EU:n ja Kiinan suhteet jääkylmiä – investointisopimus voi joutua hyllylle pakotenokittelun vuoksi
Tuskin EU:n ehti ilmoittaa varsin vaatimattomista pakotteista muutamalle kiinalaisviranomaiselle uiguurien ihmisoikeustilanteen vuoksi, kun Kiina jo vastasi omilla vastapakotteillaan. Ne kohdistuivat meppeihin, EU-maiden suurlähettiläisiin ja ajatushautomoihin. Vastaryöppy voi kaataa EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen. Sopimuksen hyväksyminen tarkoittaisi EU:lle täydellistä nöyryytystä.
Erityisen vaikeaksi tilanne on muovautumassa Saksan liittokansleri Angela Merkelille ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronille. Molemmat ovat ponnistelleet investointisopimuksen hyväksymisen puolesta.
EU-johtajien ajatuksena oli jouduttaa sopimusta siten, että se oli valmis Saksan EU-puheenjohtajamaan aikana viime vuoden lopussa. Sopimus piti ratifioida Ranskan EU-puheenjohtajuuden aikana presidentinvaalien alla. Tästä olisi koitunut julkisuushyötyä Macronille, joka havittelee presidentinvaaleissa ensi vuoden huhtikuussa uutta kautta. Merkel sen sijaan ei ole ehdolla syyskuun liittopäivävaaleissa.
Nyt hyödyt saattavatkin keikahtaa haitan puolelle.
Politico kirjoittaa, että sopimuksesta on tullut Macronille vaikea ongelma. Häntä moukaroidaan sopimuksen vuoksi läpi poliittisen kentän.
Investointisopimus hyödyttäisi Saksan autoteollisuutta
EU:n ja Kiinan välinen sopimus hyödyttäisi merkittävästi Saksan autoteollisuutta. Pakotteisiin johtaneet ihmisoikeuskysymykset jätettiin vähemmälle huomiolle. Sopimus tuskin olisi kirjattuna Saksan haluamassa aikataulussa, mikäli ihmisoikeudet tai ilmastokysymykset olisi nousseet esille.
Pakotteilla nokittelu sai Euroopan parlamentin kuohumaan. Kiinan kaavailemia parlamentaarikoihin ja diplomaatteihin kohdistuvia pakotteita pidetään kohtuuttomana. Kiina on kieltänyt viideltä mepiltä maahantulon. Heidän sidosryhmiensä yritykset saavat käydä kauppaa Kiinassa vain rajoitetusti. Samanlaisia pakotteita on kohdistettu diplomaatteihin, EU-suurlähettiläisiin ja ajatushautomoiden edustajiin.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli uhoaa, ettei EU ole Kiinan nyrkkeilysäkki.
– Eurooppa ei ole nyrkkeilysäkki. Eurooppa on suuri maailmanlaajuinen toimija ja iso markkina-alue. Olemme vapauden alue, emmekä voi hyväksyä tällaista uhkailua, Sassoli pyöritteli.
Suurin Euroopan parlamentin ryhmä EPP tiedotti, että he aikovat ratifioida investointisopimuksen Kiinan toimista huolimatta.
Kiinalaismediassa eri ääni kellossa
Joku voisi pitää puhemies Sassolin puheita kovina. Tarkoitus on antaa äänestäjille kuva jämerästä EU:sta. Hän kylläkin lupailee vastatoimia, muttei tarkentanut niitä. Toisin sanoen hän ei suostunut hyllyttämään investointisopimusta vastapakotteiden vuoksi.
EU yrittää näytellä kovista, mutta mielikuva ei välity ainakaan kiinalaismedian kirjoituksiin. Global Timesin artikkeli on havahduttavaa luettavaa. Kiinan kuva on, että EU:lla ei ole taloudellisia tai sotilaallisia muskeleita alkaa ärhennellä Kiinalle. Kiina ei aio antaa EU:n puuttua “Kiinan sisäisiin asioihin” ja maa on valmis lisätoimiin.
GT:n mukaan EU:n on turha kuvitella voivansa rähistä Yhdysvaltain selän takaa. Investointisopimuksen kaatuminen ei aiheuta Kiinalle murheita, vaan EU kärsii kaatumisen myötä suuremmat taloudelliset tappiot.
EU on puun ja kuoren välissä. Se haluaa Saksan autoteollisuudelle lisämarkkinoita, mutta hintana saattaa olla alistuminen Kiinalle.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- investointisopimus David Sassoli Emmanuel Macron Euroopan parlamentti Pakotteet Angela Merkel Kiina EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Epäilykset Kiinaa kohtaan kasvavat – saiko pandemia alkunsa wuhanilaisesta laboratoriosta?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää