LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Eritrean diktatuurihallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat yhteen Ruotsissa – poliisi otti kiinni yli 100 tappelijaa
Maahanmuuttajat eivät uudessa kotimaassaan välttämättä pääse eroon lähtömaansa erimielisyyksistä. Näin kävi, kun Eritrean diktatuurihallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat viime viikonloppuna yhteen Tukholman Husbyssä. Poliisi otti talteen reippaat 100 joukkotappeluun osallistunutta.
Viime lauantaina Eritrean diktatuurihallinnon puolustajat kokoontuivat juhliin kunnan vapaa-ajantiloihin Tukholman Husbyssä. Tilaisuus herätti vahvoja tunteita jo ennakolta nykyhallinnon vastustajissa, jotka kokoontuivatkin paikalle protestoimaan tilaisuutta. Tilanne oli heti alkuun sekava:
– Paikalla oli paljon väkeä ja monilla oli maski naamallaan, enkä tiennyt mihin joukkoon he kuuluivat. Itsekin menin aluksi väärälle puolelle, kuvailee alkuperäisen kotimaansa diktatuuria vastustava opettaja Kiflay Belay.
Poliisi oli varautunut joukkotappeluun
Tilanne oli kahden eritrealaisjoukon välillä hetken suunsoiton tasolla mutta eskaloitui väkivaltaisuuksiksi tunnin sisällä. Poliisi saapui paikalle runsaslukuisena, mukanaan myös joukkojenhallinnan erikoisyksikkö. Virkavalta joutui käyttämään tappelevien osapuolten hillitsemiseen patukoita sekä pippurisumutetta.
Poliisi otti sekasorron keskeltä kiinni 105 henkilöä. Viisi henkilöä pidätettiin myöhemmin epäiltynä mellakoinnista ja yksi epäiltynä pahoinpitelystä. Heidät on päästetty vapaalle jalalle, mutta tapahtumien selvittely jatkuu.
”Eritrea ei ole kuin Ruotsi”
Eritrea on The Economist-julkaisun demokratian ”huonoimmuusindeksissä” sijalla 153. Huonoin valtio on sijalla 167. Presidentti Elias Afewerki pitää itsevaltaisen tiukasti kiinni sekä lainsäädäntö- että tuomiovallasta. Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan Eritreassa ”hallinto ei perustu lakiin”.
– Eritrea ei ole samassa mielessä demokratia kuin Ruotsi. Eritrea on nuori valtio, 30 vuotta vanha, eikä demokratiaa rakenneta yhdessä yössä, toteaa maan nykyhallintoa puolustava Kesete Mekonen.
Hän oli mukana väkivaltaan päättyneissä juhlissa ja tuli Ruotsiin jo 1980-luvulla välttääkseen kutsun Etiopian armeijaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lainsäädäntövalta demokratiaindeksi sekasorto patukka pippurisumute diktatuurin vastustaja hallinnon kannattaja Kesete Mekonen Elias Afewerki Kiflay Belay eskalaatio väkivaltaisuudet joukkotappelu diktatuuri tuomiovalta Husby joukkojenhallinta Eritrea Tukholma Demokratia Mellakointi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Liberaali maahanmuuttopolitiikka kylvää tuhoa Pohjoismaissa – ”Ongelmat eivät poistu vaikenemalla”
Yksi kuoli ja yksi haavoittui vaikeasti ammuskelussa Pohjoismaiden suurimmassa kauppakeskuksessa – ampujaksi epäilty on 15-vuotias
Immonen: Maahanmuuttajarikollisten hyysäämisen on loputtava – ”Katujengirikollisuuteen puututtava järein keinoin”
Ruotsidemokraatit haluavat perheen vastuuseen turvapaikanhakijoiden laittomuuksista: Oleskelulupa pois ja karkotuksen syyksi myös epäsosiaalinen elämäntapa
Ruotsin pääministeri: Epäonnistunut kotouttaminen on luonut rinnakkaisyhteiskuntia
Epäluottamus poliittisten ryhmien välillä puhkesi yhteenotoksi Senegalin parlamentissa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.