EU taas löysäämässä talousliekaansa suuren jäsenmaan vaalien alla

28.02.2018 |14:08

EU on höllentänyt poliittista painetta ja lykännyt hankalia päätöksiä tuonnemmaksi Italian parlamenttivaalien alla. Tiukan määrätietoisen linjan pelätään nostavan EU-kriittisten puolueiden äänipottia. Ranskan vaalien alla EU ummisti silmänsä Ranskan talouskurin lipsahduksilta samasta syystä. Tämä toistuva kuvio saattaa kostautua myöhemmin, kun äänestäjät pettyvät löysän liekanarun vuoksi annettujen vaalilupausten hautaamisella.

Ranskan vaaleissa populisteiksi leimatut puolueet hyökkäsivät perinteisesti EU-myönteisiä puolueita vastaan. EU sai saman ryöpyn niskaansa. Italiassa konservatiiviblokin Liitto (aiemmin Pohjoisen liitto) ja Fratelli d’Italia (Italian veljeskunta) suhtautuvat hyvin kriittisesti EU:hun ja Liiton mielestä euro on epäonnistunut valuutta.

Näiden lisäksi mielipidemittausten mukaan puolueiden piikkipaikalla oleva Viiden tähden liike suhtautuu penseästi Euroopan unioniin.

Politico-lehti listasi neljä eri asiaa, joista EU on ollut oudon hiljaa.

Italian massiivinen velka ei nyt huoletakaan EU:ta

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici Italia pääsee seuraamuksitta, mikäli maa ei onnistu nyt kutistamaan massiivista velkaansa sovitusti. Italialla on velkaa yli 130 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU:n raja on 60 prosenttia ja tuon määrän ylittävät velat tulisi saada asteittain pienenemään.

Suurimmaksi vaaliliitoksi eli blokiksi arveltu oikeistokoalitio on luvannut vaaliohjelmassaan alhaisen tasaveron ja muhkeammat eläkkeet. Nämä paisuttaisivat Italian budjettialijäämän vallan toiseen suuntaan kuin mitä talouskurisopimus edellyttäisi.

Viiden tähden liike lupaa puolestaan minimitoimeentulon. Sekin repisi Italian budjettiin suuren aukon. Kumpi tahansa lupaus johtaisi riitaan Euroopan komission kanssa. Tämä epävarmuus voi johtaa Italian joukkovelkakirjojen myynteihin ja sitä kautta kohoaviin lainakorkoihin.

Moscovici on sentään rehellinen myöntäessään, että komissio katsoo Italian velkakehitystä sormiensa läpi siitä syystä, ettei populistiset tahot nousisi vaaleissa kestämättömän suuriksi.

Komissio lykkää hankalia kysymyksiä tuonnemmaksi

Politico muistuttaa, että Italia on tyytymätön Dublin-sopimukseen. Sopimuksen mukaan EU:n alueelle tuleva turvapaikanhakija joutuu jättämään turvapaikkahakemuksensa ensimmäiseen saapumaansa EU-maahan. Muut EU-maat voivat palauttaa tällaisen hakijan takaisin tähän ensimmäiseen maahan. EU:hun on tullut Italian kautta suurin osa turvapaikanhakijoista sen jälkeen, kun EU solmi Turkin kanssa palautussopimuksen.

EU ei usko voivansa saada aikaan pakolla niin sanottua turvapaikanhakijoiden jyvityssopimusta niskuroivien keskieurooppalaisten maiden kanssa. Jyvityssopimuksessa muut EU-maat ottavat vastaan osan Kreikkaan ja Italiaan saapuneista turvapaikanhakijoista. Sopimus runnottiin määräenemmistöpäätöksellä läpi. Suomi ja muutama muu EU-maa ei puoltanut jyvityssopimusta.

Dublin-sopimuksen uudistus on lykätty kesälle. Se oli määrä tehdä aiemmin, mutta uudistuksen ei uskota riittävän italialaisten lepytykseen.

Italia tuottaa EU:n standardien mukaan liikaa typpidioksidipäästöjä. Tammikuussa komissio antoi jäsenmaille ukaasin vähentää ilmaa saastuttavia päästöjä. Tavoitteessa epäonnistuneet jäsenmaat haastetaan EU-tuomioistuimeen. Italian ohella muutama muu jäsenmaa on saanut vastaavan ukaasin. Komissio kertoi, että jäsenmaiden toimenpideohjelmia tutkitaan vasta maaliskuun puolivälin jälkeen. Ajankohta sijoittuu sattumoisin Italian vaalien jälkeen.

Italia on määrännyt kansallisella lailla elintarvikepakkauksiin merkittäväksi tuotteen alkuperämaan. Italia ei vaivannut komissiota päätöksellään, vaikka pakkausten merkinnät on yhdenmukaistettu. Se turvaa yhteismarkkina-alueen tasapuolisuutta. Italian päätös on protektionistinen.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää