

LEHTIKUVA
EU-johtajilla edessä painajaiskokous
Eurooppa-neuvoston kaksipäiväisestä kokouksesta on tulossa hyvin hankala. Vaikka erityisesti euromaiden johtajat ovat tottuneet aamuyön tunteihin asti venyneisiin kriisikokouksiin eurokriisin vuoksi, tämä kokous raastanee johtajien hermoja enemmän lukuisten kinkkisten asioiden vuoksi. Saksalle kokous on äärimmäisen tärkeä.
Kokouksen aihelista on pitkä. EU-johtajien tulisi käsitellä EU:n maahanmuuttopolitiikkaa, euroalueen uudistamista, EU:n monivuotista budjettia, brexitia, kasvanutta kauppasodan uhkaa ja Puolan oikeusvaltiokysymystä. Lisäksi Italian uusi hallitus on irtoamassa Venäjän vastaisten pakotteiden rintamasta ja Kanadan kanssa solmitusta CETA-vapaakauppasopimuksesta.
Kaiken lisäksi joillain aiheilla on kiire saada päätöksiä aikaan.
Turvapaikkapolitiikka akuutissa kriisissä
Kokousta on luonnehdittu kansainvälisessä lehdistössä “Pelastakaa liittokansleri Merkel” -kokoukseksi erästä elokuvaa mukaillen. Saksan liittokansleri Angela Merkelin hallitus on vaakalaudalla, jos hän ei saa tuoduksi Berliiniin edes aiesopimusta mantereen maahanmuuttopolitiikasta.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer on uhonnut sulkevansa Saksan rajoja ohi Merkelin, mikäli maahanmuuttopolitiikasta ei päästä minkäänlaiseen sopuun. Merkel voisi erottaa Seehoferin, mutta samalla hän menettäisi melkoisella varmuudella enemmistöhallituksen.
Merkelin toivoman EU-laajuisen sopimuksen voinee hylätä suoraan, sillä Seehofer haluaisi käännyttää Saksan rajalta turvapaikanhakijat, mikäli he ovat rekisteröityneet jo toisessa EU-maassa. Tämä merkitsisi monen henkilön käännyttämistä takaisin Italiaan Dublin-sopimuksen nojalla. Italian tuore sisäministeri Matteo Salvini on jo esittänyt peräänantamattomia ja täysin vastakkaisia otteita.
Italia haluaa muiden EU-maiden huolehtivan oman osansa turvapaikanhakijoista, mutta erityisesti Visegrád-maat ovat tätä vastaan.
Merkelille ei ole siten tarjolla kuin torjuntavoitto. EU-maat voivat päästä yhteisymmärrykseen rajavalvonnan lisäämisestä. EU-johtajat voivat hyväksyä myös EU:n ulkopuolelle perustettavat vastaanottokeskukset ja mahdollisesti jopa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautukset vastaaviin keskuksiin, aivan kuten Unkarin pääministeri Viktor Orbán vaati jo vuonna 2016.
Tämä voi olla Euroopan komissiolle kuitenkin liikaa.
Merkelin kokemusta yli 70 EU-kokouksesta ei sovi kuitenkaan aliarvioida, vaikka jotkut EU-johtajat haluavatkin näpäyttää häntä. Saksan hallituskriisi voi tuoda mukanaan myös markkinoilla epävarmuutta ja hermostuneisuutta. Se tuskin on yhdenkään EU-johtajan mieleen.
Euroalueen uudistukset takkuavat
Ranskan presidentti Emmanuel Macron odottaa kokoukselta paljon. Hän toivoo euroalueen uudistuksia ja on saanut asialleen hyvin varovaista tukea Saksasta. Ranskalla ja Saksalla on kuitenkin eroavaisuuksia. Ranska haluaa euroalueesta enemmän liittovaltion suuntaan kallistuvia muutoksia, kun taas Saksa haluaa ensin karsia saksalaisten veronmaksajien riskejä joutua rahoittamaan esimerkiksi euroalueen yhteneväistä työttömyysturvaa.
Lisäksi Saksa ei halua kuin pienimääräisiä rahoitusohjelmia, kun taas Ranskan toiveet ohjelmista ja euroalueen omasta budjetista ovat moninkertaisia.
Pankkiunionissa tuskin sovitaan yhteisestä pankkitalletusohjelmasta. EU-maat voivat päästä sopimukseen pankkien selvitysrahastosta. Sen tarkoitus on hoitaa huonojen pankkien alasajo mahdollisimman pienin taloudellisin vahingoin.
Vähäkiireiset asiat voivat jäädä taka-alalle
Muilla käsiteltävillä asioilla ei ole tulenpalavaa kiirettä. EU-johtajat voivat lykätä brexit-valmistelut vielä seuraavaan kokoukseen, vaikka Saksa ei varmastikaan halua Ison-Britannian ja EU:n jäävän sopimuksettomaan tilaan, kun saarivaltakunta eroaa EU:sta maaliskuun lopussa.
Saksan autoteollisuus kokisi sopimuksettomasta brexitista huomattavaa haittaa. Sen lisäksi maan autoteollisuus rypee päästöskandaalissa ja Yhdysvallat on heittänyt mahdollisen varjon EU:n autoteollisuudelle tuontitullien muodossa.
EU-maat joutuvat pohtimaan mahdollisia toimia Yhdysvaltain ja EU:n väliselle “tullisodalle”. Näistä voidaan päästä kivuttomasti yhteisymmärrykseen EU-johtajien kesken.
EU:n budjettivääntö ensi budjettikaudelle voidaan hyvin lykätä tuonnemmaksi, vaikka kunnianhimoisimmat johtajat haluaisivat päätöksen ennen ensi vuoden europarlamenttivaaleja. Budjettiväännöt ovat tavanneet kestää jopa vuosia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kauppasota Matteo Salvini Emmanuel Macron Maahanmuuttopolitiikka Brexit Euroalue Eurooppa-neuvosto Angela Merkel Yhdysvallat Saksa EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian sisäministeri Salvini kiitti Libyaa meripelastuksista

FT: Itävalta haluaa remontoida EU:n turvapaikkajärjestelmän – hakemukset jätettävä ennen unionin alueelle saapumista

Eerola moittii rajavartiolaitoksen pomon lausuntoja: ”Sivistysvaltion pitää voida itse päättää, ketä tänne tulee ja ketä tänne ei tule”
Viikon suosituimmat

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.