Maria Asunta, Tuomas Malinen ja Ville Tavio. / SU
Toimitus suosittelee
EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin (video)
Taloustieteen dosentti Tuomas Malisen johtama kovatasoinen asiantuntijatyöryhmä on juuri julkaissut tietopaketin EU-elpymisrahastosta. Viesti on, että rahasto tuo massiivisen muutoksen EU:n toimintaan ja voi sitoa Suomen pysyvästi tulonsiirtounionin osaksi.
Malinen on puhunut ”suuresta puhalluksesta”.
– Hyödynsaajia ovat lähinnä Etelä-Euroopan maat, jotka ovat hoitaneet talouttaan kehnosti. Suomi ei hyödy, päinvastoin.
Malisen mukaan kyseessä on koronan varjolla tehty laaja tulonsiirto rikkailta mailta köyhemmille. Suurimmat hyötyjät ovat Italia ja Espanja.
– Molemmat maat ovat jo budjetoineet rahaston varat, vaikka kansallisissa parlamenteissa ei ole vielä edes päätetty asiasta, Malinen huomauttaa.
Rahaston laajempana taustatapettina on pankkikriisi, joka uhkaa Eurooppaa. Pelkästään Italian pankkien pääomitustarve on satoja miljardeja.
Rahaa ohjautuisi ideologisesti hyväksyttyihin hankkeisiin
Suomalaisille on kerrottu, että elvytysrahasto panee talouden rattaat pyörimään: investoimalla kiihdytetään talouskasvua ja parannetaan työllisyyttä. Hallitus hehkuttaa Suomen saavan lahjaksi 3 miljardia. Todellisuus on kuitenkin karu:
– Suomen maksuosuus on korkoineen ainakin 7 miljardia, Malinen täsmentää ja tarkoittaa lainan kokonaissummaa, jonka viimeinen erä maksettaisiin aikaisintaan vuonna 2058.
Ongelma ei ole ainoastaan komission tarjoama suhteellisen korkeakorkoinen lainaraha. Malisen raportin mukaan elvytysrahasto olisi isossa kuvassa tehoton. Se edistäisi lähinnä ideologisesti muodikkaita tavoitteita.
– Rahasto tukisi kannattamattomia tai riskialttiita yrityksiä. Rahaa ohjattaisiin poliittisesti ”hyväksyttäviin” kohteisiin, kuten ilmastohankkeisiin ja digitaaliseen talouteen, Malinen sanoo.
Oleellista on ymmärtää, että elvytysrahaston merkitys Euroopan taloudelle tulisi olemaan vaatimaton.
– Käytännössä rahoituspaketin vaikutus talouskasvun kiihtymiseen ja työttömyyden vähenemiseen olisi paitsi hidas myös vähäinen, Malinen summaa.
Katso Meillä on asiaa -ohjelman jakso, jossa Tuomas Malinen ja Ville Tavio keskustelevat EU-tukipaketista Maria Asunnan kanssa:
Youtube, 25 min 37 sek.
Suomi ei pääsisi eroon elvytyspaketista
Elvytyspakettia on kritisoinut kovin sanoin esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Hänestä elvytyspaketti on luonteeltaan pikemminkin ilmastopaketti.
– Asiassa pitäisi järjestää kansanäänestys.
Jos yksikin jäsenmaa kieltäytyisi rahaston rahoittamisesta, ei rahasto voisi ottaa yhteisvastuullista velkaa. Malisen työryhmän mukaan varmin tapa ”erota” rahastosta onkin olla hyväksymättä sen rahoitusta eduskunnassa.
Jos taas rahoitus hyväksytään, siitä pääsee myöhemmin eroon vain yhdellä tavalla: eroamalla EU:sta. Maksuista Suomi tosin ei pääsisi eroon silloinkaan, paitsi julistautumalla maksukyvyttömäksi.
Rahastosta uhkaa tulla pysyvä osa unionia
Pohjimmaltaan kyse on harppauksesta kohti liittovaltiota.
– Rahasto muuttaisi EU:n toimintaperiaatetta. Vaikuttaa todennäköiseltä, että rahastosta tulisi EU:n pysyvä osa, Malinen sanoo ja muistuttaa, ettei yksikään jäsenmaa ole sitoutunut moiseen hankkeeseen liittyessään aikoinaan Euroopan unioniin.
Onko siis kyseessä huijaus, jossa lypsetään rahaa kansalaisilta ja siirrellään julkista rahaa kavereiden leikkikentällä?
Malisen raportin sanoin ”jälkipolvet eivät katso meitä hyvällä, jos annamme maamme liukua rahastoon ilman kriittistä keskustelua”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Valuuttaliittojen vaihtoehdot: Tulonsiirrot tai hajoaminen
Suomen talouden ongelmilla yhteinen nimittäjä: euro – Tuomas Malinen kertoo Neuvottelijat-kanavalla miksi
Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”
Maailmanhistoriassa ollut yli 200 valuuttaliittoa – itsenäisten valtioiden valuuttaliitot eivät kestä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää