

Energiakriisi leviämässä Pohjoismaihin ja Intiaan – komissio tutkii sähkötukiaisten laillisuutta
Pohjoismaat saavat osansa Euroopan sähkökriisistä, sillä vesivarastot ovat tavanomaista niukemmat. Hiilivoiman käyttö on lisääntynyt varavoimanlähteenä. Saksassa yhdeltä voimalalta loppui hiili. Intiassa monen hiilivoimalan varastot riittävät enää pariksi päiväksi.
Energiakriisistä on tullut vauhdilla maailmanlaajuinen ongelma. Tuontiriippuvaiset maat joutuvat maksamaan yhä kovempia hintoja. Kiina määräsi valtionyhtiöidensä varmistamaan, ettei energiapula iske kotimaiseen sähköntuotantoon.
Euroopan vihreä akku rähmällään
Sähkön hinta Pohjoismaissa oli syyskuussa viisinkertainen vuoden takaiseen verrattuna, Bloomberg kirjoittaa. Tämä johtuu vesivoimaloiden vesivarastojen niukkuudesta. Elo- ja syyskuussa runsaat sateet täyttävät varastoja. Tänä vuonna sateet ovat jääneet vähäisiksi.
Bloombergin mukaan inflaatio raketoi. Se koskettaa kaikkia energiasyöpöstä teollisuudesta opiskelijoihin.
– Pohjoismaiden niukat vesivarannot ja Euroopan vähäiset maakaasuvarastot luovat yhdessä täydellisen myrskyn. Päälle tulevat vielä hiilen ja päästökaupan korkeat hinnat, Fortumin hinnoitteluvastaava Mats Persson toteaa.
– Tänä talvena ajatus, että olisimme Euroopan vihreä akku putoaa naamalleen, Skellefteå Kraftin analyytikko André Gustavsson kertoi.
Intiassa hiili loppumassa
Kiinan hiiliviennin rajoitukset ovat iskemässä Intiaan. Yli puolella maan hiilivoimaloista on hiilivarastoja enää vain pariksi päiväksi, Financial Times uutisoi.
Intian energiantuotannosta noin kaksi kolmasosaa tuotetaan hiilellä. Osuus on hieman noussut parin vuoden takaisesta määrästä. Välittömiä uhkia ovat laajat sähkökatkot, raju sähkön hinnan nousu tai voimalayhtiöiden kannattavuuden romahtaminen.
Tukiaispolitiikka EU:n syynissä
Espanjan hallituksen mukaan jotkut voimalayhtiöt ovat saaneet tuottoja kuin taivaan lahjana. Tästä syystä valtio on aikeissa kerätä näiltä yhtiöiltä peräti kolmen miljardin euron lisäverot. Verotuotot käytettäisiin kuluttajien sähkölaskujen kompensointiin.
FT:n mukaan Euroopan komissio tutkii yhtiöiden väitteitä, joiden mukaan lisäverot ovat Euroopan sähkömarkkina- ja kilpailulain vastaisia. Lisävero kohdistuisi yhtiöiden mukaan epäoikeudenmukaisesti tiettyihin yhtiöihin ja tietylle toimialalle.
Mikäli komissio toteaa Espanjan järjestelyn olevan lainvastaista, alkavat mehevät riidat yhtiöiden ja valtioiden välillä. Ranska on asettanut katon maakaasuhintojen kallistumisille ja Italiassa on esitelty jo kolmen miljardin euron tukipaketti.
Tukipolitiikka luo myös yhden vaietun ongelman: mitä kannustimia kansalaisilla on nipistää energiankulutuksestaan, jos valtio kuittaa heidän sähkölaskunsa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen ilmastokunnianhimosta tulossa jättilasku suomalaisille veronmaksajille – perussuomalaisille riittäisi vähempikin kunnianhimo

Vihreä siirtymä laittaa vähäosaiset ahtaalle – Koponen: “Missä ovat Marinin hallituksen toimet kotitalouksien auttamiseksi?”

Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”

Euroopan energiakriisi vain pahenee: Venäjältä kysytään lisää hiiltä poltettavaksi – ilmastoaktivisti Thunbergin terveiset päättäjille: “Blaa, blaa, blaa”

Junnila: Ilmastopolitiikka kurittaa yrityksiä – sähköistämistuki jäämässä paljon alhaisemmaksi kuin kustannukset päästöoikeuksista

Bloomberg: Energiapolitiikan murros kohti uusiutuvia lähteitä johtaa sähkönsaannin epävarmuuteen – sähköstä voi tulla ylellisyystuote, johon kaikilla ei ole varaa

Perussuomalaiset varoittaa uudesta EU:n tukipaketista – “Taas tulonsiirto pois suomalaisilta”

Neuvostoliittomainen suunnitelmatalous EU:n energiapolitiikassa saattaa jopa hidastaa taistelua ilmastonmuutosta vastaan

EKP ei onnistunut puhumaan inflaatio-odotuksia alas – markkinat odottavat ja politiikot vaativat koronnostoa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää