

Autoilija tankkaamassa. Sanna Marin Säätytalolla. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA
Etelä-Euroopalle lahjarahaa – suomalaiselle autoilijalle ennätyksellinen polttoaineveron korotus
Polttoainevero nousi tänään lauantaina. Bensiinin korotus on 6,6 senttiä litralta ja dieselin 6,9 senttiä. Verojen odotetaan siirtyvän sellaisenaan polttoaineiden hintoihin. Hintojen nousu tympii laajalti.
Autoliitto toteaa bensiinin valmisteveronkorotuksen olevan kovempi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.
– Toiseksi suurin korotus oli vajaat neljä senttiä vuonna 2008. Dieselin veroa korotettiin peräti yli kymmenellä sentillä kahdeksan vuotta sitten, mutta tuolloin alennettiin samalla käyttövoimaveroa”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n johtaja Petri Murto arvioi Ylellä muutoksen tarkoittavan yksittäiselle ajoneuvoyhdistelmälle noin 10 000 euron lisälaskua vuodessa.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen kertoi STT:lle viime viikolla, että veron korotus vaikuttaa enemmän polttoaineen hintaan haja-asutusalueilla, mikä johtaa alueelliseen epätasa-arvoon. Asiasta kertoo muun muassa Savon Sanomat.
Vaikka hallitus päätti verronkorotuksesta jo viime vuoden puolella, osuu se käytännössä päällekkäin Etelä-Eurooppaan suunnatun äärimmäisen avokätisen EU-elpymispaketin kanssa. Hallitus on yrittänyt selitellä, että rahan syytäminen ulkomaille parantaa Suomen kilpailukykyä. Nyt kaikkia autoilla liikkuvia sekä varsinkin kuljetusyrittäjiä kepitetään olan takaa. Tilannetta on vaikea selittää kotimaiselle äänestäjäkunnalle.
Hintojen nousu tympii
Polttoaineiden hintojen nousu tympii laajalti.
Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) kommentoi:
– Polttoaine nousi ennätyksellisen paljon: 6,3 senttiä bensiini / 6,9 diesel. Tiestö ennätyksellisen huonossa kunnossa, mutta rahat menevät valtiolle, josta maksellaan miljardeja Eu:lle ja tuetaan hallituksen lempi (monikulttuurisuus)hankkeita yms. Jotain rajaa! #bensakapina
Kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) jakoi veronkorotuksia moittivan kuvan sivuillaan:
Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) muistutti päivällä, että tänään kannattaa ottaa tankki täyteen.
– Tietysti jos haluaa varmistaa että Italian mafialle riittää niitä hallituksen lupaamia koronatukia, niin sitten voi tankata vasta huomenna, hän lisäsi.
Kansanedustaja Kike Elomaa (ps.) kirjoitti: “Ympäristö- ja ilmastoasiat ovat tietysti tärkeitä, mutta suomalaiset autoilijat eivät voi kantaa siitä vastuuta kohtuuttomasti. Todellisuus Suomen kaltaisessa maassa on se, että tavara ja ihmiset kulkevat kumipyörillä.”
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) nosti esiin vihreiden kansanedustajan Iiris Suomelan 2019 lopulla julkaiseman kommentin.
Suomela aloitti 2019 pohdiskelunsa toteamalla, että bensaveron korotus on “varsin tavallinen ja tylsä toimi”. :
https://twitter.com/iiris_suomela/status/1206871620213772288
Hän jatkoi toteamalla, että bensavero ei osu pahimmin köyhiin. “Mitä enemmän rahaa ihmisellä on, sitä enemmän rahaa hänellä on ajaa autolla” sekä “Monella kaikista köyhimmistä ei ole varaa omaan autoon.”
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) puntaroi tänään Iiris Suomelan ajatuksia.
“Lohdutus niille, joiden mielestä bensaveron korotus tuntuu liiaksi lompakossa. Eli kun sinä jo valmiiksi teet tuottavaa työtä, jolla maksetaan niiden eläminen jotka eivät tee, niin saat hallituksen mielestä kaikin mokomin maksaa vielä lisää!”
Lohdutus niille, joiden mielestä bensaveron korotus tuntuu liiaksi lompakossa. Eli kun sinä jo valmiiksi teet tuottavaa työtä, jolla maksetaan niiden eläminen jotka eivät tee, niin saat hallituksen mielestä kaikin mokomin maksaa vielä lisää! pic.twitter.com/BA03Yti54U
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) July 31, 2020
Tutkimus sen kertoi: hallituksen ilmastotoimet maksaa autoilija
Taloustutkimus selvitti tammikuussa perussuomalaisten pyynnöstä sitä, kuka maksaa ilmasto”talkoiden” viulut. Tulos oli karu.
– Tutkimuksen tuloksista nähdään, että se ryhmä, joka todennäköisesti joutuu ilmastotoimien maksajaksi on sitä porukkaa joka kulkee autolla työ- tai opiskelumatkansa ja asuu omakotitalossa. Ryhmässä on hyvin paljon kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajia. Myös moni sdp:n kannattaja autoilee töihin ja asuu omakotitalossa, totesi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm.
Suomen Uutiset kirjoitti tammikuussa, että ilmastotavoitteiden kustannuksia kompensoidakseen Marinin hallitus on väläyttänyt ”pienituloisten” tuloverotuksen alentamista. Tammikuun tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että jos veronkevennykset eivät kohdistu työmatkakustannuksiin, alennuksesta puolet menee niille, jotka pyöräilevät tai käyttävät joukkoliikennettä ja asuvat kerrostalossa, eli kompensaatio kohdistuisi niihin, jotka eivät muutenkaan joutuisi ilmastonmuutoksen hillinnän maksajiksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi tuolloin, että tuore tutkimus avaa hyvin hallituksen punavihreän ilmastopolitiikan seurauksia.
– Ilmastotalkoiden lasku lankeaa niille ihmisille, jotka tyypillisesti ovat perussuomalaisten, keskustan, kokoomuksen ja sosialidemokraattien äänestäjiä. Mutta lisälasku kompensoidaan ihmisille, jotka ovat enimmäkseen vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjiä. Hallituksen ilmastotoimet ovat siis näiden puolueiden kannalta täysin rationaalista politiikkaa. Keskustan kannalta se on kuitenkin täysin epärationaalista, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kuljetusyritykset Autoilun hinta Pasi Nieminen Petri Murto Tuomas Kosonen Minna Reijonen Autoilu Sanna Antikainen Pasi Holm Juho Eerola Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tutkimus selvitti: Autoilevat omakotitaloasujat joutuvat hallituksen ilmastotoimien maksajiksi

Suuren valiokunnan jäsen Lulu Ranne: “Hallituspuolueet jyräsivät perustuslakivaliokunnan, Marin käänsi selkänsä Suomelle”

Halla-aho: Polttoaineveron korotus on pelkkää rahastusta, suurten kaupunkien ulkopuolella ihmisillä ei ole mahdollisuutta vähentää autoilua

Juuso: Yritysten määräaikaista kustannustukea jatkettava – ”Lapin matkailu pelastettava täystuholta”

Tavio: EU-elvytyspaketti keskustan käsissä

Uudenmaan kunnat tyrmäävät ruuhkamaksut – Purra: Kyseessä olisi jälleen uusi vero

Tavio muistutti päästövähennystavoitteiden kanssa intoilevaa ministeri Harakkaa: Hallitus on jo tehnyt historiallisen suuret polttoaineveron korotukset

Mäkynen: Biokaasuautoiluun panostamalla lisää kotimaisia työpaikkoja

Koronarokotteiden niukka saatavuus ja suuri kysyntä luomassa suuren ongelman: Mafia voi iskeä silmänsä “vuoden 2021 nestemäiseen kultaan”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää