Saksan ja Ranskan ulkoministerit Annalena Baerbock ja Jean-Noël Barrot olivat ensimmäiset EU:n korkean tason edustajat, jotka kävivät koettamassa kepillä jäätä Syyriassa sen jälkeen, kun Bashar al-Assadin tyrannia kaatui joulukuussa.
Huomattavaa ehkä on, että EU:n ulkoasiainedustaja Kaja Kallas ei ollut mukana matkaseurueessa.
Heti kättelyssä ministerit astuivat diplomaattiseen miinaan. Pesunkestävä islamisti ja Syyrian vallankumousjohtaja Ahmed al-Sharaa ei nimittäin suostunut kättelelemään Baerbockia, pesunkestävää feministiä. Siitä syntyi tietysti “Handshakegate”.
Käsi ojossa Syyriaan
Ennen matkaansa Baerbock kertoi menevänsä Syyriaan “ojennetuin käsin” ja selkein odotuksin siitä, että suhtautuminen Syyrian uuteen johtoon määritellään heidän toimiensa perusteella.
– Tiedämme, mistä HTS on ideologisesti lähtöisin ja mitä se on tehnyt menneisyydessä, Baerbock sanoi vierailun johdosta antamassaan lausunnossa.
Barrot puolestaan ilmaisi toiveensa suvereenista ja itsenäisestä Syyriasta, jossa ei olisi tilaa terrorismille, ulkopuolisille vaikuttajille tahi kemiallisille aseille. Saksalla sekä Ranskalla on tahtoa auttaa Syyriaa uuden perustustlain muokkaamisessa, sillä siirtymä kohti demokratiaa on Syyriassa “hauras mutta todellinen”.
“Syyria ei ole meidän taistelukenttämme”
Yhdysvaltain pian virkaansa astuva presidentti Donald Trump on sanonut, ettei Syyria ole “meidän taistelukenttämme”. Trumpin mukaan Turkilla on avaimet Syyrian tulevaisuuteen. Venäjästä Trump ei tässä yhteydessä sanonut mitään.
– Turkki toimi tosi fiksusti, Trump totesi Aljazeeran mukaan. Tällä Trump viittaisi todennäkäisesti Ahmed al-Sharaan ja hänen HTS-liikkeensä taustaan Syyrian Idlibissä, jossa HTS piti yllä talebantyylistä islamistihallintoa Turkin tuella.
Mediassa ei ole juuri näkynyt Saudi-Arabian itsevaltiaan Muhammad bin Salmanin kommentteja uuteen Lähi-idän tilanteeseen. Siitä huolimatta, että Syyrian uusi johtaja on syntynyt Saudi-Arabiassa ja öljyvaltio on Ahmed al-Sharaan sekä HTS:n merkittävä tukija.