LEHTIKUVA
Ennennäkemätön kilpajuoksu käynnissä koronalääkkeen kehittämiseksi – ensimmäiset testit jo käynnissä Covid-19 -tautiin sairastuneilla
Koronavirus leviää maailmalla kovaa vauhtia mutta ennenäkemättömässä vauhdissa on myös Covid-19-tautiin tehoavien lääkkeiden ja rokotteen kehitystyö. Nopeiten käyttöön saadaan jo olemassaolevat valmisteet, jotka on kehitetty koronavirustaudin kaltaista oireyhtymää vastaan. Ensimmäiset potilaskokeet ovat jo käynnissä.
Vaikeasti sairaita, koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavia potilaita hoidetaan jo lääkkeellä, joka estää viruksen lisääntymisen keuhkosoluissa. Remdesivir on lääke, joka itse asiassa on kehitetty Ebola-viruksen aiheuttaman verenvuotokuumeen taltuttamiseksi.
Ebola-lääke tehoaa koronaviruksiin
Remdesivir ei ole virallisesti hyväksytty lääke mutta sitä on käytetty ”inhimillisistä syistä”, koska Covid-19-tautiin ei ole olemassa lääkettä. Muutaman päivän koejakson jälkeen on liian aikaista raportoida tuloksista.
– Se tiedetään, että koeputkessa Remdesivir tepsii SARS-CoV-2-virukseen ja sen sukuisiin, toteaa professori Anders Sönnerborg Ruotsin radiossa.
Vasta-aine peräisin parantuneilta
Hollantilaiset tutkijat ovat löytäneet vasta-aineen, jota voitaisiin käyttää SARS-CoV-2-virusta vastaan. Vasta-aine kiinnittyy virukseen, neutraloi sen ja estää siten tulehduksen leviämisen. Alustavat tulokset ovat peräisin koeputkesta.
– Jos vasta-aine toimii, se on lääke, ehdottomasti, sanoo immunologian dosentti Mattias Forsell.
Tehokkaan lääkkeen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin useampia vasta-aineita, sillä virus muuntuu jatkuvasti. Nopein keino vasta-aineiden löytämiseksi on käyttää Covid-19 -sairaudesta parantuneiden henkilöiden veriplasmaa.
– Potilas saa siis lääkkeenä vasta-aineita, joita joku toinen henkilö on valmistanut, dosentti Forsell selventää.
400 lääketutkimusta käynnissä
Maailmalla on menossa satoja tutkimuksia lääkkeen löytämiseksi koronavirusta ja sen aiheuttamaa tautia vastaan. Ruotsin Lääketeollisuuden Keskusliiton (LIF) 18.3. päivätyn selvityksen mukaan eri puolilla maailmaa on käynnissä 400 kliinistä koetta, joissa testataan mahdollista Covid-19-tautiin tehoavaa lääkettä.
Kyse on ihmiskokeista, joita tehdään lääkkeillä, jotka on kehitetty samankaltaisia tauteja vastaan. SVT:n mukaan kokeissa käytetään muun muassa tunnettuja HIV-lääkkeitä, malarian ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita sekä laajavaikutteisia viruslääkkeitä.
40 rokotetta kehitteillä
Rokotetutkimuksia on käynnissä nelisenkymmentä. Niistä pisimmällä on amerikkalainen Moderna-projekti, joka aloitti kliiniset testaukset tällä viikolla. Kehittäjän mukaan rokote on valmis vuoden sisällä.
Jos virallista hyväksymisprotokollaa kuitenkin alleviivataan oikein viimeisen päälle, rokote on laajassa julkisessa käytössä vasta kolmen-viiden vuoden kuluttua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viruslääke malaria HIV LIF vasta-aine Mers Ebola-virus Remdesivir SARS-CoV-2 Covid-19 rokote SARS koronavirus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Somekuva näytti THL:n huonossa valossa, faktantarkistaja väittää vahingolliseksi, vaikka tiedot ovat aivan oikein
Tutkijat varoittavat: Ensi talvena korona voi palata entistäkin kovempana
Korean koronapotilas n:o 31 ei suostunut testiin – tartutti satoja
Suomessa koronaa testataan pihistellen: Omalla rahallakaan ei välttämättä pääse – sairastuneiden todellista määrää ja sijaintia jo lähes mahdotonta tietää
Suomeen poikkeusolot – koulut kiinni, rajat kiinni, ihmiskontaktit rajataan minimiin koronan leviämisen estämiseksi
Koronarokotteesta tulossa geopolitiikan ase – rokotteen ensimmäinen jakelija voi sanella ehtonsa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää