Artikkeli kuva

EU ajautumassa kauppasotaan Yhdysvaltojen kanssa

18.09.2019 |15:47

Tuoreen Maailman kauppajärjestö WTO:n päätöksen mukaan EU on tukenut ja avustanut lentokonevalmistaja Airbusia. Yhdysvallat on päätöksen voimaannuttamana lisäämässä unionin kauppasotarintamaan. Vapaakauppapolitiikan ystävät ovat EU:lla vähissä.

Yhdysvallat on oikeutettu vastatoimiin jo syyskuun viimeisenä päivänä, Politico kirjoittaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vihjannut myös autotulleista. Näiden arvellaan astuvan voimaan marraskuun puolivälin tietämillä.

Uudelle komissiolle heti päänvaivaa

Euroopan komissio vaihtuu marraskuun alussa. Kauppasodan lisäksi EU:n kauppapolitiikkaa mutkistaa mahdollinen riitaisa ero Ison-Britannian ja EU:n välillä.

Mikäli britit jättävät EU:n tulliliiton lokakuun lopussa, Iso-Britannia voi välttyä Yhdysvaltain ja EU:n väliseltä kauppasodalta. Trump on useasti kertonut hakevansa nopeaa ja reilua vapaakauppasopimusta saarivaltakunnan kanssa. Se saattaisi EU-maissa johtaa hyvin omalaatuisiin aatoksiin. EU-ero voisi peräti hyödyttää brittejä. Se on suoranainen tabu EU:ssa.

Pikaiseen brittisopimukseen pääsy saattaa olla Trumpin osalta tarkoitettuakin. Se sopisi yllättävän hyvin hajoita ja hallitse -pelikirjaan malliesimerkiksi.

Komission vaihtuminen saattaa koitua myös EU:n eduksi. Komissio on vaihtumassa kauppapolitiikan saralla monta astetta jyrkempään suuntaan. Kova kovaa vastaan -taktiikka saattaa kantaa lopulta hedelmää ja lopettaa kauppakiistat neuvottelutulokseen.

EU päässee vastaamaan keväällä

Yhdysvaltain todennäköiset tullit ovat EU:lle siitä inhoja, ettei unioni voi vastata niihin oikeutetusti. Muutos tähän tullee ensi keväällä. EU:lla on oma valitus WTO:ssa koskien puolestaan Yhdysvaltain tukia toiselle lentokonevalmistajalle Boeingille.

Kostoiskujen oikeutus on silti laiha lohtu. EU on ollut sijaiskärsijänä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vuoksi. On melko ilmeistä, että haitat kasaantuvat entisestään EU:n ollessa itse kauppasodan rintamalla.

Kauppakiistojen haitat ovat kasautuneet Saksaan maan vientivetoisen strategian vuoksi. Suomen talouden osuus viennistä on niin ikään merkittävä, joskaan ei aivan yhtä suuri kuin Saksassa. Kauppasodan eskaloituminen luo kuitenkin Suomenkin talouteen läjän uhkaavia riskejä.

Kiinan huomio Yhdysvalloissa

EU:n kauppaongelmaa lisää se, ettei unioni ole saanut taivuteltua Kiinaa avaamaan enemmän markkinoitaan vapaalle kilpailulle. Kiinan huomio on Yhdysvaltain kauppasapelien kalistelussa ja oman osansa huomiosta vievät maan omat taloushuolet.

EU:n murheita ei kevennä Yhdysvaltain määrätietoisuus. Yhdysvallat on väläytellyt autotulleja myös Japanille. Japani on myönnytyksenä aikeissa avata markkinoitaan yhdysvaltalaisille maataloustuotteille. EU on ollut haluton tekemään vastaavia myönnytyksiä pääosin Ranskan vastustuksesta.

Yhdysvallat ja Japani ovat aikeissa allekirjoittaa oman kauppasopimuksensa. Tämä tuskin ainakaan vähentää Trumpin itsetuntoa vaatia EU:lta samoja myönnytyksiä samoin ukaasein.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää