

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Etla haluaa Suomeen 44 000 maahanmuuttajaa joka vuosi julkisen talouden rahoituksen ja työvoiman turvaamiseksi – laskelmat ovat täysin tuulesta temmattuja
Tämän päivän “Maahanmuutto pelastaa Suomen” -puheenvuoron esittäjä on Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, jonka mukaan Suomi tarvitsisi vuosittain 44 000 maahanmuuttajaa, jotta julkisen talouden rahoitus ja työvoiman tarjonta pysyisivät kunnossa. Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos kirjoittaa Facebookissa, miksi Etlan väitteet ovat jälleen kerran täysin tuulesta temmattuja.
Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroosin mukaan maahanmuutto ei paranna Suomen julkisen talouden kestävyyttä vaan heikentää sitä, sillä vuosien ajalta kerätyt rekisteriaineistot kertovat, että vain erittäin harvan maahanmuuttajaryhmän edustajat maksavat enemmän veroja kuin käyttävät julkisia palveluita ja saavat tulonsiirtoja.
– Elinkeinoelämän lobbausjärjestöjen röyhkeys on siis sanoinkuvaamatonta, kun ne esittävät julkisen talouden rahoituksen parantamiseksi toimenpiteitä, jotka todellisuudessa rasittavat julkista taloutta, Grönroos kirjoittaa.
Työvoimaa löytyisi Suomestakin
Grönroosin mukaan työvoimaa löytyy kyllä kotimaasta, kunhan vain palkat ja työehdot ovat työn vaativuuteen nähden kunnossa. Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja osa-aikatyötä tekeviä, jotka haluaisivat työllistyä täyspäiväisesti. Moni suomalainen suuntaa myös ulkomaille parempien palkkojen perässä.
– Toki elinkeinoelämä haluaisi palkankorotusten sijaan helpottaa maahanmuuttoa, koska kehitysmaissa on käytännössä loputon määrä ihmisiä, jotka ovat valmiita palkkaan kun palkkaan, kunhan pääsevät asumaan länsimaahan – varsin tyypillistä on jopa ilmiö, jossa halpatyöntekijät maksavat päästäkseen töihin esimerkiksi etnisiin ravintoloihin, jotta saavat jalan oven väliin hyvinvointivaltioon, Grönroos huomauttaa.
Tulijoiden iällä jopa negatiivinen vaikutus
Laskelmat, joilla maahanmuuton lisäämistä perustellaan, ovat tyypillisesti sellaisia, joissa ei oteta huomioon olemassa olevaa tietoa maahanmuuttajaryhmien julkisen talouden vaikutusten eroista ja lasketaan ainoastaan sitä, miten maahanmuutolla voidaan vaikuttaa maan ikärakenteeseen. Etla seuraa samaan linjaa.
– Ihmisen ikä ei kuitenkaan kerro sitä, onko hän nettopositiivinen julkisen talouden näkökulmasta, Grönroos kirjoittaa.
– Itse asiassa iällä voi olla jopa täysin päinvastainen vaikutus julkiselle taloudelle, sillä jos maahanmuuttajaryhmän keskimääräinen julkisen talouden vaikutus on negatiivinen, niin tämä tarkoittaa sitä, että mitä nuorempana tällainen ihminen muuttaa Suomeen, niin sitä pitempään hän ehtii aiheuttaa negatiivista vaikutusta – tämä seikka on nostettu esiin Suomen Perustan tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin Irakista ja Somaliasta tulevien maahanmuuttajien elinkaarivaikutuksia.
Etla ei piittaa tutkitusta tiedosta
Etla ja vastaavat samanlaisia “selvityksiä” tekevät tahot pesevät usein kätensä toteamalla, että selvityksissä oletetut maahanmuuttajien julkisen talouden vaikutukset ovat samanlaiset kuin kantaväestöllä välittämättä kaikesta siitä tiedosta, joka kertoo, että asia ei ole näin.
– Väitteet ovat siis pohjimmiltaan tasoa: “JOS maahanmuuttajat pärjäävät hyvin, niin he pärjäävät hyvin – maahanmuuton määrä on siis kolminkertaistettava”.
Tilastokeskuksen aineistoihin perustuvaa oikeaa tietoa maahanmuuton julkisen talouden vaikutuksista löytyy Suomen Perustan verkkosivuilta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuutajat Etla julkiset palvelut elinkeinoelämä työvoima työttömät Facebook halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Julkinen talous Suomen Perusta Simo Grönroos maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työperäiseen maahanmuuttoon palautettava kontrolli – ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta reservistä ja EU-alueella olevasta työvoimasta

Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös sosiaaliturvan systemaattista väärinkäyttöä – ”Kela-money ei ole urbaania legendaa”

Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle

Teknologiateollisuuden pomon mielestä Suomi tarvitsee liki 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa muka töitä tekemään – Purra: ”Todellisuudesta irronnutta ja vastuutonta puhetta”

Etlan maahanmuuttoselvityksessä pahoja puutteita – matalan osaamistason maahanmuutto rasittaa julkista taloutta

Lulu Ranne: Julkisen talouden epätasapainoa ei voi ratkaista sillä, että maahan otetaan lisää työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukia – ”Maahanmuuttajien on tultava palkallaan toimeen”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää