Vasemmistoliitto ja sen edeltäjäpuolueet SKP ja SKDL on perinteisesti katsottu työväenluokan asemaa edistäväksi kansanliikkeeksi.
Työn tekemisestä ammennetaan voimaa myös vasemmiston marssilauluissa, niistä vanhimmassa ja tunnetuimmassa viisussa Työväen marssi lauletaan mahtipontisesti Työ kättemme se hengenkin on ylevätä työtä, työ tehty kourin jäntevin voi poistaa hengen yötä.
Vasemmistoliiton identiteetti työväen puolueena perustuu sosialistiseen ideologiaan ja historialliseen rooliin työväenliikkeen kyljessä.
Imagotasolla mielikuvaa duunaripuolueesta pidetään yhä yllä, vaikka 2020-luvulla vasemmistossa puhaltavat uudet tuulet.
Vasemmistoliitto ajaa perustuloa
Tänä päivänä vasemmistoliitto kannustaa terveitä työikäisiä ihmisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa, jopa puoluejohtonsa suulla.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela tunnusti avoimesti asian Helsingin Sanomien vaalitentissä, missä kysyttiin, onko oikeudenmukaista muita kohtaan, että Suomessa terve ihminen voi elää pysyvästi sosiaalitukien varassa.
Koskela vastasi kyllä.
Linjausta on paheksuttu sosiaalisen median palstoilla, mutta Koskela itse ei ole kritiikistä hätkähtänyt, vaan hän jopa suostui pohjustamaan linjaustaan Iltalehdelle, joka kysyi asiasta.
– En moralisoi niitä ihmisiä, jotka tukia käyttävät, Koskela sanoi, joskin pehmentäen kommenttiaan tarkentaen, että hän ei ole esittänyt näkemystä, jonka mukaan sosiaaliturvalla elämisen pitäisi olla kannattavampaa kuin työnteko.
Koskelan mukaan Suomen sosiaaliturvajärjestelmää pitäisi uudistaa ottamalla käyttöön niin sanottu perustulo eli sosiaalituki, jossa kaikille kansalaisille maksetaan säännöllisesti ja ehdoitta rahaa toimeentuloa varten.
Presidentti Niinistökin ärähti ideologisesti työttömille
Koskelan kanta siitä, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä, tuntuu käsittämättömältä tilanteessa, jossa Suomella on takanaan yli 15 vuotta olematonta talouskasvua.
Suomen valtion budjetti on tänä vuonna 12,2 miljardia alijäämäinen. Hallitus pyrkii laajalla keinovalikoimalla vakauttamaan julkista taloutta ja hillitsemään velkaa. Talouden vahvistamiseen tarvitaan myös mahdollisimman monen työkykyisen työpanosta, eikä ”chillailuun” rohkaiseminen näyttäydy kovin reilunakaan muita veronmaksajia kohtaan.
Myös presidentti Sauli Niinistö on ärähtänyt ilmiöstä, jossa ihmiset kuvailevat olevansa ”ideologisesti työttömiä”. Niinistö nosti aiheen esille jo presidenttikautensa alussa puhuen tuolloin ”oleskeluyhteiskunnasta”.
Niinistön mukaan jokaisen tulisi ymmärtää, ettei kenenkään pitäisi tietoisesti tahallaan – jos itse voi vaikuttaa asiaan – laiminlyödä velvollisuutta olla mukana työelämässä, tai ainakin velvollisuutta pitää huolta itsestään.
Helsingin valtuutettu karttaa työn tekemistä
Kuntavaaleissa vasemmistoliiton riveistä Helsingin valtuustoon nousi sosiaalisessa mediassa toimiva aktivisti ja ideologiseksi työttömäksi asemoitunut Anna Tuuva.
Kolmekymppinen Tuuva on lopettanut opiskelun ja hän jäi vapaaehtoisesti työttömäksi. Tuuva kokee perinteisen työ- ja opiskeluelämän itselleen sopimattomaksi.
Tuuva ajattelee, että työsuhde on usein toksinen valtasuhde, jossa työnantaja käyttää työntekijää hyväkseen.
– Miksi tekisit superraskasta työtä pienellä palkalla ja antaisit elämäsi sille ja et saa siitä mitään, Tuuva pohdiskelee.
PS suosituin puolue työväestön keskuudessa
Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on vuosikymmenten aikana rakennettu työllä ja yrittämisellä. Perussuomalaisten hallitusvastuun aikana eri tavoin edistetään työn vastaanottamisen kannattavuutta ja kannustinloukkujen purkamista.
Suomalaisen työn puolustaminen on huomattu myös työelämägallupeissa. Esimerkiksi Suomen yrittäjien aiemmassa kyselyssä perussuomalaiset on suosituin puolue työelämässä olevien keskuudessa.
Kansanedustaja Miko Bergbom linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kommentit voit katsoa Bergbomin julkaisemalla videolla.