Vuonna 2017 ihmiskuntaa järisytti #metoo. Maailman sorretuksi tunteneet etuoikeutetut riensivät etsimään todistuksia itseensä kohdistuneista seksuaalisista ja muista väärinkäytöksistä. Törkeyksiä löytyikin ja rikolliset saivat ansaitsemansa.
Varsinaisen henkisen kotinsa woke löysi yliopistoista, joissa riennettiin akateemista varttia nopeammin perustamaan urakalla erilaisia oppituoleja. Valkoisen heteromiehen aiheuttamaa yhteiskunnan vääristymää piti analysoida, laatia korjausehdotuksia ja esittää vaatimuksia.
Woke siis tarkoittaa valveilla olemista ja tiedostavaa asennetta. Woke-henkilön on herkästi aistittava maailman epäoikeudenmukaisuudet, rasismi sekä patriarkaalisen järjestelmän vinoumat länsimaisessa demokraattisessa yhteiskunnassa. Muun tyyppisissä yhteiskunnissa epäkohtia on ilmeisesti vähemmän.
Go woke go broke
Woken alamäki kiihtyi kaksi vuotta sitten, kun amerikkalainen Silicon Valley Bank kaatui – ainakin osittain woke-henkisyyden takia. Tuhon jo häämöttäessä yhtiön riskienhallinnan päällikkö oli kunnostautunut woke-agendojen parissa. Diversiteetti ja inklusiivisuus eivät kuitenkaan antaneet suojaa tavanomaisilta taloudellisilta ongelmilta.
Viime syksyn vaalikampanjassaan presidentti Donald Trump ilmoitti, että se on nyt ”end of wokeness”. Ja niinhän ainakin vaalituloksen mukaan kävikin. Trump ilmoitti lopettavansa amerikkalaiskouluissa päntätyt ”sukupuolinormit ja rakenteellisen rasismin”.
Pelon aika on ohitse
Amerikkalaismedian mukaan Trump todellakin pisti omalla persoonallisella tavallaan pisteen demokraattien vaalistrategian ytimeen kuuluneelle woke-touhotukselle. Tavan amerikkalaiset kokivat kolumnisti Bernard Goldbergin mukaan, että heidän puolellaan on viimein ”ristiretkeilijä”, joka on matkalla Valkoiseen taloon.
– Onko Trumpin voitto merkki valtavasta kulttuurimuutoksesta Yhdysvalloissa? On vielä liian aikaista sanoa, mutta tästä voimme olla varmoja: amerikkalaiset ovat väsyneitä pelkäämään mielipiteen, ajatuksen tai idean ilmaisemista – jota joku saattaisi pitää loukkaavana.