LEHTIKUVA
Energiatekniikan professori varoittaa kasvavista omavaraisuusvaatimuksista: Sähkön vientikiellot voivat johtaa tuontikieltoihin ja kauppasotaan
Markkinatalous sähköpörsseineen on luonut hirviön, johon imperialistinen Venäjä puhaltaa puhtia parhaan kykynsä mukaan. Ratkaisut sähköhelvettiin ovat löydettävissä, jos katse pysyy pallossa. Sähkökaupan rajoittaminen ei kylläkään ole hyvä idea, toteaa sähkötekniikan professori Dagens Nyheterissä.
Jos jokainen maa Euroopassa olisi pitänyt huolta energiaomavaraisuudestaan, nykyisen kaltainen shokki olisi pahaa unta vain. Omavaraisuus tarkoittaa sitä, että energian erilaisia tuotantomuotoja sekä raaka-aineita on käytettävissä niin paljon, että niistä muodostuu reservi, jos jokin tuotannon elementeistä sattuisi sakkaamaan.
Tämä olisi erittäin kallista ja tarkoittaisi varautumista tilanteeseen, jossa sateet jäävät vähäisiksi ja sitä myöten vesivoima. Tuuli olisi heikkoa läpi vuoden, aurinko pilvessä kaiken aikaa ja vielä ydinvoiman tuotannossakin ongelmia. Ja koko ajan kylmää kuin naapurin helvetissä.
Kaupassa on etunsa
Sähkökaupassa on kristallin kirkkaat etunsa: sähköä voidaan siirtää eri alueiden välillä, koska pahin mahdollinen tuotantovaje ei toteudu samaan aikaan kaikkialla, muistuttaa Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun sähkötekniikan professori Lennart Söder.
– Jos meillä on sähköä ja kieltäydymme myymästä sitä muille, niin kannattaa miettiä, millaisia reaktioita se herättäisi. Voi olla, että emme sitten voisi vastaavasti ostaa jotakin itse tarvitsemaamme. Sitä kutsutaan kauppasodaksi.
Professori Söder näkee valoa energiatunnelin päässä sitten, kun sähkön varastointiin liittyvät ongelmat on ratkaistu. Söderin mukaan se tarkoittaa huomattavan lisätuulivoiman avulla tuotettavaa varastoitavaa vetyä sekä vankkaa sähköautokantaa, joiden akkuihin energiaa osaltaan voi varastoida.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön vienti ja tuonti Lennart Söder sähkön varastointi sähköpörssi Nord Pool vety energiaomavaraisuus akku sähköpula sähkön hinta sähköntuotanto Kauppasota Aurinkoenergia Vesivoima Ydinvoima sähköauto Tuulivoima Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Energiakriisi kurittaa kansalaisia – missä viipyvät hallituksen todelliset toimet kriisiin vastaamiseksi?
Purra: Energiakriisin perussyihin on puututtava – ”Pussi päässä harjoitettu ja todellisuutta pakeneva ilmastopolitiikka”
Purra saa päivittäin yhteydenottoja energian hintojen vuoksi hädässä olevilta kansalaisilta: ”Talvi on tulossa, mutta monet pohtivat jo, täytyykö lämmitys lopettaa”
Porin Tahkoluodon voimalaitoksen käyttöönotto selvitettävä
Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä
Professori sähkökriisistä: Poliitikot eivät osaa ottaa luonnonlakeja huomioon
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää