
EU:n ja Kiinan suhteet jääkylmiä – investointisopimus voi joutua hyllylle pakotenokittelun vuoksi
Tuskin EU:n ehti ilmoittaa varsin vaatimattomista pakotteista muutamalle kiinalaisviranomaiselle uiguurien ihmisoikeustilanteen vuoksi, kun Kiina jo vastasi omilla vastapakotteillaan. Ne kohdistuivat meppeihin, EU-maiden suurlähettiläisiin ja ajatushautomoihin. Vastaryöppy voi kaataa EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen. Sopimuksen hyväksyminen tarkoittaisi EU:lle täydellistä nöyryytystä.
Erityisen vaikeaksi tilanne on muovautumassa Saksan liittokansleri Angela Merkelille ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronille. Molemmat ovat ponnistelleet investointisopimuksen hyväksymisen puolesta.
EU-johtajien ajatuksena oli jouduttaa sopimusta siten, että se oli valmis Saksan EU-puheenjohtajamaan aikana viime vuoden lopussa. Sopimus piti ratifioida Ranskan EU-puheenjohtajuuden aikana presidentinvaalien alla. Tästä olisi koitunut julkisuushyötyä Macronille, joka havittelee presidentinvaaleissa ensi vuoden huhtikuussa uutta kautta. Merkel sen sijaan ei ole ehdolla syyskuun liittopäivävaaleissa.
Nyt hyödyt saattavatkin keikahtaa haitan puolelle.
Politico kirjoittaa, että sopimuksesta on tullut Macronille vaikea ongelma. Häntä moukaroidaan sopimuksen vuoksi läpi poliittisen kentän.
Investointisopimus hyödyttäisi Saksan autoteollisuutta
EU:n ja Kiinan välinen sopimus hyödyttäisi merkittävästi Saksan autoteollisuutta. Pakotteisiin johtaneet ihmisoikeuskysymykset jätettiin vähemmälle huomiolle. Sopimus tuskin olisi kirjattuna Saksan haluamassa aikataulussa, mikäli ihmisoikeudet tai ilmastokysymykset olisi nousseet esille.
Pakotteilla nokittelu sai Euroopan parlamentin kuohumaan. Kiinan kaavailemia parlamentaarikoihin ja diplomaatteihin kohdistuvia pakotteita pidetään kohtuuttomana. Kiina on kieltänyt viideltä mepiltä maahantulon. Heidän sidosryhmiensä yritykset saavat käydä kauppaa Kiinassa vain rajoitetusti. Samanlaisia pakotteita on kohdistettu diplomaatteihin, EU-suurlähettiläisiin ja ajatushautomoiden edustajiin.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli uhoaa, ettei EU ole Kiinan nyrkkeilysäkki.
– Eurooppa ei ole nyrkkeilysäkki. Eurooppa on suuri maailmanlaajuinen toimija ja iso markkina-alue. Olemme vapauden alue, emmekä voi hyväksyä tällaista uhkailua, Sassoli pyöritteli.
Suurin Euroopan parlamentin ryhmä EPP tiedotti, että he aikovat ratifioida investointisopimuksen Kiinan toimista huolimatta.
Kiinalaismediassa eri ääni kellossa
Joku voisi pitää puhemies Sassolin puheita kovina. Tarkoitus on antaa äänestäjille kuva jämerästä EU:sta. Hän kylläkin lupailee vastatoimia, muttei tarkentanut niitä. Toisin sanoen hän ei suostunut hyllyttämään investointisopimusta vastapakotteiden vuoksi.
EU yrittää näytellä kovista, mutta mielikuva ei välity ainakaan kiinalaismedian kirjoituksiin. Global Timesin artikkeli on havahduttavaa luettavaa. Kiinan kuva on, että EU:lla ei ole taloudellisia tai sotilaallisia muskeleita alkaa ärhennellä Kiinalle. Kiina ei aio antaa EU:n puuttua “Kiinan sisäisiin asioihin” ja maa on valmis lisätoimiin.
GT:n mukaan EU:n on turha kuvitella voivansa rähistä Yhdysvaltain selän takaa. Investointisopimuksen kaatuminen ei aiheuta Kiinalle murheita, vaan EU kärsii kaatumisen myötä suuremmat taloudelliset tappiot.
EU on puun ja kuoren välissä. Se haluaa Saksan autoteollisuudelle lisämarkkinoita, mutta hintana saattaa olla alistuminen Kiinalle.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- investointisopimus David Sassoli Emmanuel Macron Euroopan parlamentti Pakotteet Angela Merkel Kiina EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Epäilykset Kiinaa kohtaan kasvavat – saiko pandemia alkunsa wuhanilaisesta laboratoriosta?
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.