Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Elon Musk herättää kauhua haluamalla ostaa Twitterin lisätäkseen sananvapautta

21.04.2022 |09:08

Maailman rikkain mies on herättänyt kohua tarjoutumalla ostamaan Twitterin, jotta hänen ei tarvitsisi perustaa omaa somealustaa. Elon Musk haluaa laajentaa sananvapautta ja demokraattista keskustelua, mutta monet tahot näyttävät suorastaan järkyttyneen hänen tavoitteistaan. Twitterin työntekijät uhkaavat erota ja yhtiön hallitus pyörittelee Muskille myrkkypilleriä.

Etelä-Afrikassa syntynyt ja Kanadan kautta Yhdysvaltoihin muuttanut Elon Musk on tällä hetkellä maailman rikkain mies. Suurin osa hänen noin 270 miljardin dollarin omaisuudestaan on kiinni sähköautoyhtiö Teslassa, jonka toimitusjohtaja hän on. Musk on perustanut myös avaruusraketteja kehittelevän Space X -yhtiön ja on mukana useissa muissakin teknologiayrityksissä.

Elon Muskilla on tapana järjestää Twitterissä yleisöäänestyksiä erilaisista asioista. Viime vuonna hän kysyi, pitäisikö hänen myydä Teslan osakkeitaan voidakseen maksaa veroja. Musk ei nosta palkkaa mistään firmastaan, joten hänen ansiotuloveronsa on nolla. Yleisö vastasi osakkeiden myyntiin “kyllä” ja Musk toimi lupauksensa mukaisesti.

Toteutuuko sananvapaus Twitterissä?

Marraskuun lopussa Musk kysyi Twitterin käyttäjiltä kunnioittaako Twitter heidän mielestään sananvapautta. Sananvapaus on Muskin mielestä oleellisen tärkeä asia demokratian toimivuuden kannalta. Peräti 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Twitter ei kunnioita sananvapautta.

Twitter on poliittisten päättäjien, yritysten, viranomaisten ja toimittajien suosima sosiaalisen median alusta. Siksi sen yhteiskunnallinen vaikutus on suurempi kuin muiden, käyttäjämääriltään isompien somealustojen.

Muskin mielestä Twitter toimii käytännössä torikokousten nykyaikaisena vastineena, joten sananvapauden rajoittaminen heikentää demokratian toimivuutta.

– Mitä pitäisi tehdä? Tarvitaanko uusi somealusta? Musk kysyi seuraajiltaan.

Paria viikkoa myöhemmin Musk vastasi itse omaan kysymykseensä ilmoittamalla pörssivalvontakomissiolle ostaneensa yli yhdeksän prosenttia Twitterin osakkeista. Hänestä tuli siinä vaiheessa Twitterin suurin yksittäinen osakkeenomistaja.

Twitteriä syytetään oikeiston sensuroimisesta

Twitteriä – kuten muitakin somealustoja – syytetään usein oikeistolaisesti ajattelevien ihmisten sensuroimisesta ja poistamisesta alustalta. Bannien kohteeksi ovat joutuneet myös “koronadenialisteina” tai “salaliittoteoreetikoina” pidetyt henkilöt.

Merkittävin esimerkki oikeistolaisiin kohdistuneista banneista nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen, kun Twitter poisti Donald Trumpin käyttäjätilin pysyvästi. Trump kirjoittelee nykyään Gab-nimisellä somealustalla.

Keskustelu Bidenin pojan videoista estettiin

Ennen presidentinvaaleja Twitter – samoin kuin Facebook – pyrkivät sensuroimaan New York Post -lehden jutun Hunter Bidenin läppäristä löydetystä materiaalista. Hunter Bidenin omat videot näyttivät presidenttiehdokkaan pojan varsin erikoisten harrastusten parissa.

Seksivideoitakin tärkeämpi löydös olivat sähköpostiviestit, jotka todistivat Joe Bidenin yhteyksistä ukrainalaiseen energiayhtiö Burismaan, jonka hallituksen jäsen hänen poikansa Hunter oli 50 000 dollarin kuukausipalkkiolla. Joe Biden oli kiistänyt nämä yhteydet. Materiaali pyrittiin demokraattien taholta leimaamaan “Venäjän disinformaatioksi”, mutta viimeistään nyt jopa valtamedian päälehdet ovat myöntäneet, että videot ja muut tiedot ovat aitoja.

Elon Musk ei itse ole sitoutunut mihinkään tiettyyn puolueeseen, vaan on tukenut eri puolueita eri vaiheissa. Vuonna 2017 hän toimi presidentti Donald Trumpin neuvonantajana, mutta erosi tehtävästä, koska Trump päätti vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Ilmastoasiat olivat sähköautokeisarille tärkeämpiä kuin Trumpin tukeminen.

Musk kieltäytyi paikasta Twitterin hallituksessa

Kuultuaan Muskin hankkineen yli yhdeksän prosenttia osakkeista Twitter tarjosi hänelle paikkaa yhtiön hallituksessa. Hallituspaikan ehtona oli, että Musk rajoittaisi lisäostonsa alle 15 prosenttiin osakkeista. Hallituksen jäsenyys olisi rajoittanut myös sitä, missä määrin Musk olisi jatkossa voinut kritisoida yhtiön toimintaa.

Hetken mietittyään Musk päätti kieltäytyä hallituspaikasta ja teki ostotarjouksen yhtiön koko osakekannasta 43 miljardin dollarin hinnalla. Hinta on yhtiön nykyiseen pörssikurssiin nähden erittäin reilu ylikurssi.

Twitterin työntekijät järkyttyivät

Muskin ostotarjous tuli ikävästi kesken Twitterin työntekijöiden kuukausittaisen, ylimääräisen vapaapäivän. Monien päivä meni pilalle.

Talouslehti Fortunen mukaan Twitterin työntekijät kokivat itsensä erittäin stressaantuneiksi uutisesta. Useat uhosivat eroavansa Twitterin palveluksesta, jos Musk ostaa firman.

Olisi ihan ymmärrettävää, jos työntekijät stressaantuisivat pelätessään, että monimiljardööri ostaa heidän työnantajayrityksensä sulkeakseen sen tai sensuroidakseen ihmisten sananvapautta. Mutta nyt on kyse aivan päinvastaisesta: työntekijät stressaantuivat, koska Musk haluaa laajentaa sananvapautta Twitterissä.

Tuleeko Twitteristä “säätelemättömien ajatusten lokakaivo”?

Ehkäpä vasemmistoliberaalien reaktiot antavat vihiä siitä, mikä Muskin ostotarjouksessa on niin järkyttävää. Woke AF -podcastin toimittaja Danielle Moodien mielestä Elon Musk on vaaraksi Twitterille ja sananvapaudelle, koska “hän on sanonut erittäin transfobisia ja homofobisia asioita miljoonille seuraajilleen”. Musk on esimerkiksi pilkannut sitä, että jotkut laittavat sukupuolipronominsa Twitter-kuvaukseensa.

Moodie on sitä mieltä, että Musk haluaa ostaa Twitterin muuttaakseen sen “vihan areenaksi”. Moodie on vakuuttunut, että Muskin omistuksessa Twitteristä tulisi “vihapuheen ja säätelemättömien ajatusten lokakaivo”.

Vanhojen omistajien vastaisku: myrkkypilleri

Twitterin hallituksen vastaisku Elon Muskin ostotarjoukseen oli niin kutsutun “myrkkypillerin” käyttöönotto. Myrkkypillerillä tarkoitetaan järjestelyä, jossa yhtiön hallitus käynnistää suunnatun osakeannin vanhoille omistajille, mikäli jokin taho hankkii vähintään 15 prosentin osuuden osakkeista.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jos Muskin omistusosuus nousee yli 15 prosenttiin, yhtiö myy vanhoille osakkaille osakkeita alehintaan niin paljon, että Muskin omistusosuus laskee. Menettely on kehitetty ns. vihamielisten nurkanvaltausten torjumiseksi.

Musk: “Hallituksen jäsenten palkkioksi nolla dollaria”

Twitterin hallitus ei välttämättä toimi osakkeenomistajien edun mukaisesti torjuessaan Muskin ostotarjouksen. Tuloksena saattaisi olla oikeusjuttuja. Musk huomattaa, että Jack Dorseyn lähdettyä hallituksesta muut jäsenet eivät omista juuri ollenkaan Twitterin osakkeita.

Musk on jo luvannut, että mikäli hän onnistuu Twitterin ostamisessa, hallituksen jäsenten vuosipalkkioksi tulee tasan nolla dollaria. “Siitä tulee heti kolmen miljoonan dollarin vuosittaiset säästöt”, Musk twiittasi.

Ketkä pitävät valtaa Twitterissä?

Koko yrityksen omistus antaisi Muskille pääsyn Twitterin liikesalaisuuksiin ja sisäisiin tietoihin, kuten algoritmien toimintaan ja siihen, keiden twiittejä nostetaan esille ja keiden twiittien näkyvyyttä estetään. Musk on kertonut tavoitteekseen tehdä Twitterin algoritmeista avoimempia ja rajoittaa sisältöjen moderointia.

Nämä Muskin tavoitteet eivät selvästikään vanhoille omistajille sovi. Twitterin suurimmat osakkeenomistajat ovat valtavia sijoitusyhtiöitä kuten Vanguard, Morgan Stanley ja BlackRock. Muskin osto-operaatioiden jälkeen Vanguard on lisännyt omistustaan ollen nyt Twitterin suurin osakkeenomistaja yli 10 prosentin osuudella.

Saudi-Arabia on suuri osakkeenomistaja

Yksi suurista Twitterin osakkaista on Saudi-Arabian kuningaskunta, joka omistaa osakkeita eri sijoitusyhtiöiden kautta. Prinssi Alwaleed bin Talal kommentoi Muskin ostotarjousta toteamalla, että “yhtenä suurimmista ja pitkäaikaisimmista Twitterin osakkaista” Saudi-Arabian kuningasperhe torjuu Muskin ostotarjouksen.

Musk vastasi prinssin twiittiin kysymällä kaksi kysymystä, joihin ei ikinä tullut vastausta.

– Paljonko Saudi-Arabia omistaa Twitteristä, suoraan ja epäsuorasti?

– Mitä mieltä Saudi-Arabian kuningaskunta on journalistisesta sananvapaudesta?

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

6.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Koneen Säätiö sponsoroi opettajan kotipornoa opiskelijoille – miten sairaaksi vihervasemmistolainen woke-ideologia voi vielä tästä muuttua?

13.11.2024 |12:10
8.
Suomen uutiset logo

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21
9.
Suomen uutiset logo

DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon

13.11.2024 |23:00

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää