LEHTIKUVA
Ennennäkemätön kilpajuoksu käynnissä koronalääkkeen kehittämiseksi – ensimmäiset testit jo käynnissä Covid-19 -tautiin sairastuneilla
Koronavirus leviää maailmalla kovaa vauhtia mutta ennenäkemättömässä vauhdissa on myös Covid-19-tautiin tehoavien lääkkeiden ja rokotteen kehitystyö. Nopeiten käyttöön saadaan jo olemassaolevat valmisteet, jotka on kehitetty koronavirustaudin kaltaista oireyhtymää vastaan. Ensimmäiset potilaskokeet ovat jo käynnissä.
Vaikeasti sairaita, koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavia potilaita hoidetaan jo lääkkeellä, joka estää viruksen lisääntymisen keuhkosoluissa. Remdesivir on lääke, joka itse asiassa on kehitetty Ebola-viruksen aiheuttaman verenvuotokuumeen taltuttamiseksi.
Ebola-lääke tehoaa koronaviruksiin
Remdesivir ei ole virallisesti hyväksytty lääke mutta sitä on käytetty ”inhimillisistä syistä”, koska Covid-19-tautiin ei ole olemassa lääkettä. Muutaman päivän koejakson jälkeen on liian aikaista raportoida tuloksista.
– Se tiedetään, että koeputkessa Remdesivir tepsii SARS-CoV-2-virukseen ja sen sukuisiin, toteaa professori Anders Sönnerborg Ruotsin radiossa.
Vasta-aine peräisin parantuneilta
Hollantilaiset tutkijat ovat löytäneet vasta-aineen, jota voitaisiin käyttää SARS-CoV-2-virusta vastaan. Vasta-aine kiinnittyy virukseen, neutraloi sen ja estää siten tulehduksen leviämisen. Alustavat tulokset ovat peräisin koeputkesta.
– Jos vasta-aine toimii, se on lääke, ehdottomasti, sanoo immunologian dosentti Mattias Forsell.
Tehokkaan lääkkeen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin useampia vasta-aineita, sillä virus muuntuu jatkuvasti. Nopein keino vasta-aineiden löytämiseksi on käyttää Covid-19 -sairaudesta parantuneiden henkilöiden veriplasmaa.
– Potilas saa siis lääkkeenä vasta-aineita, joita joku toinen henkilö on valmistanut, dosentti Forsell selventää.
400 lääketutkimusta käynnissä
Maailmalla on menossa satoja tutkimuksia lääkkeen löytämiseksi koronavirusta ja sen aiheuttamaa tautia vastaan. Ruotsin Lääketeollisuuden Keskusliiton (LIF) 18.3. päivätyn selvityksen mukaan eri puolilla maailmaa on käynnissä 400 kliinistä koetta, joissa testataan mahdollista Covid-19-tautiin tehoavaa lääkettä.
Kyse on ihmiskokeista, joita tehdään lääkkeillä, jotka on kehitetty samankaltaisia tauteja vastaan. SVT:n mukaan kokeissa käytetään muun muassa tunnettuja HIV-lääkkeitä, malarian ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita sekä laajavaikutteisia viruslääkkeitä.
40 rokotetta kehitteillä
Rokotetutkimuksia on käynnissä nelisenkymmentä. Niistä pisimmällä on amerikkalainen Moderna-projekti, joka aloitti kliiniset testaukset tällä viikolla. Kehittäjän mukaan rokote on valmis vuoden sisällä.
Jos virallista hyväksymisprotokollaa kuitenkin alleviivataan oikein viimeisen päälle, rokote on laajassa julkisessa käytössä vasta kolmen-viiden vuoden kuluttua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viruslääke malaria HIV LIF vasta-aine Mers Ebola-virus Remdesivir SARS-CoV-2 Covid-19 rokote SARS koronavirus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Somekuva näytti THL:n huonossa valossa, faktantarkistaja väittää vahingolliseksi, vaikka tiedot ovat aivan oikein
Tutkijat varoittavat: Ensi talvena korona voi palata entistäkin kovempana
Korean koronapotilas n:o 31 ei suostunut testiin – tartutti satoja
Suomessa koronaa testataan pihistellen: Omalla rahallakaan ei välttämättä pääse – sairastuneiden todellista määrää ja sijaintia jo lähes mahdotonta tietää
Suomeen poikkeusolot – koulut kiinni, rajat kiinni, ihmiskontaktit rajataan minimiin koronan leviämisen estämiseksi
Koronarokotteesta tulossa geopolitiikan ase – rokotteen ensimmäinen jakelija voi sanella ehtonsa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää