LEHTIKUVA
Espanjan ennenaikaiset vaalit johtivat poliittisen umpikujaan – enemmistöhallituksen muodostaminen erittäin vaikeaa
Espanja ajautui sunnuntain vaalien tuloksena jo yleiseurooppalaiseksi muodostuneeseen umpikujaan, jossa enemmistöhallituksen muodostaminen näyttäisi olevan yhä vaikeampaa maahan katsomatta. Oikeistolainen PP voitti vaalit mutta myös sosialistit menestyivät.
Espanjan aikaistetut parlamenttivaalit olivat oiva poliittinen veto sosialistien johtajalta ja pääministeri Pedro Sánchezilta. Oikeiston toukokuinen voittokulku alue- ja paikallisvaaleissa jäi nyt vaimeaksi.
Vaalien kiistaton voittaja on kuitenkin oikeistolainen Partido Popular, jonka ääniosuus nousi Politicon mukaan edellisvaaleista yli 10 prosenttiyksikköä ja oli nyt 33,1 prosenttia. Tulos tarkoittaa 136 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa.
Pääministeri Sánchezin Espanjan sosialistinen työväenpuolue nosti sekin hieman yllättäen ääniosuuttaan ja sai 31,7 prosenttia äänistä sekä 122 paikkaa parlamentissa.
Hallitusvaihtoehdot vähissä
Laitaoikeistoon lasketun Vox-puolueen lähes kirkossa kuulutettu vaalivoitto kääntyi tappioksi ja se sai 12,4 prosenttia äänistä ja 33 paikkaa. Näin etukäteen uumoiltu PP:n ja Voxin enemmistöhallitus jäi haaveeksi.
Neljänneksi ylsi vasemmistoliittouma Sumar 12,3 prosentin ääniosuudella 31 paikalla.
PP:n johtaja Alberto Núñez Feijóo ilmoitti yöllä pyrkivänsä muodostamaan maahan vähemmistöhallituksen. Jos sosialistit mielivät pysyvänsä vallassa, se taas vaatinee haastavaa yhteistyötä baskien ja katalaanien separatistien kanssa. Uudet vaalit on mahdollinen vaihtoehto pattitilanteessa.
Äänestysprosentti oli niukasti yli 70 ja neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisissä parlamenttivaaleissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- paikallis- ja aluevaalit parlamentin enemmistö Espanjan parlamenttivaalit 2023 katalaanit baskit Sumar Espanjan sosialistinen työväenpuolue Partido Popular Alberto Núñez Feijóo uudet vaalit umpikuja vähemmistöhallitus PSOE VOX-puolue (Espanja) Pedro Sánchez
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pakolaiskriisi on täällä taas – Välimeren ylittää yli 2 000 laitonta siirtolaista vuorokaudessa ja luvut lähestyvät vuoden 2015 tasoa
EU-parlamentin pääneuvottelija: Jäsenmaiden on pian pakko ottaa vastaan pakolaisia ja siirtolaisia
Italian senaatti hyväksyi Giorgia Melonin tiukat maahanmuuttolait – hallitus haluaa panostaa kotimaiseen työvoimaan
Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Lähes puolet ranskalaisista haluaa lopettaa maahanmuuton kokonaan – naisten osuus jopa 53 prosenttia
Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan 48 % ranskalaisista kannattaa nollamaahanmuuttoa, olipa se sitten laillista tai laitonta. Luku on 7 prosenttia korkeampi kuin edellisessä kyselyssä, joka tehtiin lokakuussa 2021.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Uusimmat
Mauri Peltokangas: ”Vaaleissa mennään täysillä maaliin saakka”
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää