LEHTIKUVA
EU:n autonvalmistajat kehottavat unionia tarkistamaan brexit-kantansa – pääneuvottelija Barnier väläytti kompromissihalukkuuttaan
Brexit-neuvottelujen katkeaminen viime viikolla hermostutti EU:n autonvalmistajat, Financial Times uutisoi. EU:n kauppataseen ylijäämä Britanniaan olisi haavoittuvainen mahdollisille tullimaksuille. EU väläyttää kompromissihaluaan kauppasopimusneuvottelujen jatkamiseksi.
Iso-Britannia ilmoitti viime viikolla, että kauppasopimusneuvottelut ovat jäissä, kunnes EU muuttaa perusteellisella tavalla ajatteluaan. Britannian pääministeri Boris Johnson keskeytti neuvottelut viime viikon Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen. Kokouksessa brittejä vaadittiin perääntymään vaateistaan.
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi Euroopan parlamentille, että sopimuksen eteen molempien osapuolien tulee tehdä kompromisseja. Barnier uskoo sopimukseen olevan vielä aikaa. Britit vastasivat kuuntelevansa herkällä korvalla EU:n uusia ehdotuksia.
Kolme kiistakapulaa
Neuvotteluja hiertävät kolme asiaa. EU haluaisi briteiltä takeet siitä, ettei Britanniassa ryhdytä massiiviseen tukiaispolitiikkaan. Se vääristäisi kilpailukykyä brittien eduksi.
Toiseksi osapuolet ovat erimielisiä siitä, missä mahdolliset kauppariidat ratkaistaisiin. EU on vaatinut EU-tuomioistuimen sanovan viimeisen sanan, mikä ei taas käy briteille.
Kolmanneksi eripuran lähteeksi on noussut kalastusoikeudet Britannian aluevesillä. Kyseessä on verraten mitätön toimiala suhteutettuna koko talouteen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tosin lähes pakkomielteisesti vaatinut EU-aluksille kalastusoikeuksia brittivesille.
Autonvalmistajat hermostuivat jyrkkyyteen
Euroopan autonvalmistajien liitto ACEA kirjoitti EU:lle, ettei unionin strategia hakea kauppasopimusta brittien kanssa ole alan toivoma. ACEA vahvisti Financial Timesille kirjoittaneensa lehden näkemän kirjeen.
Liiton mukaan EU:n neuvottelustrategia voi aiheuttaa mittavat taloudelliset vahingot. Barnier on puolestaan kehottanut autonvalmistajia varautumaan lyhytaikaisiin sopeutustoimiin kauaskantoisemman hyödyn saavuttamiseksi.
Kesäkuussa yli 50 elintarvikealan liittoa Isosta-Britanniasta ja EU:sta valittivat jyrkän neuvottelulinjan mahdollisista seuraamuksista.
Iso-Britannia ja EU käyvät kauppaa tämän vuoden loppuun EU:n yhteismarkkinan säännöillä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Michel Barnier Boris Johnson kauppasopimukset Autoteollisuus Emmanuel Macron Brexit Iso-Britannia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla
Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluista tulossa iso päänsärky: Britit eivät halua myydä itsenäisyyttään
Mäkynen: Euroopan unioni jyrää pienet maat tulevaisuudessa
Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”
Boikotoivatko britit nyt EU-tuotteita unionin jyrkän brexit-linjan vuoksi?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää