

LEHTIKUVA
EU joutui taas tositestiin – pandemiaan varautuminen sekavaa ja hidasta
Euroopan unionin varautuminen erilaisiin kriiseihin on ollut hidasta ja heikkotehoista. Finanssi-, euro- ja siirtolaiskriisit ovat horjuttaneet Euroopan perustuksia niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Parhaillaan jylläävä koronavirus testaa maanosan kriisinhallintaa. Edistymistä ei havaitse edes suurennuslasilla.
Euroopan komissio ja unionin jäsenmaiden johtajat ovat viikkojen ajan painottaneet yhteisen toiminnan merkitystä. Italia joutui kuitenkin tekemään itse rajut toimet saadakseen epidemian kuriin. Lähestulkoon kaikki on kiinni ja ihmisten tulee pitää metrin etäisyys muihin.
Unionin sisärajoja on suljettu: Itävalta ja Slovenia ovat jo pysäyttäneet ihmisten liikkumisen Italian vastaisilla rajoillaan. Pandemia iskeekin kipeästi vapaan liikkumisen turvaavaan Schengen-sopimukseen. Tästä syystä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kielsi Schengen-maiden kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin kuukaudeksi.
Talousvaikutukset huolena?
Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkona 11.3. esimerkiksi päiväkotien sulkemisen johtavan myös poissaoloihin töissä, kun vanhemman pitää jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Sillä on ilman muuta talouteen heikentävä vaikutus.
Talousmurheet eivät silti estäneet Italian toimia. Kansalaisten selkeä enemmistö tukee pääministeri Giuseppe Conten päätöstä.
Ravintoloiden sulkeminen ei siirrä ravintoloiden tuottoja. Ne poistuvat. Jos lappu on luukulla kuukauden ajan niin tuskin on oletettavaa, että kuukauden tauon jälkeen asiakkaat syövät sitten seuraavalla kerralla koko kuukauden edestä.
Italia on rutkasti Suomea velkaisempi euromaa. Taloushuolet jäivät silti terveyshuolien jalkoihin.
Eurooppa vesittää Italian uhraukset
Politico-lehti kirjoittaa hämmentäviä esimerkkejä EU-maiden päättäjien toimista. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi virusepidemian saapuneen Saksaan. Merkelin mukaan kaksi kolmasosaa saksalaisista voisi saada tartunnan.
Ennakoivia toimia virusepidemian hillitsemiseksi ei näkynyt. Merkelin linja on tarkkailu.
Italian kansallisen terveyslaitoksen infektiotautien johtaja Giovanni Rezza kritisoi rajuin sanoin Merkelin toimintaa.
– Saksassa jokainen tekee miten huvittaa, Rezza pamauttaa.
Rezzan mukaan muut eurooppalaiset maat vesittävät kaikki italialaisten uhraukset, jos muut maat antavat virusepidemian riehua vapaana. Hän muistuttaa, että vielä jokunen päivä sitten Ranskassa yökerhot olivat auki aivan normaalisti.
Prioriteetit hakusessa
Politico kertoo myös Ranskan ex-terveysministeri Agnès Buzynin prioriteeteista. Buzyn ilmoitti, ettei ehdi olla ehdolla Pariisin kunnallisvaaleissa virusepidemian vuoksi. Kädet olivat täynnä töitä.
Buzyn muutti mielensä, kun Pariisin vaalien pormestariehdokas joutui jäämään sivuun skandaalin vuoksi. Pormestariehdokkuuden myötä terveysministerin työt saivat jäädä.
Espanjassa kansalaiset ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja toteuttaneet omaehtoisia karanteeneja. Maan parlamentti jäädytti toimintaansa vasta, kun laitaoikeistopuolue Voxin kaikki 52 kansanedustajaa eristivät itsensä virustartuntahuolien vuoksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaativat valmiuslain käyttöönottoa: Koulut ja päiväkodit välittömästi kiinni

Perussuomalaiset kysyivät hallitukselta päiväkotien ja koulujen sulkemisesta – Marin ei suosittele valmiuslain käyttöönottoa

Lääkäri: Tarvitsemme järeitä karanteenitoimia nyt tai terveydenhuoltojärjestelmä uhkaa ajautua Italian kaltaiseen kaaokseen

Italian otteet kovenevat virusepidemian yllyttyä: Koko maa kotikaranteenissa – Itävalta sulki Italian rajansa

Korona-viruksen leviämismallinnus todistaa – ratkaisevat hetket ovat juuri nyt käsillä

Perussuomalaiset peruuttavat yleisötilaisuutensa maaliskuussa

Niikko: Koronaviruksen pysäyttäminen vaatii järeitä toimenpiteitä

WHO kehottaa kaikkia maita järeisiin toimiin koronan pysäyttämiseksi: ”Ne, jotka katsovat sivusta tekevät kohtalokkaan virheen”

Suuret EU-maat sulkeutuvat koronaviruksen vuoksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää