

LEHTIKUVA
Elomaa: Poliisin määrärahojen vähentäminen vaarantaa suomalaisten turvallisuuden
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaalta oli mennä kahvit väärään kurkkuun hänen lukiessaan uutista hallituksen aikeista leikata poliisin määrärahoja entisestään. Elomaa ihmettelee, miten voi olla mahdollista, että poliisin budjetti saattaa jäädä peräti 35–40 miljoonaa euroa vajaaksi.
Poliisin määrärahojen leikkaamisen seurauksena on pakko hakea säästöjä jo aiempien säästötoimien myötä tiukoille viritetystä toiminnasta. Näin ollen säästöt näkyvät väistämättä kenttätason lainvalvonnassa ja suomalaisten turvallisuudesta huolehtimisessa. Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on nostanut esille sen tosiseikan, etteivät budjettipäätökset kulje käsi kädessä poliisin toimintaan kohdistuvien odotusten kanssa.
– Mikä on turvallisuuden arvo Sanna Marinin hallituksen silmissä? Poliisi on ollut aivan liian usein budjettileikkurin tähtäimessä kuluvan vuosituhannen aikana. Mielestäni lisäleikkauksiin ei ole missään nimessä enää varaa, koska pidän poliisin työtä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi äärimmäisen tärkeänä, sanoo Ritva “Kike” Elomaa.
Leikkaukset johtavat työpaikkojen vähenemiseen
Lisäksi poliisilaitosten toiminta nojaa pitkälti miesvahvuuteen, ja leikkaukset johtavat väistämättä työpaikkojen vähenemiseen. Liialliset säästötoimet ovat myös suuri riski henkilöstön työssäjaksamiselle.
– Kun poliisin resurssit hupenevat, pystytään puuttumaan lähinnä vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten torjumiseen. Esimerkiksi omaisuusrikosten selvittäminen ja liikennevalvonta jäävät väistämättä vähemmälle huomiolle. Automaattinen nopeusvalvonta ei pysty ikinä korvaamaan liikkuvan poliisin lakkauttamisen jättämää aukkoa. Pikkurikoksiin ei ole tarpeeksi resursseja puuttua nykyisinkään, Elomaa kertoo.
Suomessa eivät saa vallita villin lännen säännöt
Elomaa kysyy, halutaanko tosiaan antaa sellainen viesti, että pienempiä rötöksiä voi tehtailla ilman tuntuvaa pelotetta kiinnijäämisestä. Ihmisten omaisuudella on oltava sen verran suojaa, ettei sitä voi tuosta vain anastaa ilman seurauksia. Kun resurssit hupenevat, näkyy se ensin harvaan asutuilla seuduilla. Esimerkiksi kotihälytyksiin reagointi kestää usein aivan liian kauan, kun lähin poliisi on pitkän välimatkan takana.
– Huumeongelmat ja kansainvälinen rikollisuus haastavat poliisia ennennäkemättömällä tavalla. En halua, että Suomessa vallitsevat villin lännen säännöt, koska virkavallalle ei anneta tarpeeksi euroja valvoa järjestystä. Hallituksen tulee harkita poliisin budjettia uudemman kerran ja vähintäänkin perua säästöt. Määrärahoja tulisi ennemminkin kasvattaa, sillä turvallisuus on suunnattoman kallisarvoinen asia, Elomaa vaatii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansainvälinen rikollisuus kotihälytykset omaisuuden suoja pikkurikokset budjettipäätökset poliisin määrärahat poliisin budjetti poliisin resurssit huumerikollisuus Omaisuusrikokset Seppo Kolehmainen Sanna Marin Sisäinen turvallisuus Liikennevalvonta leikkaukset Kike Elomaa Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elomaa: Käteisen käytön alasajo on merkittävä uhka

Elomaa: Eläinsuojelurikoksiin erikoistuneet yksiköt saatava kaikkialle Suomeen

Poliisin toimintaan kaavaillut säästöt uhkaavat kansalaisten turvallisuutta – Ronkainen: “Ohisalon prioriteetit ovat jossain ihan muualla”

Sisäministeriössä leikataan maahanmuuttomenojen sijasta poliisilta – Antikainen: “Vihreiden suunnitelmat vaarantavat Suomen sisäisen turvallisuuden”

Vihreä poliitikko kitisi poliisien luotisuojatuista autoista, poliisijohtaja täräytti vastapalloon: “Jos jossain on kovin vaarallista, onko Sinun hommasi mennä sinne vai paeta sieltä?”

Tavio: Poliisin resurssit turvattava budjettineuvotteluissa

Rantanen budjettiriihessä päätetystä poliisien rahoituksesta: ”Pitääkö ministeri Ohisalo poliiseja pilkkanaan?”

Europarlamentti selvitti kansalaisille tärkeitä asioita: Suomalaiset haluavat rikolliset kuriin – muualla Euroopassa vallitsee ilmastoahdistus
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää