Kymmeniä kieliä opiskelleella Erkki Havansilla on kykyä ymmärtää EU-lainsäädännön vinoutumia ja korjausmahdollisuuksia. EU tuottaa jo nyt noin 75 prosenttia Suomen lainsäädännöstä joko suoraan tai direktiivien kautta. Lakitulvan myötä Suomen itsemääräämisoikeutta on koko ajan luovutettu EU-byrokraattien käsiin. Havansi vastustaa voimakkaasti unionin liittovaltiokehitystä ja haluaisi saada perattua lakiviidakkoa pienemmäksi.
– Suomen itsenäisyydestä on annettu pois jo niin paljon, että joissain suhteissa Suomella on vähemmän sanavaltaa omiin asioihinsa kuin Yhdysvaltain osavaltioilla. Yksi naula lisää Suomen itsemääräämisoikeuden arkkuun on pankkiunionihanke, jos se toteutuu koko laajuudessaan, Havansi painottaa.
– Haluaisin vaikuttaa siihen, että EU:n lakitulva ja kalakukkojen kylmäsäilytysdirektiivit loppuisivat. EU rikkoo omaa läheisyysperiaatesääntöään puuttumalla yksityiskohtiin, jotka suomalaiset osaisivat itse hoitaa parhaiten. Toinen sääntö, josta EU on alkanut lipsua, on se, että EU-maat eivät vastaa toistensa veloista. Suomi on taipunut tähän myöntämällä Kreikalle lainoja, jotka pian täytyy antaa anteeksi.
EU tarvitsee tuottavuusohjelman
EU:hun tarvitaan myös samanlainen tuottavuusohjelma, joka Suomessa ajettiin vuosina 2007- 11 hallintobyrokratian karsimiseksi. Brysselissä on pöhöttynyt byrokraattikunta, jossa pikkuvirkamiehet tehtailevat hyvillä palkoilla kurkunkäyrädirektiivejä. Byrokratia ruokkii itseään ja koneiston kustannukset kasvavat koko ajan, jos asialle ei mitään tehdä.
– Vuonna 1995 Suomi liittyi aivan toisenlaiseen unioniin. Sen jälkeen EU on kehittynyt koko ajan enemmän liittovaltion suuntaan, jossa Saksa, komissio ja jossain määrin myös Ranska sanelevat, mitä mallioppilasmaa Suomen pitää tehdä. EU:ta pitää pystyä korjaamaan lähemmäksi sen alkuperäisiä, hyväksyttäviä lähtökohtia.
Euron valuviat ovat olleet selvillä jo kauan. Ruotsi ja Tanska ovat välttyneet eurokriisiltä ja niiden taloudet terveitä, koska ne aikoinaan jättäytyivät euron ulkopuolelle. Myös Suomella tulisi olla valmius harkita eurosta lähtemistä, erityisesti jos pankkiunioni ja tulonsiirrot alkavat yhä enemmän kasvattaa Suomen yhteisvastuita.
– Myös EU:n perustajamaa Luxemburg on otettava tulilinjalle. Miksi EU sallii valtion toimia veronkierron tukipisteenä, josta Luxemburg on maailmankuulu? Havansi kysyy.
Professorit kiertueella
Liperissä syntyneen Erkki Havansin juuret ovat isän puolelta Etelä-Hämeessä ja Viipurissa, äidin puolelta Laatokan Karjalassa. Hän on ehtinyt asua Joensuussa, Kuopiossa, Haminassa, Helsingissä ja Espoossa. Ensimmäisestä avioliitostaan hän jäi leskeksi vuonna 1996, vuodesta 1999 hän on ollut naimisissa keravalaisen kaupunginvaltuutettu Lahja Havansin kanssa. Hänellä on kolme aikuista lasta, neljä omaa ja seitsemän vaimon lastenlasta.
Lastenlasten paapomisen lisäksi Havansi harrastaa shakkia, kieltenopiskelua, Karjala-seuratoimintaa, tennistä, sudokua ja sarjakuvia. Hän puhuu sujuvasti ruotsia, saksaa ja englantia, kohtalaisesti ranskaa, espanjaa ja viroa, joten kuten venäjää, italiaa, tanskaa ja norjaa ja on opetellut alkeet myös karjalan kielestä, hollannista ja puolasta.
– Olen jo ollut hyvin aktiivinen vaaliteltoilla. Tammikuusta alkaen minä ja toinen eurovaaliehdokas Mauno Vanhala aiomme aloittaa perussuomalaisen professorikiertueen, jossa Vanhalan teemat ovat terveys-ja sosiaalihuollon asiat, minulla laki ja oikeus. Vaalilehti tulee ohjelmistoon, paneelikeskustelut, blogit, facebook-päivitykset ja niin edelleen. Toivon saavani sen verran tukea, että vaalikassaan kertyisi noin 40 000 euroa, joista reilut puolet tulee omasta pussista.