KUVAKAAPPAUS/YLE
EU-elvytyspakettiin sisältyy yhteistä velkaa ja lahjuksia Etelä-Eurooppaan – Purra: ”Paljon tekijöitä, jotka vähentävät Suomen taloudellista itsemääräämisoikeutta”
Eduskunta äänestää ensi viikolla EU-elvytyspaketista. Perussuomalaiset äänestää pakettia vastaan. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra toi tänään Ylen Ykkösaamussa vielä kerran tiivistetysti esille paketin ongelmat.
Riikka Purra sanoi elvytyspaketin olevan askel kohti finanssiliittoa, sillä elvytyspaketissa on paljon tekijöitä, jotka vähentävät Suomen taloudellista itsemääräämisoikeutta.
– Pakettiin kuuluu yhteistä velkaa sekä lahjuksia Etelä-Eurooppaan. On myös syytä nostaa esille, että elvytyspakettia puolustellaan milloin milläkin lähtökohdalla: välillä se lisää vientiä, välillä se on solidaarisuuspaketti ja välillä taas turvallisuustoimi Venäjää vastaan, Purra sanoo.
Hän jatkaa, että vaikka elvytyspaketista olisikin hyötyä lyhyellä aikavälillä, pitkällä tähtäimellä hyödyt ovat kyseenalaisia.
– Jos suomalainen elinkeinoelämä katsoisi vähän pidemmälle, saatettaisiin myös havaita, että velkavastuiden lisääminen ja se, että suomalainen veronmaksaja rahoittaa tiettyjen etelän maiden veronalennuksia, ei ole kannattavaa suomalaisenkaan elinkeinoelämän kannalta.
– Kyse on myös periaatteista ja samalla EU:n ja Suomen poliittisesta tulevaisuudesta. Jos nyt mennään tämä askel eteenpäin, seuraavan askeleen ottaminen on jo helpompaa.
Mikseivät EU-jäsenmaat elvytä itsenäisesti?
Purra sanoi, että tosiasiassa elvytyspaketilla vain pidetään pystyssä yhteisvaluutta euroa samalla kun yritetään paikata velkaantuneita etelän maita, kuten Italiaa, joka ei suostu tekemään rakenteellisia uudistuksia.
– Tässä tilanteessa siellä on vain huomattu, että EU:lta on mahdollisuus saada rahaa sen sijaan, että Italia ottaisi lainaa itse ja korjaisi asioita.
Purra sanoi, että EU-tasollakin jäsenmailla olisi mahdollisuus elvyttää itsenäisesti, vaikka toki toimia voidaan tarvittaessa koordinoida vaikka EU-komissiosta.
– Suomi voisi laittaa enemmänkin rahaa oman elinkeinoelämänsä ja yritysten sparraamiseen ja huolehtia siitä, että vivuttamalla syntyisi yksityisiä investointeja. Tähän olisi mahdollisuus käyttää enemmän varoja, jos rahaa ei kierrätettäisi Brysselin kautta, josta rahaa jaetaan Suomen kilpailijamaillle ja taloutensa huonosti hoitaneille maille.
Omia muskeleita kannattaisi joskus edes yrittää käyttää
Purra nosti esille myös talouden suhdanteen muutokset.
– Olemme todennäköisesti suuren kasvun kynnyksellä, jopa kuuden prosentin kasvua arvioidaan. Elvyttäminen siis alkaa jo kohta olla myöhäistä, jos sitä tehdään talouspoliittisesti viisaasti.
Suomelle väitetään seuraavan mainehaittoja sekä ajautuminen sivuraiteelle EU:ssa, jos elvytyspaketti kaadetaan. Purra sanoo kuitenkin kaipaavansa puheisiin realismia.
– Onko meillä tällä hetkellä ollut hyvä neuvotteluasema EU:ssa ja onko meitä kuultu? Olemmeko kyenneet vaikuttamaan asioihin? Jos nyt vaatisimme uusia neuvotteluja, me emme olisi yksin, koska kyllä muistakin maista löytyy kriittisiä ääniä.
– Tähän saakka Suomi ei ole EU:ssa paljon käyttänyt muskeleitaan. Ehkä kannattaisi joskus edes yrittää käyttää. Toki on ymmärrettävä, että olemme pieni maa. Toisaalta olemme samalla kiltti ja arvokas nettomaksaja.
Purra esittääkin palaamista takaisin neuvottelupöytään EU:ssa.
– Todennäköisesti tuleva paketti ei enää nojaisi näille ongelmallisille elementeille. En usko, että seurauksena olisi radikaali markkinareaktio, jos jäsenmaat palaisivat neuvottelemaan.
Suomen eurojäsenyys oli virhe
Elvytyspaketti siis liittyy vahvasti yhteisvaluutta euron pelastamiseen. Purra toi esille, että useiden asiantuntijoidenkin mukaan Suomen eurojäsenyys on ollut virhe.
– Euroon sisältyy paljon erilaisia valuvikoja. Jos nyt verrataan vaikka euron ulkopuolisiin maihin, kuten Ruotsiin, Tanskaan tai aiemmin Britanniaan tai Itä-Euroopan maihin, niin nämä ovat yleisesti talouspolitiikassaan ja hyvinvoinnissaan selviytyneet euromaita paremmin.
Purra myös totesi, että Suomi ei ole kuulunut yhteisvaluutan hyötyjiin.
– Meillä on ollut huomattavan hidas talouskasvu aina finanssikriisistä alkaen, jopa maailman tasolla olemme olleet heikon kasvun maa. Toisaalta kotimaiset kustannukset ovat melko korkeita. Olemme tällä hetkellä kuin pakkopaidassa, koska Suomi ei kykene devalvoimaan. Meillä on toki mahdollisuus tehdä kivuliaita kilpailukykysopimuksia tai kiristää lisää vyötä. Tällaiset päätökset ovat kuitenkin hyvin vaikeita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velkaiset maat EU-tukipaketti lahjukset elinkeinoelämä Riikka Purra Itsemääräämisoikeus Suomi Velkaantuminen Euro perussuomalaiset hallitus talous Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keskusta ja vasemmisto sekä hallituksen tueksi rynnännyt kokoomus ylistivät vuorotellen EU-elvytyspakettia Ylellä – perussuomalaiset muistutti ikävistä tosiasioista – ”Talouskurilla on pyyhitty pöytää”
Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään
Taloustieteen emeritusprofessori Virén valtioneuvoston EU-elvytyspaketin saldosta: “Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla”
Perustuslakivaliokunta linjasi jo viime kesänä: ”Valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa”
Italian keskuspankin johtajalta läjä avauksia: EU:lle pysyvästi yhteistä velkaa, verotusoikeuksia ja talouskurisäännöt roskakoriin
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Tuiskun keskeltä löytyi melkoinen määrä perussuomalaisia täydessä vaalitouhussa – Jani Mäkelää harjattiin Lappeenrannassa olan takaa, mutta miksi?
Perussuomalaiset näkyivät viikonlppuna kaikkialla Suomessa. Lunta tuprutti monin paikoin olan takaa, mutta niin kuuluu jouluna ollakin. Suomen Uutiset kokosi kuvakoosteen viikonlopun vaalikentiltä.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää