EU-komissaari Thierry Bretonin Elon Muskille lähettämä uhkailukirje on herättänyt paljon vastustusta. Monet pitävät sitä hyökkäyksenä sananvapautta vastaan.
Komissaari Breton kertoo kirjeessään, että hän kirjoittaa Muskille liittyen “äskettäisiin tapahtumiin Britanniassa” ja Muskin aikeeseen järjestää keskustelu Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan kanssa X-alustalla.
Elon Musk on kommentoinut Britannian tapahtumia muun muassa kysymällä pääministeri Keir Starmerilta, että “eikö teidän pitäisi olla huolissanne hyökkäyksistä mitä tahansa ihmisryhmää vastaan”, kun Starmer kirjoitti, että hänen hallituksensa ei tule suvaitsemaan hyökkäyksiä moskeijoita tai muslimiyhteisöä vastaan.
Monet brittiläiset mielipidevaikuttajat ovat vaatineet Muskin asettamista oikeuden eteen, koska hän on antanut X:ssä sananvapauden heidän mielestään väärille ihmisille. Britannian keskusrikospoliisin päällikkö Mark Rowley on varoittanut, että myös Yhdysvaltain kansalaisia voidaan asettaa syytteeseen nettikommenteistaan.
Tynkkynen: “Olemme todistaneet jotain täysin uskomatonta”
Perussuomalaisten europarlamenttiedustaja Sebastian Tynkkynen toteaa, että avoimessa demokratiassa presidenttiehdokkaan haastattelemisessa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä.
– Mutta sitten peliin astui EU. Tarkemmin ottaen EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton, joka lähetti ennen haastattelua Muskille avoimen uhkailukirjeen, Tynkkynen kirjoittaa.
– Kirjeessään EU-komissaari muistutti Muskia EU:n digipalvelusäädöksistä ja vaati tätä noudattamaan niitä haastattelussa. Komissaari varoitti sisällöstä, joka voisi yllyttää väkivaltaan, rasismiin tai vihaan.
– Hän antoi uhkauksen, että jos EU:n sisältösääntelyä ei noudateta, EU ei epäröi ryhtyä toimiin. Kyseeseen voisivat tulla väliaikaiset toimet, joilla voitaisiin ”suojella EU-kansalaisia vakavalta haitalta”.
– Tämä oli selkeä uhkaus, että Muskin ja X:n toimintaa EU:ssa voidaan rajoittaa, jos Musk ei nyt tottele.
– Uskomatonta röyhkeyttä EU:n nimissä, jota ei voi hyväksyä, Tynkkynen kirjoittaa.
Tynkkynen syyttää komissaari Bretonia yrityksestä sensuroida ennalta haastattelun sisältöä.
– Komissaarilla itsellään voi olla vaikka minkälaiset halut rajoittaa sananvapautta, mutta tällä tavoin sitä ei voi lähteä toteuttamaan EU:n mandaatilla. Tästä ei pitäisi selvitä ilman seuraamuksia, Tynkkynen kirjoittaa.
Rostila: “Komissaari uhkailee öykkärimäisesti”
Perussuomalaisten kansanedustaja Onni Rostila luonnehtii komissaari Bretonia “öykkärimäiseksi uhkailijaksi”, joka yrittää kovakouraisesti kaventaa sananvapautta, vaikka hänellä itsellään ei ole alkeellisintakaan äänestäjien mandaattia.
– Tällainen totalitarismin haikailu, jota EU-eliittimme hädin tuskin vaivautuu enää peittelemään, ei tietenkään edusta paljon puhuttuja demokraattisia tai ”eurooppalaisia arvoja”.
– Mutta vallastaan juopuneille teknokraateille arvojen demokraattisuus ja eurooppalaisuus mitataankin sillä, kuinka hyvin ne palvelevat heidän poliittisia päämääriään, Rostila kirjoittaa.
Kokoomusnuoret puolustavat sananvapautta
Kokoomusnuoret ovat tuominneet komissaari Bretonin hyökkäyksen sananvapautta vastaan. Kokoomusnuoret ovat huolestuneita siitä, että Euroopan unioni puuttuu sananvapauteen keinoilla, jotka eivät kuulu liberaalin demokratian perusperiaatteisiin.
– Tällaiset viranomaisten ennakkovaroitukset eivät kuulu vapaan yhteiskunnan kulttuuriin. Bretonin omituinen käytös murentaa EU:n uskottavuutta sananvapauden puolustajana”, kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki huomauttaa.
Sammallahti: “Absurdi myllykirje”
Myös kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti tuomitsee komissaari Bretonin “absurdin myllykirjeen” Elon Muskille.
– Juuri sellainen, millä Venäjä, Kiina tai Oseania yrittäisi tukahduttaa sananvapautta.
– Näiden Bretonien ja muiden wannabe-tyrannien myötävaikutuksella EU on muuttumassa orwellilaiseksi dystopiaksi, Sammallahti kirjoittaa.
Nimimerkki Päivän Byrokraatti muistuttaa, että Bretonin “myllykirje” edustaa sellaista ennakkosensuuria, jonka Suomen perustuslaki 12 § nimenomaisesti kieltää: “Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”
– Suomi ei voi olla osana sellaista unionia, joka polkee keskeisimpiä perusoikeuksiamme. Joko Breton lähtee ja saa tästä seurauksia, tai sitten Suomen tulee tehdä johtopäätöksiä, Päivän Byrokraatti kirjoittaa.
Kennedy: Autoritaarisuutta
Myös Yhdysvaltain sitoutumaton presidenttiehdokas Robert Kennedy Jr on arvostellut EU-komissaarin kirjettä. “Autoritaarisuudella ei ole nykyään mitään rajaa”, Kennedy kirjoittaa. Ensin brittipoliisi uhkaa Yhdysvaltain kansalaisia syytteellä Britannian “sensuurilakien” rikkomisesta ja sitten EU-komissaari puuttuu Muskin keskusteluun Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan kanssa.
– Eliitti haluaa päättää mitä ihmiset saavat lukea ja katsella. He perustelevat sensuuriaan leimaamalla eriävät mielipiteet “misinformaatioksi”, “vihapuheeksi”, “äärioikeistoksi” tai “extremismiksi”, Kennedy kirjoittaa.
Robert Kennedy Jr vaatii Amerikkaa heräämään ja puolustamaan sananvapautta.