Artikkeli kuva

Vihreän diilin komissaari Frans Timmermans ajaa EU:n ylikunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. / LEHTIKUVA

EU:n Green Deal heikentää merkittävästi Suomen kilpailukykyä – teollisuus, työpaikat ja omavaraisuus vaarassa

20.05.2020 |14:17

Perussuomalaiset esitti tänään eduskunnan suuressa valiokunnassa, joka päättää Suomen EU-linjoista, ettei Suomi osallistuisi EU:n niin sanottuun Green Deal -ohjelmaan.

Ohjelman tavoitteena on luoda vuoteen 2050 mennessä Euroopasta maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa. Kyseessä on erittäin laaja toimenpidekokonaisuus.

– EU:n ilmastotavoitteet ovat päättömiä, elleivät Kiinan kaltaiset maat seuraa perässä. Lisäksi koronapandemia luo aivan uudenlaisia haasteita EU:n jäsenmaille. Green Deal -ohjelma ei ole vallitsevassa tilanteessa realistinen. Tavoitteiden kiristäminen heikentäisi maamme teollisuuden kilpailukykyä entisestään ja samalla haittaisi maamme kansalaisten elämää merkittävästi, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä toteaa.

EU:lle lisää valtaa kansallisomaisuuden käytöstä

Keskeneräisyydestä huolimatta komission esitys on käytännössä hyvin sitova. Green Deal on lähtölaukaus EU:n uudelle ilmasto- ja ympäristölainsäädännölle. Perussuomalaisten mukaan lainsäädäntöjen avaaminen heikentää teollisuuden näkymiä tuleville vuosille ja luo epävarmuutta.

– On huolestuttavaa, miten ohjelma on ulottamassa ympäristön varjolla lonkeronsa yhä syvemmälle metsänhoidon aihealueeseen. Ne pitää säilyttää kansallisen päätöksenteon piirissä, perussuomalaiset vaatii.

– Vaarana on, että suomalaisiin metsiin – taloutemme ja työllisyytemme selkärankaan – aletaan suhtautua Euroopan yhteisenä omaisuutena.

Alkutuotannon omavaraisuus uhattuna

Perussuomalaiset arvioi, että kovat ilmastopoliittiset vaatimukset haittaavat merkittävästi myös maanviljelijöiden ja muiden alkutuottajien toimintaa.

– Koronakriiisin aikana on nähty, miten merkittävä asia omavaraisuus on Suomen kannalta. Suomen huoltovarmuus ei saa vaarantua älyttömien tavoitteiden takia, jotka ovat toteuttamiskelvottomia.

Uutta rahastoa pukkaa – taas

Ehdotetun ”oikeudenmukaisen siirtymän rahaston” tarkoituksena olisi tuen antaminen alueille, joihin kohdistuu vakavia sosioekonomisia haasteita sen vuoksi, että unioni siirtyy ilmastoneutraaliin talouteen vuoteen 2050 mennessä.

– Tämä tarkoittaisi suurta pottia Itä-Euroopan maihin ja Suomelle – jälleen kerran – suurta nettomaksuosuutta.

Oikeudenmukaisen siirtymän rahastoon on tarkoitus osoittaa 7,5 miljardia euroa uutta EU-rahoitusta, josta Suomen osuus olisi noin 750 miljoonaa euroa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa

16.04.2025 |12:40
4.
Suomen uutiset logo

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä

15.04.2025 |08:34
5.
Suomen uutiset logo

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”

17.04.2025 |21:51
9.
Suomen uutiset logo

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista

15.04.2025 |08:51

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää