuan tilanteesta.

Saksan hallituksessa ristivetoa

Baerbock on Saksan vihreiden toinen puheenjohtaja. Puolue on kriittinen Kiinaa kohtaan. Baerbock on ilmoittanut boikotoivansa Pekingin olympialaisia. Hänen mukaansa EU:n tulisi lopettaa kaupankäynti pakkotyötä teettävien maiden kanssa. Kiinan epäillään käyttävän pakkotyötä, mutta maan hallitus kiistää väitteen.

Kiinan valtiollisen median mukaan Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti Saksan hakevan syvempiä kauppasuhteita Kiinan kanssa. Lisäksi EU:n ja Kiinan välinen investointisopimus pitäisi saada nopeasti voimaan. Euroopan parlamentti on hyllyttänyt sopimuksen sen jälkeen, kun Kiina asetti Euroopan parlamentin jäseniä mustalle listalleen.

Saksa ei maininnut Hongkongin tilaa, jossa demokratia on jyrätty nopeassa tahdissa olemattomiin. Saksan hallitusohjelman mukaan Saksa nostaa Kiinan ihmisoikeuskysymykset esille.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa

16.04.2025 |12:40
4.
Suomen uutiset logo

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä

15.04.2025 |08:34
5.
Suomen uutiset logo

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”

17.04.2025 |21:51
9.
Suomen uutiset logo

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista

15.04.2025 |08:51

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää