LEHTIKUVA
Elomaa: Yle lipsunut toimintaperiaatteistaan kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mielestä Yle on lipsunut toimintaperiaatteistaan musiikkitarjontansa osalta. Hän on laatinut kirjallisen kysymyksen Yleisradion ohjelmatarjonnan monipuolisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.
Yleisradio on merkittävässä roolissa suomalaisen musiikin monimuotoisuuden säilyttäjänä ja kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana. Ylen toiminnan rahoitus asettaa sen eri asemaan kaupallisten kilpailijoidensa kanssa. Sen tulee toimia julkisesti lausuttujen periaatteidensa mukaisesti. Yleisradio Oy:n yhtiöjärjestyksen julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee muun muassa tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.
– Mielestäni ohjelmatoiminta ei käytännössä vastaa artistien näkyvyyden osalta yhtiöjärjestykseen kirjattuja periaatteita. Samat esiintyjät pyörivät niin kaupallisilla kanavilla kuin Ylen ohjelmatarjonnassa television ja radion puolella. Välittyy sellainen kuva, että Suomessa olisi vain muutama kymmenen ammattimuusikkoa, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa.
Ylen panostettava kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen
Ylen tulee panostaa kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen niin radiossa kuin televisiossakin. Tällä hetkellä Suomessa musiikkialaa hallitsevat suuret monikansalliset levy-yhtiöt, jotka investoivat artistiensa suosion kasvattamiseen nostamalla heitä valokeilaan suurten resurssien siivittämänä. Muusikoista kuitenkin vain murto-osa saa taakseen suurten levy-yhtiöiden tuen. Tämä hankaloittaa entisestään muiden muusikoiden ja kotimaisten levy-yhtiöiden asemaa kovassa kilpailussa näkyvyydestä ja kuuluvuudesta.
– Yle järjesti 1990-luvun alussa televisioidun pitkäkestoisen konsertin, jossa esiintyi ympäri Suomen artisteja, jotka eivät olleet sillä hetkellä kaikista näkyvimpiä. Tällä tavoin Yle pyrki käytännön toimin edistämään kotimaisen musiikin monimuotoisuutta. Vastaavaa ei ole sittemmin nähty, Elomaa harmittelee.
– Nyt koronakriisin aikaan keikkakalenterit ovat monilla muusikoilla tyhjää täynnä ja ammatinharjoittaminen takkuaa. Tilanne on erityisen haastava artisteille, joilla ei ole takanaan suuren levy-yhtiön markkinointikoneistoa ja verkostoja. Suomalaisen musiikkikulttuurin monipuolisuuden kannalta on valitettavaa, ettei esiin tahdo päästä ilman suuren koneiston tukea. Tässä Ylen pitäisi astua peliin ja sääntöjensä hengessä nostaa esiin myös vähemmän esillä olevia artisteja. Se jos mikä olisi musiikin monipuolisuuden ja suomalaisen musiikkiperinteen vaalimista parhaimmillaan, Elomaa toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat: ”Ylen riippumattomuusselvityksen tekijän sidonnaisuudet eivät näytä hyvältä”
Ylen hallintoneuvoston Ronkainen television antennilähetyksistä luopumisesta: ”Kriisiajan tiedottaminen ei saa vaarantua missään olosuhteissa”
Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua
Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona
Elomaa: Koronan vaikutukset iskevät tapahtuma-alalle laajasti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää