LEHTIKUVA
EU:n ja Kiinan välinen investointisopimus täyttää liikemiesten toiveet – ilmasto- ja ihmisoikeusaktivistit sekä pk-yritysten duunarit voivat unohtua
Kauppa- ja investointisopimukset edellyttävät uhrauksia. EU:n ja Kiinan viime vuoden lopulla tehty investointisopimus voi vaarantaa muun muassa ilmastopoliittiset tavoitteet. Sopimuksesta hyötyy eritoten saksalainen autoteollisuus sillä oletuksella, että Kiinaan voi luottaa sopimuskumppanina.
Usean vuoden ajan neuvoteltu Kiinan ja EU:n välinen sopimus solmittiin viime vuoden lopulla. Sopimuksessa Kiina on lupautunut esimerkiksi Pariisin ilmastotavoitteisiin ja työntekijöiden oikeuksien kunnioittamiseen.
Ajatushautomo Eurointelligencen johtaja Wolfgang Münchau kirjoittaa, että EU olisi voinut valita erilaisiakin strategioita Kiinaa kohtaan. EU olisi voinut priorisoida ilmastopolitiikkaa tai ihmisoikeuksien noudattamista liikemiesten tavoitteiden sijaan.
Saksan ja Ranskan teollisuusjäteille hyvä sopimus
Uutistoimisto Reuters mainitsee, että EU:n ja Kiinan sopimus voi hyödyttää Daimleria, Volkswagenia, BMW:tä, Allianzia, Siemensiä ja Peugeotia. Toisin sanoen autojättejä sekä muita saksalaisia ja ranskalaisia suuryrityksiä.
Ei siis ole suoranainen ihme, että Saksa halusi EU-puheenjohtajuuskaudellaan survoa sopimuksen maaliin. Sekään ei ole ihme, että sopimus vaikuttaisi hyödyttävän EU:n suuria jäsenmaita.
Pienempien toimijoiden kohdalla tilanne ei välttämättä ole niin hyvä. Pk-yritysten näkökulmasta katsottuna kiinalaisyritykset ovat edelleen kilpailijoita. Suomalainen työntekijä on vaarassa joutua kilpajuoksuun maineeltaan kyseenalaisen kilpailijan kanssa.
Kiinan ja Australian välit tulehtuivat
Australian tärkein kauppakumppani Kiina hermostui Australialle viime huhtikuussa. Australia oli penännyt riippumatonta tutkimusta koronaviruksen alkuperästä Wuhanin kaupungissa.
Vuodesta 2015 voimassa olleesta vapaakauppasopimuksesta tuli tyhjiä sanoja nopeasti. Kiina rajoitti tuontia Australiasta ja nosti merkittäviä tullimaksuja australialaistuotteille.
Kauppasota Kiinan kanssa voi maksaa Australialle jopa 6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Maa ei aio silti perääntyä, koska se voisi voimaannuttaa Kiinan johtoa käyttämään kovia kauppapoliittisia otteita jatkossakin.
Australia on pettynyt EU:n sopimukseen. Maa olisi toivonut länsimaiden yhteistä rintamaa, jolla saataisiin Kiina noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia. Maan entinen pääministeri Kevin Rudd totesi Kiinan noudattavan hajoita ja hallitse -strategiaa voitettuaan EU:n puolelleen.
Noudattaako Kiina sopimuksiaan?
Australian ja Kiinan vapaakauppasopimuksesta huolimatta noussut täysverinen kauppasota kielii siitä, ettei Kiinan toimia sovi kritisoida kumppanuudesta huolimatta. Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain jälkeen Saksan liittokansleri Angela Merkel viestitti diplomaattisesti, ettei puheyhteyttä Kiinaan tule katkaista. Suomi olisi kannattanut esimerkiksi Hongkongin luovutussopimuksen hyllyttämistä.
Australian halu saada puolueeton tutkinta koronaviruksesta seurauksineen vihjaa, ettei EU:lla ole välttämättä suurta halua tai edes mahdollisuuksia valvoa Kiinan ilmasto- tai ihmisoikeuslupauksia pistokokein. Päästösuodattimet ja muut käytössä kalliit laitteet voidaan kytkeä päälle ennalta sovitun tarkastuskäynnin ajaksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”
Halla-aho: Tehtaanpiiput eivät pysy Suomessa itsestään – ” Hallituksen pahoittelut tehtaiden sulkemisesta ja työpaikkojen katoamisesta ovat tyhjää hurskastelua”
Taloustieteilijältä raju ryöpytys pääministeri Marinin talouspolitiikalle: Uhkaa suomalaisten hyvinvointia
Ministerit Marin ja Ohisalo kiirehtivät ilmastohätätilan julistamista – Halla-aho: ”Suomessa on nyt akuutimpiakin hätätiloja ja ongelmia”
Junnila: Kiinalaisyritykset uhka kansalliselle turvallisuudelle – 5G- ja liitännäisteknologia poistettava siirtymäajalla
Liikekumppani vahvistaa: Joe Biden oli mukana poikansa Kiina-diileissä
EU:n rokotefarssi horjuuttaa unionia – “Brexitissä britit tekivät kaiken oikein”
Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset
Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää