

EU ajautumassa kauppasotaan Yhdysvaltojen kanssa
Tuoreen Maailman kauppajärjestö WTO:n päätöksen mukaan EU on tukenut ja avustanut lentokonevalmistaja Airbusia. Yhdysvallat on päätöksen voimaannuttamana lisäämässä unionin kauppasotarintamaan. Vapaakauppapolitiikan ystävät ovat EU:lla vähissä.
Yhdysvallat on oikeutettu vastatoimiin jo syyskuun viimeisenä päivänä, Politico kirjoittaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vihjannut myös autotulleista. Näiden arvellaan astuvan voimaan marraskuun puolivälin tietämillä.
Uudelle komissiolle heti päänvaivaa
Euroopan komissio vaihtuu marraskuun alussa. Kauppasodan lisäksi EU:n kauppapolitiikkaa mutkistaa mahdollinen riitaisa ero Ison-Britannian ja EU:n välillä.
Mikäli britit jättävät EU:n tulliliiton lokakuun lopussa, Iso-Britannia voi välttyä Yhdysvaltain ja EU:n väliseltä kauppasodalta. Trump on useasti kertonut hakevansa nopeaa ja reilua vapaakauppasopimusta saarivaltakunnan kanssa. Se saattaisi EU-maissa johtaa hyvin omalaatuisiin aatoksiin. EU-ero voisi peräti hyödyttää brittejä. Se on suoranainen tabu EU:ssa.
Pikaiseen brittisopimukseen pääsy saattaa olla Trumpin osalta tarkoitettuakin. Se sopisi yllättävän hyvin hajoita ja hallitse -pelikirjaan malliesimerkiksi.
Komission vaihtuminen saattaa koitua myös EU:n eduksi. Komissio on vaihtumassa kauppapolitiikan saralla monta astetta jyrkempään suuntaan. Kova kovaa vastaan -taktiikka saattaa kantaa lopulta hedelmää ja lopettaa kauppakiistat neuvottelutulokseen.
EU päässee vastaamaan keväällä
Yhdysvaltain todennäköiset tullit ovat EU:lle siitä inhoja, ettei unioni voi vastata niihin oikeutetusti. Muutos tähän tullee ensi keväällä. EU:lla on oma valitus WTO:ssa koskien puolestaan Yhdysvaltain tukia toiselle lentokonevalmistajalle Boeingille.
Kostoiskujen oikeutus on silti laiha lohtu. EU on ollut sijaiskärsijänä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vuoksi. On melko ilmeistä, että haitat kasaantuvat entisestään EU:n ollessa itse kauppasodan rintamalla.
Kauppakiistojen haitat ovat kasautuneet Saksaan maan vientivetoisen strategian vuoksi. Suomen talouden osuus viennistä on niin ikään merkittävä, joskaan ei aivan yhtä suuri kuin Saksassa. Kauppasodan eskaloituminen luo kuitenkin Suomenkin talouteen läjän uhkaavia riskejä.
Kiinan huomio Yhdysvalloissa
EU:n kauppaongelmaa lisää se, ettei unioni ole saanut taivuteltua Kiinaa avaamaan enemmän markkinoitaan vapaalle kilpailulle. Kiinan huomio on Yhdysvaltain kauppasapelien kalistelussa ja oman osansa huomiosta vievät maan omat taloushuolet.
EU:n murheita ei kevennä Yhdysvaltain määrätietoisuus. Yhdysvallat on väläytellyt autotulleja myös Japanille. Japani on myönnytyksenä aikeissa avata markkinoitaan yhdysvaltalaisille maataloustuotteille. EU on ollut haluton tekemään vastaavia myönnytyksiä pääosin Ranskan vastustuksesta.
Yhdysvallat ja Japani ovat aikeissa allekirjoittaa oman kauppasopimuksensa. Tämä tuskin ainakaan vähentää Trumpin itsetuntoa vaatia EU:lta samoja myönnytyksiä samoin ukaasein.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan teollisuus pakittaa hurjinta vauhtia sitten finanssikriisivuosien

Yhdysvallat asettaa tulleja EU-tuotteille

Yhdysvallat pohtii kauppaneuvotteluja EU:n kanssa kauppasodan hillitsemiseksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää