EU-johtajat puskevat yhteistä rajavartiostoa

19.12.2015 |18:35

EU-maiden johtajat ovat antaneet laajaa tukea yhteiselle rajavartiostolle. Ainoastaan Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras epäili uuden yhteisen rajavalvontajoukon parempaa kykyä hoitaa tehtäviään kansalliseen rajavalvontaan nähden.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi syyskuussa, että jos Kreikka ei suoriudu itse rajojensa valvonnasta, niin se tulee Schengen-sopimuksen vuoksi toteuttaa muiden sopimusmaiden turvin. Tuolloin Orbánin sanomaa paheksuttiin. Hänen metodinsa – kuten raja-aitojen pystyttäminen – pöyristyttivät.

Unkari on kuitenkin onnistunut lähestulkoon eliminoimaan pakolaiskriisin vaikutukset maassa. Moni muu EU-maa on sittemmin lähentynyt Unkarin linjaa.

Puolitoistatuhatta uutta rajavartijaa

Euroopan komissio esitti aiemmin tällä viikolla suunnitelman peräti 2 500 hengen rajavartiostoyksikön perustamisesta. Komissio haki 322 miljoonan euron vuosibudjettia uudelle valvontajoukolle.

Uuteen yhteiseen rajavalvontayksikköön tulisi 1 500 rajavartijaa. Henkilöstömäärän vähyyden vuoksi yhteinen yksikkö joutuisi toimimaan kansallisten rajavartiolaitosten kanssa yhteistyössä. Hankkeen kritisoijat ovat esittäneet huolensa kansallisen ja yhteisen rajavalvontaviranomaisten yhteistyöstä.

Esimerkiksi Kreikka suostui vasta kovan kädenväännön jälkeen vastaanottamaan 400 EU:n rajavalvontaviranomaista pohjoiselle rajalleen, jotta pakolaisvirta saataisiin paremmin hallintaan muissa Euroopan maissa.

Esitys koskisi myös niitä EU:n ulkopuolisia maita, jotka kuuluvat Schengen-sopimusmaihin. Esimerkiksi Schengeniin kuuluvalla Norjalla ei ole europarlamentaarikkoja, vaikka sopimus tulee hyväksyä myös Euroopan parlamentissa.

Ihmissalakuljetus lipunut järjestäytyneen rikollisuuden piiriin

Satojen tuhansien ihmisten kuljettaminen kumiveneillä Turkin rannikolta Kreikan saarille on valtaisaa bisnestä. Talouslehti Financial Timesin mukaan yksi veneellinen voi tuottaa ihmissalakuljettajille noin 50 000 dollarin (noin 46 000 euroa) tuoton.

Monet hämäräpuuhiin lähteneet ovat kuitenkin joutuneet lopettamaan nyt toimintansa, koska järjestäytynyt rikollisuus on kiinnostunut toiminnasta. Toiminnan jatkamisen edellytyksenä on maksaa suojelurahaa. Lisäksi Turkki on ilmoittanut aloittaneensa vastatoimet salakuljetuksen torjumiseksi.

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”

23.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää