Artikkeli kuva

Maria Asunta, Tuomas Malinen ja Ville Tavio. / SU

Toimitus suosittelee

EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin (video)

18.12.2020 |17:50

Taloustieteen dosentti Tuomas Malisen johtama kovatasoinen asiantuntijatyöryhmä on juuri julkaissut tietopaketin EU-elpymisrahastosta. Viesti on, että rahasto tuo massiivisen muutoksen EU:n toimintaan ja voi sitoa Suomen pysyvästi tulonsiirtounionin osaksi.

Malinen on puhunut ”suuresta puhalluksesta”.

– Hyödynsaajia ovat lähinnä Etelä-Euroopan maat, jotka ovat hoitaneet talouttaan kehnosti. Suomi ei hyödy, päinvastoin.

Malisen mukaan kyseessä on koronan varjolla tehty laaja tulonsiirto rikkailta mailta köyhemmille. Suurimmat hyötyjät ovat Italia ja Espanja.

– Molemmat maat ovat jo budjetoineet rahaston varat, vaikka kansallisissa parlamenteissa ei ole vielä edes päätetty asiasta, Malinen huomauttaa.

Rahaston laajempana taustatapettina on pankkikriisi, joka uhkaa Eurooppaa. Pelkästään Italian pankkien pääomitustarve on satoja miljardeja.

Rahaa ohjautuisi ideologisesti hyväksyttyihin hankkeisiin

Suomalaisille on kerrottu, että elvytysrahasto panee talouden rattaat pyörimään: investoimalla kiihdytetään talouskasvua ja parannetaan työllisyyttä. Hallitus hehkuttaa Suomen saavan lahjaksi 3 miljardia. Todellisuus on kuitenkin karu:

– Suomen maksuosuus on korkoineen ainakin 7 miljardia, Malinen täsmentää ja tarkoittaa lainan kokonaissummaa, jonka viimeinen erä maksettaisiin aikaisintaan vuonna 2058.

Ongelma ei ole ainoastaan komission tarjoama suhteellisen korkeakorkoinen lainaraha. Malisen raportin mukaan elvytysrahasto olisi isossa kuvassa tehoton. Se edistäisi lähinnä ideologisesti muodikkaita tavoitteita.

– Rahasto tukisi kannattamattomia tai riskialttiita yrityksiä. Rahaa ohjattaisiin poliittisesti ”hyväksyttäviin” kohteisiin, kuten ilmastohankkeisiin ja digitaaliseen talouteen, Malinen sanoo.

Oleellista on ymmärtää, että elvytysrahaston merkitys Euroopan taloudelle tulisi olemaan vaatimaton.

– Käytännössä rahoituspaketin vaikutus talouskasvun kiihtymiseen ja työttömyyden vähenemiseen olisi paitsi hidas myös vähäinen, Malinen summaa.

Katso Meillä on asiaa -ohjelman jakso, jossa Tuomas Malinen ja Ville Tavio keskustelevat EU-tukipaketista Maria Asunnan kanssa:

Youtube, 25 min 37 sek.


Suomi ei pääsisi eroon elvytyspaketista

Elvytyspakettia on kritisoinut kovin sanoin esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Hänestä elvytyspaketti on luonteeltaan pikemminkin ilmastopaketti.

– Asiassa pitäisi järjestää kansanäänestys.

Jos yksikin jäsenmaa kieltäytyisi rahaston rahoittamisesta, ei rahasto voisi ottaa yhteisvastuullista velkaa. Malisen työryhmän mukaan varmin tapa ”erota” rahastosta onkin olla hyväksymättä sen rahoitusta eduskunnassa.

Jos taas rahoitus hyväksytään, siitä pääsee myöhemmin eroon vain yhdellä tavalla: eroamalla EU:sta. Maksuista Suomi tosin ei pääsisi eroon silloinkaan, paitsi julistautumalla maksukyvyttömäksi.

Rahastosta uhkaa tulla pysyvä osa unionia

Pohjimmaltaan kyse on harppauksesta kohti liittovaltiota.

– Rahasto muuttaisi EU:n toimintaperiaatetta. Vaikuttaa todennäköiseltä, että rahastosta tulisi EU:n pysyvä osa, Malinen sanoo ja muistuttaa, ettei yksikään jäsenmaa ole sitoutunut moiseen hankkeeseen liittyessään aikoinaan Euroopan unioniin.

Onko siis kyseessä huijaus, jossa lypsetään rahaa kansalaisilta ja siirrellään julkista rahaa kavereiden leikkikentällä?

Malisen raportin sanoin ”jälkipolvet eivät katso meitä hyvällä, jos annamme maamme liukua rahastoon ilman kriittistä keskustelua”.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää