

LEHTIKUVA
Elovaara: Koulukiusaaminen voi johtaa joukkosurmaan
Suomessa on nähty vakavien koulukiusaamisten järkyttäviä seurauksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara on tehnyt lakialoitteen, jossa on tärkeä lisäys perusopetuslakiin.
– Umpikujaan ajautuneissa konfliktitilanteissa tyypillisesti kiusattu joutuu vaihtamaan koulua. Lakialoitteen tavoitteena on muuttaa lakia niin, että jatkossa kiusaaja olisi ensisijainen koulunvaihtaja. Tämä toteutettaisiin tilanteessa, jossa oppilas aiheuttaa toiselle vakavaa henkistä tai fyysistä haittaa, Elovaara selventää.
– Lakialoitteen ydinajatus on katkaista vakavat kiusaamistapaukset mahdollistamalla paremmin kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun. Nykykäytäntö, jossa uhri siirtyy, ei lähetä oikeanlaista signaalia siitä, kuinka kiusaamiseen tulee suhtautua.
Opettajat eivät puutu riittävästi
Elovaara kehuu elokuvaohjaaja Arto Halosen dokumenttielokuvaa Valkoinen raivo. Siinä Halonen avaa Elovaaran mielestä ansiokkaasti sitä, mihin raaka koulukiusaaminen voi pahimmillaan johtaa.
– Monen kouluampumisen taustalla on todettu olevan koulukiusattu henkilö. Tiedossa on, että 65 % kahdeksas – ja yhdeksäsluokkalaisista kokee, että opettajat eivät puutu kiusaamiseen riittävästi. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on nostanut tämän tärkeän näkökulman julkisuuteen, Elovaara kertoo.
Tärkeä avaus
Elokuvaohjaaja Halonen pitää Elovaaran lakialoitetta tärkeänä avauksena.
– Ilman konkreettisia tekoja ei synny muutoksia, ei myöskään koulukiusaamisen tukahduttamisessa. Konkretia lisää vastuuta ja se mahdollistaa myös tehokkaammat välineet asioihin puuttumiseen ja koulukiusaamisen synnyttämän väkivallan kumuloitumisen ennaltaehkäisemiseen. Toivon, että Elovaaran rohkea avaus on ensimmäinen askel siihen, että koulukiusaaminen myös kriminalisoitaisiin rikoslaissa.
Elovaaran lakialoite tuo lainsäädäntöön keinon puuttua kiusaamiseen niin että se katkeaa. Sen viesti on, että uhrin siirtäminen ei ole oikeansuuntainen ratkaisu – ellei uhri itse niin toivo.
Artikkeliin lisätty elokuvaohjaaja Arto Halosen kommentti 18.3.2016 klo 12.03.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.