

Maria Asunta, Tuomas Malinen ja Ville Tavio. / SU
Toimitus suosittelee
EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin (video)
Taloustieteen dosentti Tuomas Malisen johtama kovatasoinen asiantuntijatyöryhmä on juuri julkaissut tietopaketin EU-elpymisrahastosta. Viesti on, että rahasto tuo massiivisen muutoksen EU:n toimintaan ja voi sitoa Suomen pysyvästi tulonsiirtounionin osaksi.
Malinen on puhunut ”suuresta puhalluksesta”.
– Hyödynsaajia ovat lähinnä Etelä-Euroopan maat, jotka ovat hoitaneet talouttaan kehnosti. Suomi ei hyödy, päinvastoin.
Malisen mukaan kyseessä on koronan varjolla tehty laaja tulonsiirto rikkailta mailta köyhemmille. Suurimmat hyötyjät ovat Italia ja Espanja.
– Molemmat maat ovat jo budjetoineet rahaston varat, vaikka kansallisissa parlamenteissa ei ole vielä edes päätetty asiasta, Malinen huomauttaa.
Rahaston laajempana taustatapettina on pankkikriisi, joka uhkaa Eurooppaa. Pelkästään Italian pankkien pääomitustarve on satoja miljardeja.
Rahaa ohjautuisi ideologisesti hyväksyttyihin hankkeisiin
Suomalaisille on kerrottu, että elvytysrahasto panee talouden rattaat pyörimään: investoimalla kiihdytetään talouskasvua ja parannetaan työllisyyttä. Hallitus hehkuttaa Suomen saavan lahjaksi 3 miljardia. Todellisuus on kuitenkin karu:
– Suomen maksuosuus on korkoineen ainakin 7 miljardia, Malinen täsmentää ja tarkoittaa lainan kokonaissummaa, jonka viimeinen erä maksettaisiin aikaisintaan vuonna 2058.
Ongelma ei ole ainoastaan komission tarjoama suhteellisen korkeakorkoinen lainaraha. Malisen raportin mukaan elvytysrahasto olisi isossa kuvassa tehoton. Se edistäisi lähinnä ideologisesti muodikkaita tavoitteita.
– Rahasto tukisi kannattamattomia tai riskialttiita yrityksiä. Rahaa ohjattaisiin poliittisesti ”hyväksyttäviin” kohteisiin, kuten ilmastohankkeisiin ja digitaaliseen talouteen, Malinen sanoo.
Oleellista on ymmärtää, että elvytysrahaston merkitys Euroopan taloudelle tulisi olemaan vaatimaton.
– Käytännössä rahoituspaketin vaikutus talouskasvun kiihtymiseen ja työttömyyden vähenemiseen olisi paitsi hidas myös vähäinen, Malinen summaa.
Katso Meillä on asiaa -ohjelman jakso, jossa Tuomas Malinen ja Ville Tavio keskustelevat EU-tukipaketista Maria Asunnan kanssa:
Youtube, 25 min 37 sek.
Suomi ei pääsisi eroon elvytyspaketista
Elvytyspakettia on kritisoinut kovin sanoin esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Hänestä elvytyspaketti on luonteeltaan pikemminkin ilmastopaketti.
– Asiassa pitäisi järjestää kansanäänestys.
Jos yksikin jäsenmaa kieltäytyisi rahaston rahoittamisesta, ei rahasto voisi ottaa yhteisvastuullista velkaa. Malisen työryhmän mukaan varmin tapa ”erota” rahastosta onkin olla hyväksymättä sen rahoitusta eduskunnassa.
Jos taas rahoitus hyväksytään, siitä pääsee myöhemmin eroon vain yhdellä tavalla: eroamalla EU:sta. Maksuista Suomi tosin ei pääsisi eroon silloinkaan, paitsi julistautumalla maksukyvyttömäksi.
Rahastosta uhkaa tulla pysyvä osa unionia
Pohjimmaltaan kyse on harppauksesta kohti liittovaltiota.
– Rahasto muuttaisi EU:n toimintaperiaatetta. Vaikuttaa todennäköiseltä, että rahastosta tulisi EU:n pysyvä osa, Malinen sanoo ja muistuttaa, ettei yksikään jäsenmaa ole sitoutunut moiseen hankkeeseen liittyessään aikoinaan Euroopan unioniin.
Onko siis kyseessä huijaus, jossa lypsetään rahaa kansalaisilta ja siirrellään julkista rahaa kavereiden leikkikentällä?
Malisen raportin sanoin ”jälkipolvet eivät katso meitä hyvällä, jos annamme maamme liukua rahastoon ilman kriittistä keskustelua”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valuuttaliittojen vaihtoehdot: Tulonsiirrot tai hajoaminen

Suomen talouden ongelmilla yhteinen nimittäjä: euro – Tuomas Malinen kertoo Neuvottelijat-kanavalla miksi

Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Maailmanhistoriassa ollut yli 200 valuuttaliittoa – itsenäisten valtioiden valuuttaliitot eivät kestä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää