

LEHTIKUVA
Energiakriisin juuret ovat syvemmällä kuin Ukrainassa – nollapäästötavoite kaiken taustalla
Polttoaineet maksavat Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Energian hintapiikki ei ole pelkästään sodan takia Venäjään kohdistuvien pakotteiden aiheuttama, vaan taustalla on “vihreä” politiikka, joka pyrkii kaikin keinoin eroon fossiilisista polttoaineista, mutta samalla vierastaa ydinvoimaa.
Polttoaineiden hinnat ovat nousseet kaikkialla maailmassa. Raakaöljyn barrelihinta ei ole ollut näin korkealla 14 vuoteen. Kaasun hinta puolestaan on 10-15 kertaa normaalia korkeammalla tasolla.
Liberaaleille taloustieteilijöille energian hintojen jyrkän nousun selitys on yksinkertainen: kaikki johtuu siitä, että Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Nord Stream 2 -kaasuputkiprojekti on peruutettu ja venäläisen öljyn ostamista on rajoitettu.
Mutta todellisuudessa energiakriisin juuret ovat syvemmällä kuin Ukrainassa, kirjoittaa James Woudhuysen, joka toimii London South Bank -yliopistoston työelämäprofessorina erikoisalueinaan talouden ennustaminen ja innovaatiot.
Euroopalla on paha kaasuriippuvuus
Kaasun hinnan nousu iskee sitä kipeämmin mitä riippuvaisempi maa on kaasusta. Monen Euroopan maan kodeissa kaasu on pääasiallinen liesien ja lämminvesivaraajien polttoaine. Kotitalouksien lisäksi kaasua käytetään teollisuudessa, maataloudessa, sähkön tuotannossa ja ajoneuvojen polttoaineena.
EU-maissa käytetystä maakaasusta noin 40 prosenttia tulee Venäjältä. Euroopan eri maiden riippuvuudessa maakaasusta ja varsinkin venäläisestä maakaasusta on suuria eroja. Ehkä pahin riippuvuus Venäjän kaasusta on Saksalla.
Suomeen tuotavasta öljystä noin kaksi kolmasosaa tulee Venäjältä. Lähes kaikki Suomessa käytetty maakaasu on venäläistä. Kaukolämmön ja sähkön tuotannossa maakaasu voidaan korvata muilla energialähteillä, mutta kaasua käytetään myös kemianteollisuudessa, jossa sen korvaaminen voi olla vaikeaa, kertoo Energiateollisuus.
Sodan varjolla kohti hiilineutraaliutta
Kansainvälinen energiajärjestö IEA on laatinut kymmenen kohdan suunnitelman, jonka tarkoituksena on vähentää Euroopan riippuvuutta Venäjän fossiilisista polttoaineista. Ehdotettuihin toimenpiteisiin kuuluvat tuuli- ja aurinkoenergian lisärakentaminen, rakennusten lämpöeristysten parantaminen, lämpöpumppujen hankkiminen ja rakennusten sisälämpötilan alentaminen.
– Sellaista kriisiä ei olekaan, jota kansainvälinen eliitti ei käyttäisi rakkaan hiilineutraalisuustavoitteensa edistämiseen, James Woudhuysen kirjoittaa.
Itse asiassa monet IEA:n nyt esittämät toimenpiteet olivat jo mukana energiajärjestön vajaa vuosi sitten julkaisemassa Roadmap to Net Zero by 2050 -raportissa. Kyse on siis siitä, että hiilineutraalisuuteen pyritään keinolla millä hyvänsä. Tällä kertaa Venäjän sodan varjolla.
Suomessakin vaaditaan “letkujen irrottamista” Venäjästä
Suomessa vallitsee suuri yhteisymmärrys siitä, että Suomen ja muun Euroopan on katkaistava riippuvuutensa venäläisestä energiasta. Jopa vihreät kehuivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon Facebook-päivitystä, jossa hän kirjoitti, että “jos ‘vihreän siirtymän’ on tapahduttava, se tapahtukoon sitten tässä kohdassa, pakon edessä.”
Samaan aikaan dieselin ja bensan hinnat ovat nousseet Suomessa selvästi yli kipurajan. Polttoaineen kallis hinta huoltoasemalla on helpompi hyväksyä Ukrainassa käytävän sodan aiheuttamaksi kuin Suomen hallituksen politiikasta johtuvaksi.
Vihreiden hysteria fossiilisista polttoaineista
Professori Woudhuysen muistuttaa kuitenkin, että öljyn ja kaasun hinnannousu johtuu paljon suuremmassa määrin siitä, että niiden tuotantoon tehdyt investoinnit ovat vähentyneet. Sotien repimään Lähi-itään ei ole enää uskallettu investoida.
Myös koronapandemia ja vihreiden hysteerinen suhtautuminen fossiilisiin polttoaineisiin ovat vähentäneet sijoittajien halukkuutta pistää rahansa öljyyn ja kaasuun. Fossiilisiin polttoaineisiin tehtyjä investointeja on myös alettu pitää epäeettisinä.
Mutta fossiilisista luopuminen ei ole johtanut vastaavaan innostukseen yrittää löytää vaihtoehtoisia energianlähteitä. Länsimaiden johtajat eivät ole lähteneet ajamaan ydinvoiman lisäämistä ja uudenlaisen pienreaktoriteknologian kehittämistä.
Öljyn ja kaasun hinnannousu ei siis johtu pelkästään siitä, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, vaan siitä, että länsimaiden päättäjät ovat käytännössä julistaneet fossiiliset energianlähteet pannaan. Niiden tilalle päättäjät tarjoavat tuulivoimaloita, aurinkopaneeleja, hiilijalanjälkilaskureita ja paksumpia villapaitoja ihmisten päälle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- IEA nollapäästöt James Woudhuysen kaasu hiilineutraalisuustavoite Nord Stream 2 Öljy bensan hinta Fossiiliset polttoaineet Ydinvoima Ukraina Energiapolitiikka Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koko hallitus on sitoutunut ilmastopolitiikkaan, joka kurjistaa kansalaista ja heikentää kilpailukykyä – “Hallituksessa on puolueita, jotka ovat täysin sokean ilmastofanatismin kourissa”

Purra: Saksa korjaa energiapolitiikkansa virheitä, Suomikin pystyy siihen

Halla-aho huolissaan Suomen omavaraisuudesta: ”Letkujen irrottaminen Venäjästä näyttää vääjäämättömältä”

Dieselin ja bensan hinnat nousivat yli kipurajan – tästä ei selittämällä selviä

Tavio: Polttoaineiden arvonlisäveroa alennettava

Ranne: Ydinvoiman alasajo ja tuulivoimauskonto ovat ajaneet eurooppalaisen energiamarkkinan kuilun reunalle

Wihonen: Ymmärretäänkö räjähdysmäisesti nousevan polttoaineen hinnan vaikutukset yhteiskunnalle?

Polttoainevarkaudet yleistyvät nousevien hintojen myötä – nyt bensat viedään jo henkilöautonkin tankista

Tavio: Jakeluvelvoite keskeytettävä – dieselin hinta alas
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.