LEHTIKUVA
EU-johtajilla edessä painajaiskokous
Eurooppa-neuvoston kaksipäiväisestä kokouksesta on tulossa hyvin hankala. Vaikka erityisesti euromaiden johtajat ovat tottuneet aamuyön tunteihin asti venyneisiin kriisikokouksiin eurokriisin vuoksi, tämä kokous raastanee johtajien hermoja enemmän lukuisten kinkkisten asioiden vuoksi. Saksalle kokous on äärimmäisen tärkeä.
Kokouksen aihelista on pitkä. EU-johtajien tulisi käsitellä EU:n maahanmuuttopolitiikkaa, euroalueen uudistamista, EU:n monivuotista budjettia, brexitia, kasvanutta kauppasodan uhkaa ja Puolan oikeusvaltiokysymystä. Lisäksi Italian uusi hallitus on irtoamassa Venäjän vastaisten pakotteiden rintamasta ja Kanadan kanssa solmitusta CETA-vapaakauppasopimuksesta.
Kaiken lisäksi joillain aiheilla on kiire saada päätöksiä aikaan.
Turvapaikkapolitiikka akuutissa kriisissä
Kokousta on luonnehdittu kansainvälisessä lehdistössä “Pelastakaa liittokansleri Merkel” -kokoukseksi erästä elokuvaa mukaillen. Saksan liittokansleri Angela Merkelin hallitus on vaakalaudalla, jos hän ei saa tuoduksi Berliiniin edes aiesopimusta mantereen maahanmuuttopolitiikasta.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer on uhonnut sulkevansa Saksan rajoja ohi Merkelin, mikäli maahanmuuttopolitiikasta ei päästä minkäänlaiseen sopuun. Merkel voisi erottaa Seehoferin, mutta samalla hän menettäisi melkoisella varmuudella enemmistöhallituksen.
Merkelin toivoman EU-laajuisen sopimuksen voinee hylätä suoraan, sillä Seehofer haluaisi käännyttää Saksan rajalta turvapaikanhakijat, mikäli he ovat rekisteröityneet jo toisessa EU-maassa. Tämä merkitsisi monen henkilön käännyttämistä takaisin Italiaan Dublin-sopimuksen nojalla. Italian tuore sisäministeri Matteo Salvini on jo esittänyt peräänantamattomia ja täysin vastakkaisia otteita.
Italia haluaa muiden EU-maiden huolehtivan oman osansa turvapaikanhakijoista, mutta erityisesti Visegrád-maat ovat tätä vastaan.
Merkelille ei ole siten tarjolla kuin torjuntavoitto. EU-maat voivat päästä yhteisymmärrykseen rajavalvonnan lisäämisestä. EU-johtajat voivat hyväksyä myös EU:n ulkopuolelle perustettavat vastaanottokeskukset ja mahdollisesti jopa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautukset vastaaviin keskuksiin, aivan kuten Unkarin pääministeri Viktor Orbán vaati jo vuonna 2016.
Tämä voi olla Euroopan komissiolle kuitenkin liikaa.
Merkelin kokemusta yli 70 EU-kokouksesta ei sovi kuitenkaan aliarvioida, vaikka jotkut EU-johtajat haluavatkin näpäyttää häntä. Saksan hallituskriisi voi tuoda mukanaan myös markkinoilla epävarmuutta ja hermostuneisuutta. Se tuskin on yhdenkään EU-johtajan mieleen.
Euroalueen uudistukset takkuavat
Ranskan presidentti Emmanuel Macron odottaa kokoukselta paljon. Hän toivoo euroalueen uudistuksia ja on saanut asialleen hyvin varovaista tukea Saksasta. Ranskalla ja Saksalla on kuitenkin eroavaisuuksia. Ranska haluaa euroalueesta enemmän liittovaltion suuntaan kallistuvia muutoksia, kun taas Saksa haluaa ensin karsia saksalaisten veronmaksajien riskejä joutua rahoittamaan esimerkiksi euroalueen yhteneväistä työttömyysturvaa.
Lisäksi Saksa ei halua kuin pienimääräisiä rahoitusohjelmia, kun taas Ranskan toiveet ohjelmista ja euroalueen omasta budjetista ovat moninkertaisia.
Pankkiunionissa tuskin sovitaan yhteisestä pankkitalletusohjelmasta. EU-maat voivat päästä sopimukseen pankkien selvitysrahastosta. Sen tarkoitus on hoitaa huonojen pankkien alasajo mahdollisimman pienin taloudellisin vahingoin.
Vähäkiireiset asiat voivat jäädä taka-alalle
Muilla käsiteltävillä asioilla ei ole tulenpalavaa kiirettä. EU-johtajat voivat lykätä brexit-valmistelut vielä seuraavaan kokoukseen, vaikka Saksa ei varmastikaan halua Ison-Britannian ja EU:n jäävän sopimuksettomaan tilaan, kun saarivaltakunta eroaa EU:sta maaliskuun lopussa.
Saksan autoteollisuus kokisi sopimuksettomasta brexitista huomattavaa haittaa. Sen lisäksi maan autoteollisuus rypee päästöskandaalissa ja Yhdysvallat on heittänyt mahdollisen varjon EU:n autoteollisuudelle tuontitullien muodossa.
EU-maat joutuvat pohtimaan mahdollisia toimia Yhdysvaltain ja EU:n väliselle “tullisodalle”. Näistä voidaan päästä kivuttomasti yhteisymmärrykseen EU-johtajien kesken.
EU:n budjettivääntö ensi budjettikaudelle voidaan hyvin lykätä tuonnemmaksi, vaikka kunnianhimoisimmat johtajat haluaisivat päätöksen ennen ensi vuoden europarlamenttivaaleja. Budjettiväännöt ovat tavanneet kestää jopa vuosia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kauppasota Matteo Salvini Emmanuel Macron Maahanmuuttopolitiikka Brexit Euroalue Eurooppa-neuvosto Angela Merkel Yhdysvallat Saksa EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italian sisäministeri Salvini kiitti Libyaa meripelastuksista
FT: Itävalta haluaa remontoida EU:n turvapaikkajärjestelmän – hakemukset jätettävä ennen unionin alueelle saapumista
Eerola moittii rajavartiolaitoksen pomon lausuntoja: ”Sivistysvaltion pitää voida itse päättää, ketä tänne tulee ja ketä tänne ei tule”
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Tuiskun keskeltä löytyi melkoinen määrä perussuomalaisia täydessä vaalitouhussa – Jani Mäkelää harjattiin Lappeenrannassa olan takaa, mutta miksi?
Perussuomalaiset näkyivät viikonlppuna kaikkialla Suomessa. Lunta tuprutti monin paikoin olan takaa, mutta niin kuuluu jouluna ollakin. Suomen Uutiset kokosi kuvakoosteen viikonlopun vaalikentiltä.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää