Espanjan vaalit täynnä kysymysmerkkejä, mutta yksi asia näyttää varmalta – aiemmin lilliputin kokoinen Vox noussee parlamenttiin
Ensi sunnuntaina pidettävät Espanjan parlamenttivaalit ovat monella tapaa arvaamattomat vaalit. Sementoitunut kaksipuoluejärjestelmä on murentunut. Vaaleista arvellaan muodostuvan Ruotsin mukaiset blokkivaalit.
Ainoastaan yksi asia on melkoisen varmaa: uudeksi parlamenttipuolueeksi nousee oikeistolainen Vox-puolue. Viime vaaleissa kesällä 2016 Vox saalisti 0,2 prosentin ääniosuuden. Se tarkoitti hieman yli 47 000 ääntä. Nyt eri kannatusmittaukset povaavat puolueelle 10-12 prosentin äänimäärää.
Puolue voi siten saavuttaa noin 30 parlamenttipaikkaa 350-paikkaisesta parlamentista.
Vasemmisto- ja oikeistoblokki lähes tasoissa
Vaaleissa kisaavat vasemmisto- ja oikeistoblokki. Vasemmistoon lukeutuu sosialistinen työväenpuolue PSOE ja Podemos-puoluekoalitio. Oikeistoblokkia edustavat kansanpuolue PP, keskustaliberaalinen Ciudadanos ja oikeistopopulistinen Vox.
Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan blokkien kannatukset ovat lähes tasoissa. Vasemmistoblokki saalistaisi noin 42 prosenttia ja oikeistoblokki noin 46 prosenttia äänistä.
Vasemmisto voisi tarvittaessa turvautua enemmistöhallituksen saavuttamiseksi separatistisiin Katalonian puolueisiin. Nämä puolueet tuskin myisivät nahkaansa huokealla. Ne todennäköisesti vaativat lisää itsemäärämisoikeutta hallitustukensa vastineeksi.
Oikeistoblokki on sen sijaan jyrkästi kaikkea separatismia vastaan. Vaalit voivatkin kulminoitua juuri Espanjan eheyteen. Aiemmat vaalit ovat keskittyneet talousasioihin. Talousaiheiden jääminen paitsioon tuntuu oudolta huomioiden Espanjan 14,7 prosentin työttömyysasteen.
Epävarmoja äänestäjiä roppakaupalla
Kannatusmittauskyselyissä peräti 40 prosenttia haastatelluista ei osannut kertoa puoluekantaansa. Tiukassa kisassa näin suuri epävarmuustekijä voi keikauttaa valtatasapainon suuntaan jos toiseenkin.
Voxin nousu lisää tuloksen ennakoinnin vaikeutta. Oikeiston sisäinen valtatasapaino alkoi järkkyä pääministeri Mariano Rajoyn aikakaudella. Korruptioskandaalien vuoksi PP:n äänestäjät kääntyivät keskustaliberaalin Ciudadanosin taakse.
Ciudadanos nousi myös Katalonian itsenäisyyskistan vuoksi esille. Puolue oli viime vuoden alkupuolella hetken aikaa jopa maan suosituin puolue. Ciudadanos alkoi tuolloin flirttailla PSOE:n kanssa. Ciudadanosin äänestäjiä kaikkosi ripeästi Voxin taakse viime vuoden lopulla.
Hillitäkseen äänestäjäkatoa Ciudadanos teki selkeän pesäeron sosialisteihin ja liimautui nykyiseen oikeistoblokkiin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- PSOE PP (Espanja) Espanjan vaalit Ciudadanos VOX-puolue (Espanja) Katalonian itsenäisyys Podemos Blokkivaalit
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää