

LEHTIKUVA
Elomaa: Yle lipsunut toimintaperiaatteistaan kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mielestä Yle on lipsunut toimintaperiaatteistaan musiikkitarjontansa osalta. Hän on laatinut kirjallisen kysymyksen Yleisradion ohjelmatarjonnan monipuolisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.
Yleisradio on merkittävässä roolissa suomalaisen musiikin monimuotoisuuden säilyttäjänä ja kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana. Ylen toiminnan rahoitus asettaa sen eri asemaan kaupallisten kilpailijoidensa kanssa. Sen tulee toimia julkisesti lausuttujen periaatteidensa mukaisesti. Yleisradio Oy:n yhtiöjärjestyksen julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee muun muassa tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.
– Mielestäni ohjelmatoiminta ei käytännössä vastaa artistien näkyvyyden osalta yhtiöjärjestykseen kirjattuja periaatteita. Samat esiintyjät pyörivät niin kaupallisilla kanavilla kuin Ylen ohjelmatarjonnassa television ja radion puolella. Välittyy sellainen kuva, että Suomessa olisi vain muutama kymmenen ammattimuusikkoa, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa.
Ylen panostettava kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen
Ylen tulee panostaa kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen niin radiossa kuin televisiossakin. Tällä hetkellä Suomessa musiikkialaa hallitsevat suuret monikansalliset levy-yhtiöt, jotka investoivat artistiensa suosion kasvattamiseen nostamalla heitä valokeilaan suurten resurssien siivittämänä. Muusikoista kuitenkin vain murto-osa saa taakseen suurten levy-yhtiöiden tuen. Tämä hankaloittaa entisestään muiden muusikoiden ja kotimaisten levy-yhtiöiden asemaa kovassa kilpailussa näkyvyydestä ja kuuluvuudesta.
– Yle järjesti 1990-luvun alussa televisioidun pitkäkestoisen konsertin, jossa esiintyi ympäri Suomen artisteja, jotka eivät olleet sillä hetkellä kaikista näkyvimpiä. Tällä tavoin Yle pyrki käytännön toimin edistämään kotimaisen musiikin monimuotoisuutta. Vastaavaa ei ole sittemmin nähty, Elomaa harmittelee.
– Nyt koronakriisin aikaan keikkakalenterit ovat monilla muusikoilla tyhjää täynnä ja ammatinharjoittaminen takkuaa. Tilanne on erityisen haastava artisteille, joilla ei ole takanaan suuren levy-yhtiön markkinointikoneistoa ja verkostoja. Suomalaisen musiikkikulttuurin monipuolisuuden kannalta on valitettavaa, ettei esiin tahdo päästä ilman suuren koneiston tukea. Tässä Ylen pitäisi astua peliin ja sääntöjensä hengessä nostaa esiin myös vähemmän esillä olevia artisteja. Se jos mikä olisi musiikin monipuolisuuden ja suomalaisen musiikkiperinteen vaalimista parhaimmillaan, Elomaa toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat: ”Ylen riippumattomuusselvityksen tekijän sidonnaisuudet eivät näytä hyvältä”

Ylen hallintoneuvoston Ronkainen television antennilähetyksistä luopumisesta: ”Kriisiajan tiedottaminen ei saa vaarantua missään olosuhteissa”

Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua

Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona

Elomaa: Koronan vaikutukset iskevät tapahtuma-alalle laajasti
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää