Artikkeli kuva

heikki saukkomaa lehtikuva

Erikoinen käänne eduskunnassa – laittomasti maassa olevien terveydenhoidon laajentaminen estyy?

09.03.2015 |18:46

Jääkö istuvalta eduskunnalta sittenkin säätämättä laittomasti maassa olevien terveyspalvelujen laajentamista koskeva laki? Näin näyttää käyvän, sillä lakiesitys pantiin tänään yllättäen pöydälle, eikä se ehdi toiseen käsittelyyn, ellei eduskuntaa kutsuta ylimääräiseen istuntoon. Tämä ei ole todennäköistä.

Jälleen yksi kaatunut hallituksen hanke?

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) on ajanut paperittomien terveydenhuoltoa koskevaa lakia voimallisesti eteenpäin. Lakiesitys oli tänään maanantaina ns. ensimmäisessä käsittelyssä. Kari Rajamäki (sd.) esitti tänään yllättäen eduskunnassa lakiesityksen pöydälle panoa ja käsittelyn siirtämistä perjantain 13.3 istuntoon. Hanna Mäntylä (ps.) kannatti pöydälle panoa, eikä kukaan hallituksen riveistä vastustanut tätä.

Lakiesityksen ensimmäinen käsittely jatkuu perjantaina, mutta se ei näillä näkymin ehdi toiseen käsittelyyn lainkaan, sillä ensimmäisen ja käsittelyn ja toisen käsittelyn välissä on oltava kaksi eduskuntapäivää. Eduskuntakausi päättyy kuitenkin jo lauantaina 14.3. Jos hallitus haluaa saada oman esityksensä läpi, on sen kutsuttava eduskunta koolle ylimääräiseen istuntoon seuraavalla viikolla.

Perussuomalaiset antoi lakiesitykselle jo sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lakiesitykselle rajut moitteet ja esitti lain hylkäämistä. Perussuomalaisten mukaan olisi kestämätöntä laajentaa käytännössä maksutonta terveydenhuoltoa koskemaan henkilöitä, jotka ovat maassa laittomasti. Ristiriita on erityisen jyrkkä siksi, koska suomalaiset veronmaksajat hoitavat itse terveydenhoidostaan aiheutuvat kustannukset ulosoton uhalla.

Uusi laki olisi laajentanut hoidon koskemaan muun muassa laittomasti maassa olevien syöpähoitoja. Syöpää sairastava henkilö voisi tulla maahan viisumilla, hävittää sitten paperinsa ja hakeutua sitten terveydenhuollon piiriin. Hoitojen aikana hänelle olisi käytännössä pitänyt turvata hoidon lisäksi muun muassa asuminen, toimeentulo, lääkekustannukset ja tulkkauspalvelut. Perussuomalaisten mukaan laki olisi avannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut.

Perussuomalaisten hallintovaliokunnan ryhmä puolestaan näki esityksessä vaarana sen, että laki olisi toiminut vetovoimatekijänä erikoissairaanhoitoa vaativille potilaille, jotka on otettava julkisen sairaanhoidon jonoon vaikka hoidettavia olisi omastakin takaa. Tämä olisi perussuomalaisten mukaan kuormittanut merkittävästi suomalaisia veronmaksajia ja kuntien taloutta.

Suomessa arvioidaan asuvan laittomasti 3000-7000 henkilöä. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan.

Matias Turkkila


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää